Näring i mat efter torkning osv

Hej!
Har en fråga om näring i mat. Är det samma nåringsinnhåll kvar i alla olika typer av behandling av mat?
Ex färsk tomat mot kokad, mot torkad osv. Hittar inget om att det ändrar sig men inbillar mig att det borde påverka.
 
Läste om det efter födoämnen fynd i Isrel. Att avlägsna vatten koncentreade nyttigheterna. Svenska konservforskningsainstututet borde ha forskat seriöst i ärendet.
 
Hej!
Har en fråga om näring i mat. Är det samma nåringsinnhåll kvar i alla olika typer av behandling av mat?
Ex färsk tomat mot kokad, mot torkad osv. Hittar inget om att det ändrar sig men inbillar mig att det borde påverka.
Menar du energiinnehåll (kalorier), eller t ex vitaminer och spårämnen?

Det förra är kvar (fast nu koncentrerat i mycket lägre totalvikt). Detta gäller även mineraliska spårämnen. C-vitamin m fl vattenlösliga far illa av långvarig torkning i hög temperatur. Låter man finfördelad mat ligga länge i varm luft, oxiderar de fettlösliga. Vissa nyttiga ämnen i bl a tomater blir mer biotillgängliga efter kokning.

Jämför Hasses länk, fast den är bara delvis tillämplig för torkning.
 
Hej!
Har en fråga om näring i mat. Är det samma nåringsinnhåll kvar i alla olika typer av behandling av mat?
Ex färsk tomat mot kokad, mot torkad osv. Hittar inget om att det ändrar sig men inbillar mig att det borde påverka.

Energin försvinner ju inte. Och övriga näringsämnen är väl inte så noga om man inte är ute typ 2 månader om året eller 1 hel månad i sträck.

Min spontana gissning är att torkningen påverkar olika näringsämnen olika. Hade bara brytt mig om det var något speciellt ämne som jag visste att jag lätt fick brist av, men jag har inte haft ngn brist de gånger de kollat mitt blod.

Men frågan är så klart intressant ändå! Man borde ju kunna jämföra näringsdeklarationen på färska och torkade livsmedel för att få en aning. Man får räkna näringsämnen per kcal tänker jag för att få en rimlig jämförelse som tar hänsyn till viktskillnad.
 
Du kan räkna med att större delen av vattenlösliga vitaminer som C försvinner. Det här var uppe för ett tag sen och jag försökte gräva lite. Länkar till det inlägget.

Tycker de borde gå att få fram mer exakta siffore, men jag har försökt förut utan att hitta något.
 
Även om torkningen kanske förstör en del vitaminer så är ju frågan vad alternativet skulle vara? Det finns väl väldigt få konserveringsmetoder som bevarar alla näringsämnen.

Helkonservering bygger ju på upphettning och den lär väl påverka rätt mycket.

Söker man på engelska, "nutrition dehydrated food" hittar man en del träffar, men har inte orkat kolla igenom dem.
 
Det beror ju lite på varför man torkar också. Som nån tidigare sa, ska man har maten på nån veckas tur spelar det kanske inte så stor roll. Men om man t.ex. torkar mycket frukt och grönt under säsong och sedan använder det resten av året istället för att köpa färskt, då har det lite större betydelse.
 
Med betoning på lite. Torkning har ju använts som konserveringsmetod i hundratals, om inte tusentals, år. Och jag har i alla fall inte läst nåt om befolkningar som fått näringsbrist av att äta torkad mat.

Jag tror ju som sagt var inte att nån annan konserveringsmetod är bättre, så alternativet är väl då att låta bli att konservera och enbart äta färskt.
 
Ett annat tips är att inte använda slarvigt igenlödda och blyfodrade konservburkar, som Franklin-expeditionen eller Ballong-André.
 
Torkning och kokning förstör vitamin C och övriga vattenlösliga vitaminer. Frystorkning är en bättre metod för att behålla vitaminer. Men i många fall sätter man till vitaminer efter processen. Tex nyponsoppa-pulver.'
Källman har i sin doktorsavhandling visat på hur vitamin C minskar i bla tallbarr minskar med torkning och kokning. Ska man koka ska man först koka upp vattnet och därefter lägga i barr eller andra växtdelar. Tex potatis. Potatis har inget högt innehåll av vitamin C (ca 10mg/100 g fw) men i och med att potatis är en mängdföda och därmed ett viktigt C-vitamin intag (åtminstone förr!). Riktiga kockar mfl poängterar alltid att först koka upp vatten innan grönsaker läggs i. I medicinalväxtsammanhang så kan i vissa fall ett uppkok från kallt vatten till kokning lösa ut andra ämnen än om man lägger växten ikokande vatten.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
MrP Näring i vildmarksmat? Friluftsmat 138
mjlusitano_gmail.com Minsta förpackning med mest näring Friluftsmat 8
Jazzy Torka mat i Airfryer. Friluftsmat 21
MadMonthicebeer Intresse för "premium" frystorkad mat Friluftsmat 13
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
fonkymon Konserver/mat till stugvandring Friluftsmat 12
Storsorgen Plenny Pot XL Friluftsmat 0
Livetiskuggan Frysa mat Friluftsmat 7
Bra Mat För Magen Friluftsmat 17
Fjorr Packa om frystorkad mat till mindre plastpåsar? Friluftsmat 28
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Silver Fang Vad för mat till stormkök Friluftsmat 10
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Kimkim Väska för mat/kök? Friluftsmat 9
avslutmedlemskap0904 Mat i mattermos Friluftsmat 18
såg Mat under eldningsförbud. Friluftsmat 41
Fetknoppen Vegetarisk mat vid eldningsförbud Friluftsmat 15
Nosse "Mini förpackningar" med mat, vart köpa? Friluftsmat 11
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
bmw801 Mat utan gas/spritkök? Friluftsmat 33
Lorssan Tips för att slippa laga mat Friluftsmat 25
camoscio Mat ur påse Friluftsmat 14
silly Frystorkad mat. Friluftsmat 19
lottizen Mat för barn i skogen Friluftsmat 6
joanna Påfyllningsbara klämtuber för mat? Friluftsmat 21
avslutatmedlemskap160620 Fryst mat Friluftsmat 4
Karolina P Äldre frystorkad mat bytes mot ? Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
patrikiden Vakuumpackad mat, vilken hållbarhet? Friluftsmat 9
Naturfantast Bra mat när man ska vandra i Australien? Friluftsmat 8
Caminista Proteinrik torkad mat? Friluftsmat 32
avsl_22-07-26 Färdigtorkad mat - var? Friluftsmat 5
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Madison Mat till endagsvandring Friluftsmat 8
karinsun Frystorkad mat, vilken att föredra? Åsikter om Travellunch Friluftsmat 2
pelka Gammal frystorkad mat! Friluftsmat 3
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
Stenistöveln Förpackningar till egentorkad mat Friluftsmat 48
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
jotho Frystorkad mat för ca 700 kr/kilot!? Friluftsmat 25
mo9jan Mat som funkar i kyla Friluftsmat 30
joanna Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!) Friluftsmat 58
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
seobserver Ta bort syret kring egenpackad mat Friluftsmat 1
alaskaaa Måste man ha kök/varm mat? Friluftsmat 91
Kroppefjäll Torkad mat från 1985 Friluftsmat 40
samohtII Ätbara växter? Friluftsmat 5

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg