Myter om klättring

Där har du en poäng.. dags för kaffe nu tror jag.
Men oavsett lär ju en så pass god jämviktning som man klarar av, vara bättre än att bara låta två punkter sitta helt löst som en slags backup. Om inte annat för att slippa slita på gear som sitter i huvudpunkten.
En massa slack mellan dem är inte det jag syftar på. Om man är tvungen att göra stand på något tveksamma placeringar så kan man göra stand med repet (om man nu inte klättrat med singelrep och har sträckt replängden till bristningsgränsen), och om säkringar är någerlunda i linje så kan man använda alpine butterfly knopar på de mellersta så slipper man slack mellan dem. Hellre det än att hålla på jaga jämviktning med en massa equalettes, cordelettes och sliding-x påhitt.

Men det där med kaffe lät riktigt bra, jag tror följer ditt exempel :)
 
En liten passsus bara; sliding-x är väl inte så dumt för jämviktning ändå?

Visst förutsätter det att slide-funktionen är fullt tillräcklig för de tänkbara vinklarna, och visst kan man tänka sig att fördelningen inte blir perfekt p g a friktion. Men just såna glidande ankare kan väl faktiskt ge hyfsad jämviktning - oavsett att de sedan kan anses ha en del andra nackdelar (chockbealastning!).

När det gäller både "chockbelastning" och jämviktning är det väl så att det inte är en myt att det skulle vara nyttigt med jämviktning, resp att chockbelastning är obra.
det mytiska ligger väl i att jämviktning i praktiken är svårt att åstadkomma, samt att chockbelastning uppstår vid alla fall, det är bara en fråga om det spelar nån ytterligare roll att den dessutom kan uppstå mellan rippande säkringar.
 
Jag skulle vilja se några tester där man mätte krafterna på säkringarna: Sliding X vs standplats gjord på dynamisk rep, både med och utan rippande säkringar.
 
Inte om jag faller precis när jag ska klippa för då har jag dragit upp repet till säkringen (10 meter) och sen ner till inknytningen (1 meter). Det blir 11 meter. Om säkringen under är på 5 meter så har jag i första fallet 5 meter rep ute ovanför säkringen under och i andra fallet 6 meter rep ute efter säkringen = stannar längre ner

Det är precis det myten handlar om. Om man ska klippa högt och faller hamnar man längre ner nedanför sin senaste säkring i jämförelse med om man faller när man ska klippa i midjehöjd. Faller i sig blir inte längre och det är där missförståndet ligger. Det är ju just därför det är viktigt att klippa andra och tredje säkringen så nära midjehöjd som möjligt. Är vi överens om det?
 
Det är precis det myten handlar om. Om man ska klippa högt och faller hamnar man längre ner nedanför sin senaste säkring i jämförelse med om man faller när man ska klippa i midjehöjd. Faller i sig blir inte längre och det är där missförståndet ligger. Det är ju just därför det är viktigt att klippa andra och tredje säkringen så nära midjehöjd som möjligt. Är vi överens om det?

Du har helt rätt. Kontentan blir densamma för alla oss som i första hand oroar oss för markens inverkan på hälsan vid hastig inbromsning och mindre på tiden i fritt fall i den ljumna kvällsluften. Men ett intressant påpekande hur som!

En teknik som gärna kan nämnas i sammanhanget är att koppla en 60cm slinga i en hög punkt innan man klipper, om risk för markfall föreligger. Har använt det på tex rabiesväggen i gbg.
 
Det är precis det myten handlar om. Om man ska klippa högt och faller hamnar man längre ner nedanför sin senaste säkring i jämförelse med om man faller när man ska klippa i midjehöjd. Faller i sig blir inte längre och det är där missförståndet ligger. Det är ju just därför det är viktigt att klippa andra och tredje säkringen så nära midjehöjd som möjligt. Är vi överens om det?

helt överens
 
En riktigt kul test/video.
Fast inte så applicerbar på det vi försöker reda ut här.

Lasten pendlar dels mycket lättare till ett "jämviktat läge", vilket både innebär att det blir viss jämviktning i alla exemplen, samt att man får en gynnsam pendelrörelse.

Sen är det ju oerhört stumt i och med att de inte har nåt rep inblandat - vilket i och för sig mest innebär att lasten blir högre generellt.

Det lustiga är att man kommer fram till att knutarna är gynnsamma. Detta genom att de bromsar när de dras åt! Detta framstår ju som väldigt marginellt - men i det styva system man riggat är det ändå mycket betydelsefullt. I ett praktikläge vid klättring skulle detta se annorlunda ut, i och med att man har så mycket annat som är så mycket mer eftergivligt.

Det är lite synd att de hängd de två "punkterna" i slingor vidare uppåt. Det hade varit intressant om de hade varit hel fasta i form karbiner direkt i en kraftig stålbalk.

Som vanligt inser man dock att systemet med ett dynamiskt rep är väldigt gynnsamt, och naturligtvis har fallfaktorn stor betydelse. Vid fall i en standplats, så handlar det ju faktiskt om att det troligen är andremannen som är den som faller, om krafterna är nedåtriktade, och då är ju fallfaktorn så låg att krafterna på standplatsen är mycket små.

Vid förstemansfall är det istället åtminstone initialt krafter som drar säkringsmannen uppåt, och som regel är ju dessa krafter kraftigt reducerade av säkringsmannens egen masströghet.

Det finns ett undantag förstås, och man inser återigen att det inte kan överdrivas vilken betydelse det har att lägga tidig mellansäkring efter att man lämnar stand, som försteman, för att till varje pris undvika att man gör ett faktortvåfall direkt i stand!
 
@Lyckegard
Om jag nån gång skulle säga till dig att du ser lite masströg ut i de där tajtsen - så får du dra dina egna slutsatser...
 
Nu lämnar vi teknikdiskussionen för en annan omhuldad myt.

"Klättringen blir allt populärare och fler och fler börjar klättra på inomhusväggarna och det kommer att "sprida sig" till klipporna med ökad trängsel och tilltagande accessproblem som följd."

I söndags (13/10) var det en fantastisk fin höstdag i Stockholm. Då var min kompis och jag själva i Häggsta som genom sitt öppna och soliga läge är perfekt för början resp. slutet av klättersäsongen.

Flera aktiva klättrare vittnar om att det åtminstone i Stockholm sällan är någon trängsel på uteklipporna och att färre klättrar utomhus nu än för c:a 10 år sedan.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Vickom Undersökning kring klättring Klättring allmänt 0
PiBe Söker bok för klättring i Stockholm Klättring allmänt 1
Tankspridd Nybörjare klättring Klättring allmänt 2
Ri_Ga Multipitch Bultade Västragötaland? Klättring allmänt 3
Robin Lindblom Klättring västragötaland /bohuslän Klättring allmänt 2
Vildmarkare Bestiga Sarektjåkka’s 5 toppar med start vid Svarta Spetsen Klättring allmänt 3
Erik93 Guidebok klättring Sicilien (Di roccia di sole, 2015) Klättring allmänt 0
KrilleMedC Milstenar inom klättring Klättring allmänt 9
Erik93 Klättring Italien Juli (Varmt!!!) Klättring allmänt 5
GranenGran Tips present klättring Klättring allmänt 2
Noisek79 Klättring för sökning Gränna - hittelön Klättring allmänt 0
dmchris Klättring nära Hemavan? Klättring allmänt 0
Arytmica SRT-klättring (sele) Klättring allmänt 2
Fleixx Klättring i södra Skåne? Klättring allmänt 5
Jiggen Klättring Alperna Klättring allmänt 6
ante353 Styrketräning inför klättring Klättring allmänt 6
vandrafjäll Vilka rep? för klättring klippa med topprep Klättring allmänt 1
olivere Klättring vid bulk Klättring allmänt 2
Hagge17 Från vandring till klättring Klättring allmänt 3
olivere Klättring åldersgräns Klättring allmänt 6
Arytmica Petzl Vertex för klättring? Klättring allmänt 4
busnicke Tips på klättring Klättring allmänt 2
JallaJallas Klättring i Sälen? Klättring allmänt 0
Taliaferro Klättring i Europa på sommaren Klättring allmänt 6
michaelj Klättring i Kroatien Klättring allmänt 4
Pando Klättring på Valöarna, Stockholm Klättring allmänt 4
busnicke Klättring costa blanca. Klättring allmänt 6
Louisoh69 Börja med klättring? Klättring allmänt 12
Caroline Henriksson Skor och förberedelse för via ferrata-klättring Klättring allmänt 7
CarMaPal Testa klättring utomhus Klättring allmänt 8
henkaj klättring Schweiz. Klättring allmänt 5
Corax Dyr klättring: 146 meter på 8 minuter = tre års fängelse Klättring allmänt 3
Polarnatt Reumatism, fingerleder och klättring Klättring allmänt 1
Linneagk Klättring på Gran Canaria Klättring allmänt 1
dmchris 3 månaders klättring - var? Klättring allmänt 4
Surbjörn Term för klättring på byggnader Klättring allmänt 7
simonrudberg Tips på klättring Spanien Klättring allmänt 2
Pallet Bästa dubbelrep för alpin klättring och is? Klättring allmänt 2
Djurmo Är detta en brant promenad eller klättring? Klättring allmänt 29
Corax Klättring som alternativ till droger, brott och våldsam död Klättring allmänt 3
Polarnatt Klättring och träning Klättring allmänt 8
Gabbi_ Klättring efter operation karpaltunnelsyndrom? Klättring allmänt 17
Ghost En bok om tränning inom klättring Klättring allmänt 0
everts1 Sollefteå - bouldering/klättring? Klättring allmänt 0
Chiroo Klättring inomhus Åkersberga Klättring allmänt 1
lyckegard klättring i Stockholm Klättring allmänt 6
Viktor Gyllenberg Klättring Norge, tips. Klättring allmänt 7
jonkandonkan Klättring Toubkal/Atlasbergen Klättring allmänt 6
Vildstjärna Klättring på Kullaberg Klättring allmänt 2
Lull Tips på klättring i Soca - Slovenien? Klättring allmänt 0

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg