Norsk lunch

Jag funderar inför årets kommande vandringar på att skippa min traditionella lunch. Hittils har jag och de jag vandrat med alltid ätit en soppa och några mackor till lunch. Fördelarna har varit att det är varmt, vi har blivit mätta och det är ganska gott. Nackdelarna är att det blir disk, det tar tid att laga, det blir ganska mastigt och vi har ofta blivit dåsiga och slöa efter maten och allt detta sammantaget har resulterat i tvåtimmarsluncher. Somnar vi dessutom kan lunchpausen dra iväg till tre timmar.

Nu är det visserligen min idé om fjällvandring att den skall vara en njutning och att somna på en fjällsluttning efter en god lunch passar ganska bra in i min uppfattning av njutning, men kan det göras bättre?

I Norge äter folk ju inte någon "riktig" lunch i vår mening. De äter oftast ett par smörgåsar om jag förstått det rätt. Detsamma gäller tydligen även när de är på tur, eller? Lars Monsen som är en rutinerad vandrare och dessutom norrman rekommenderar i sin bok ett par chokladkakor till lunch när man är på vandring.

Min tanke är den här. Till frukost stoppar jag i mig rejält med gröt eftersom jag gillar det. Det står jag mig enegrimässigt dessutom bra på lång fram på dagen. Om jag istället för att stanna och ta en lång rast med en stabbig lunch satsar på något lite mer snabbätet och som dessutom inte gör mig så dåsig blir kanske min eftermiddag lättare och jag hinner med lite till. Inte för att jag vill hetsa, men är jag pigg och glad efter lunch har jag inget emot att hinna med någon liten extra utflyt upp på en topp eller liknade under eftermiddagen.

Frågan är då vad jag skall äta till lunch? Chokladkaka låter ganska gott, men räcker det? Och blir inte det egentligen ganska tungt att bära om jag jämför med pulversoppa och macka? En normalchokladkaka väger väl ändå bortåt 150 g? Bröd väger också det mycket och jag tänkte försöka slippa ifrån att bära det.

Om jag dessutom helst vill undvika att plocka fram köket och mixtra med det och på köpet få massa disk blir frågan ytterligare komplicerad. Kravspecifikationen blir förljande:

Lättlagat (inget kök, ingen disk)
Lättburet (max som en portion pulversoppa och en knäckemacka)
Lättätet (så jag inte blir dåsig)
Lättvandrat (tillräckligt med energi för att jag inte skall kollapsa under eftermiddagen)
Lättfixat (förberett hemma, inte köpt för dyra pengar)

Knepigt, eller hur?

Kalle
 
Att du blir dåsig efter lunch beror förmodligen på att du "småätit" för dåligt under förmiddagen. Har du lite lågt blodsocker och smäller i dej en ordentlig lunch så rusar sockret i topp vilket i sin tur får insulin produktionen att dra igång vilket sänker socker-nivån igen = du blir trött. Risken är att chokladen har samma effekt. Skulle rekomendera att du småäter på chokladen under förmidagen (själv brukar jag fika kaffe och smörgås oxå) och sedan äter din vanliga lunch.
 
Termos

Min traditionella lunch liknar din rätt mycket - fast utan kök. Jag tycker att när man tar lunchrast så ska man äta lunch, inte börja fippla med kök, hämta vatten/smälta snö osv. Lösningen heter termos. Jag kokar vatten på morgonen och kan då laga min pulversoppa direkt. Min standardluch består av en påse Knorrkoppen (mycket godare än Varma koppen, dessutom ska det vara någon av de redda sopporna, de är mer energirika) och knäckebrödsmackor med mjukost på tub(detta är väl den tråkigaste delen av min meny, speciellt när man går ensam och inte har nå'n att byta tub med. Efter en vecka är man rätt trött på skinkost, rökt renkött eller vad det nu var för sort man valde), till efterrätt en fruktsoppa (då går det bra med Varma koppen) följt av kaffe och Maryland Cookies - allt tillrett i samma kåsa - inte mycket disk där inte. Om man inte vill ha bröd med (förstod jag dig rätt där?) antar jag att man kan röra ner mjukost i soppan för att få den mer energirik - fast personligen tycker jag nog att det är värt en del att äta nå't som man verkligen kan tugga också.
Min erfarenhet är att denna meny klarar man av rätt snabbt och har också tid för en liten tupplur efter maten på den timme som jag brukar avsätta för lunchrast.
Det här typen av lunch är väl standard för ganska många vandrare/turåkare tror jag. Fördelarna är väl just att det går snabbt, är reltivt lätt att bära och att man kan proviantera på vägen om man går längs leder. Knorrkoppen måste man dock köpa på hemmaplan, i stugorna finns bara Varma koppen - men det är det värt!
Marianne
 
Tack hittills, men...

Tack för synpunkterna hittills. Mina invändningar mot dem båda är dock att det blir lite tungt att bära tycker jag? Det kan säkert stämma att jag slarvar med småätandet under förmiddagen. Jag brukar ha med lite torkad frukt, men det blir inte så mycket mer. Det kanske inte räcker? Jag brukar dricka en hel del, men kanske missar jag småätandet.

Min tanke med en nya lunchvana var dock att dels komma ifrån dåsigheten, dels om möjligt minska vikten på maten något. Om jag utöver den tidigare lunchen dessutom skall äta choklad under förmiddagen blir det ännu tyngre. Samma sak sker om jag bär på en termos. Jag har en del gånger haft med en 1 l ståltermos, men den har fått stryka på foten eftersom jag tyckte den var för tung och kom dåligt till användning. Skall jag bära med en termos för att ha till lunch tillkommer ju dessutom inte bara vikten på själva termosen, utan dessutom 1 kg för vattnet i den. Det är jag nog inte beredd att bära på.

Jag har egentligen inget krav på en varm lunch. Det är förstås bra, men inte nödvändigt. Finns det något jag skulle kunna laga till vid frukosten när köket ändå är framme och sedan äta till lunch? Kanske koka lite extra gröt och sedan steka densamma till en liten kaka som jag kan ha till lunchen? Det blir ju lite extra vikt att bära under förmiddagen eftersom en stekt grötkaka väger mer än själva grynen, men det borde vara så lite så det inte spelar någon roll. Någon som testat? Nu vill jag ju egenltigen ha god mat på turen och jag vet inte om stekt, kall gröt kvalar in som god mat. Jag har inte testat, men kanske om jag åt den med lite tubost och kanske knaperstekt baconsmul som jag gjort hemma i förväg?

Vad äter norrmännen till lunch när de är på tur? Är det bara smörgås?

Kalle
 
Jägasnus

Någontining som också är bra att ha med sig är jägarsnus, en blandning av Start och russin. Man kan även blanda chokladbitar, russin och nötter.
Jag tänkte på det där med småätandet, jägarsnus funkar perfekt.

Prova det om du inte vill ha en så stor lunch med friluftskök osv.

mvh: Simon
 
Kall nyponsoppa, kan det vara något?

Jag funderar på om en kall soppa som jag blandar direkt i kåsan kan vara något? Då tänker jag inte på en kall "matsoppa" utan mer någon sorts fruktsoppa så jag får lite snabba kolhydrater och blir lite mätt. Går det att blanda ut nyponsoppa i kallt vatten?

Kalle
 
Re: Jägasnus

Northstar; sa:
Någontining som också är bra att ha med sig är jägarsnus, en blandning av Start och russin. Man kan även blanda chokladbitar, russin och nötter.
Jag tänkte på det där med småätandet, jägarsnus funkar perfekt.

Prova det om du inte vill ha en så stor lunch med friluftskök osv.

mvh: Simon

hmmm... Jag e jägare på en massa sätt och jag snusar.. Ska det vara nått under läppen så ska de inte vara en massa russin å grejer!! De ska va riktig SNUS!!

:)

(kunde inte låta bli)
 
Re: Kall nyponsoppa, kan det vara något?

Kalle E; sa:
Jag funderar på om en kall soppa som jag blandar direkt i kåsan kan vara något? Då tänker jag inte på en kall "matsoppa" utan mer någon sorts fruktsoppa så jag får lite snabba kolhydrater och blir lite mätt. Går det att blanda ut nyponsoppa i kallt vatten?
Kalle
Det finns en del kallrörda produkter bl.a. nyponsoppa. Men varför inte göra som en polare jag hade i tiden. Varför slösa tid på att röra ihop maten, tag pulvret först och häll vattnet efter! Minst lika gott som matolja till frukost! Det fungerar säkert med fler rätter. (P.S. Polarn är död nu)
\C
 
Ingen dum idé

Det var fiffigt. Själv kan jag bidra med ett lika inspirerande recept på te. Tag en tepåse, stoppa i munnen och drick varmt kranvatten från kranen. Ingen disk alls!

Vore det möjligt att spara in bakdisken också kanske? Käka lite mjöl, jäst, vatten och kryp in i bastun en timme eller så. Krydda gärna med lite brödkryddor eller varför inte kummin. Tänka på att täcka magen med en bakduk när du kommer ut.

Kalle
 
VA bra
jag viste att det fanns planer men att det nu är klart viste jag inte. Fantastikt att vattenveket äntligen har dragit fram varmvatten till alla lämpliga matplatser i sverige ;-)

/Stefan
 
Några kompakta energirätter:

Kallrörd frukt och nyponsoppa är gott och ett bra alternativ om man som jag inte tycker om att dricka/äta varm fruktsoppa. Nötter ger bra energi och visst proteintillskott i kombination med annat vegetabiliskt protein. Torkad frukt är gott och höjer blodsockernivån snabbt. Några andra produkter är:
#Mandlar, dextrosol (i nödsituation), frukt och müsli.
/janne
 

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg