Jag har pulsband och Garminklocka, men mest nytta av GPS-spåret. Möjligen distans, och tycker att de mer komplicerade beräkningarna är svåra att lita på då de måste tolkas utifrån många svårbedömda individberoende förutsättningar.
För mått på ansträngningsnivå funkar Borgskalan väldigt analogt och reproducerbart, puls kan då korreleras mot den. Tolkning med andra mått är inte lika intuitiva för mig.
Om man vill ha ett mått på kondition eller träningseffekt är Coopertest eller motsvarande testrunda mycket tillförlitligt för löpare. Uthållighet vid långlopp påverkas även av energitillgången efter en tid om kolhydraterna börjar att sina, och då bli man också "trött och seg".
Ska man vara mer "vetenskaplig" kan ju mjölksyratröskel ge ännu mer detaljerad information om träningsintesitet, men då ska man mäta blodprov på laktatnivån vid olika ansträngning (Borgskala/pulsnivå) och lära sig av det.
Annars är ju en för hög nivå av laktat ganska självmarkerande då kroppen blir sur, man blir illamående, och fortsätter man så spyr man (vilket inte är så ovanligt vid mållinjen på långlopp efter slutspurt).
Vad och hur man ska träna för att förbättra olika mått är en annan stor och troligen individuell fråga. Långsamma långpass troligen långsammare än man tror, snabba pass troligen kortare och mer intensiva. Styrka, teknik, mentalt och strategi är ytterligare variabler om man ska maxa en enskild prestation, kanske inte alltid det hälsosammaste dock.
Men vill man mest må bra och upprätthålla en god fysik är den träning som blir av den bästa. Så syftet med träningen kanske inte kan övervakas i detalj med klockans alla finesser (de är underhållande men inte så informativa för alla lägen).