Vägledningen finns sedan ett par månader på MSB:s hemsida:
https://www.msb.se/sv/aktuellt/nyheter/2019/juni/tydlighet-om-eldningsforbud-i-ny-vagledning/
MSB rekommenderar där två nivåer på förbuden, dels
eldnigsförbud och dels
skärpt eldningsförbud. För den lägre förbudsnivån föreslås följande formulering:
"Förbud mot eldning i skog och mark utanför sammanhållen bebyggelse. Förbudet omfattar aktiviteter som eldning, grillning och annan bränning med fasta bränslen (ved, kol, briketter, gräs, ris, grenar etcetera). Förbudet omfattar inte grillning och matlagning vid iordningställda platser utformade så att faran för antändning och spridningär låg."
Och för den högre nivån, skärpt eldningsförbud, föreslås följande formulering:
Förbud mot eldning i skog och mark utanför sammanhållen bebyggelse. För budet omfattar aktiviteter som eldning, grillning, bränning med fasta bränslen (ved, kol, briketter gräs, ris, grenar etcetera), användning av pyroteknik samt förbränning av gas- eller vätskeformiga bränslen. Förbudet gäller dock inte användning av utrustning för matlagning som drivs av gas eller vätska under förutsättning att dessa är placerade så att faran för antändning och spridning är låg. Dessutom gäller inom områden med sammanhållen bebyggelse förbud mot eldning och bränning med fasta bränslen (ved, kol, briketter, gräs, ris, grenar etcetera) i annat syfte än grillning och matlagning.
Följs rekommendationerna kommer det alltså vara tillåtet att använda gas- och vätskedrivna friluftskök såväl under eldningsförbud som skärpt eldningsförbud, förutsatt att dessa placeras och används med viss eftertanke. Det här är ju dock bara rekommendationer så kommuner och länsstyrelser kan fortsatt besluta om egenformulerade eldningsförbud som kan skilja sig från ovanstående... men stalltipset är nog att de går på MSBs linje.