Jag har nu satt igång med att torka maten till sommarens vandring och vill dela med mig av mina erfarenheter:
1)För att slippa obehagliga överraskningar i vildmarken så provtorkar jag alltid först en liten mängd av en ny råvara som jag funderar på att använda. Jag lägger det torkade i lite plastfolie och väntar en vecka för att se om det är tillräckligt torkat eller om det börjar mögla. Därefter lägger jag det i lite iskallt vatten (för att simulera fjällvattnet) och väntar till maten är uppmjukad igen. På så sätt kan jag också bedöma om det är värt två timmars blötläggning av en råvara eller om jag ska ta något annat som går snabbare. Blötläggning i varmt vatten kortar tiden men kostar bränsle.
2)Använd inte marinad som innehåller olja om du vill marinera kött!!!
3)Grönsaker är allra bäst att torka och snabba att blötas upp igen.
4)Bönor är också jättebra. Koka själv eller köp färdigkokta på burk och torka sedan. Bra bukfylla som man står sig på. Gör t ex en chili.
5)Kyckling fungerar inte. Tar jättelång tid att blötas upp. Satsa på köttfärs, tunt strimlad biff eller kassler istället.
6)Torka färsk pasta. Koktiden är bara några minuter till skillnad från köpt färdigtorkad. Om du gör egen pasta kan du smaksätta den redan från början.
7)Passerade tomater går bra att torka. Häll ett tunt lager på en plåt och torka i ugnen.
8)Havregrynen mixar jag lite och blandar i salt och antingen hackade torkade aprikoser, torkade äpplen och kanel eller torkade jordgubbar. Jag delar upp i en påse per frukost och sedan är det bara att koka upp vatten.
9)Till efterrätt på kvällen vill jag rekommendera pulverfromager eller chokladpudding som stelnar fint iochmed det kalla fjällvattnet.
10)Ta med kryddor till varje rätt inslaget i lite plastfolie så smakar maten mer. Färsk vitlök och tomatpuré är definitivt värt vikten att ta med.
God tur!
Maria
1)För att slippa obehagliga överraskningar i vildmarken så provtorkar jag alltid först en liten mängd av en ny råvara som jag funderar på att använda. Jag lägger det torkade i lite plastfolie och väntar en vecka för att se om det är tillräckligt torkat eller om det börjar mögla. Därefter lägger jag det i lite iskallt vatten (för att simulera fjällvattnet) och väntar till maten är uppmjukad igen. På så sätt kan jag också bedöma om det är värt två timmars blötläggning av en råvara eller om jag ska ta något annat som går snabbare. Blötläggning i varmt vatten kortar tiden men kostar bränsle.
2)Använd inte marinad som innehåller olja om du vill marinera kött!!!
3)Grönsaker är allra bäst att torka och snabba att blötas upp igen.
4)Bönor är också jättebra. Koka själv eller köp färdigkokta på burk och torka sedan. Bra bukfylla som man står sig på. Gör t ex en chili.
5)Kyckling fungerar inte. Tar jättelång tid att blötas upp. Satsa på köttfärs, tunt strimlad biff eller kassler istället.
6)Torka färsk pasta. Koktiden är bara några minuter till skillnad från köpt färdigtorkad. Om du gör egen pasta kan du smaksätta den redan från början.
7)Passerade tomater går bra att torka. Häll ett tunt lager på en plåt och torka i ugnen.
8)Havregrynen mixar jag lite och blandar i salt och antingen hackade torkade aprikoser, torkade äpplen och kanel eller torkade jordgubbar. Jag delar upp i en påse per frukost och sedan är det bara att koka upp vatten.
9)Till efterrätt på kvällen vill jag rekommendera pulverfromager eller chokladpudding som stelnar fint iochmed det kalla fjällvattnet.
10)Ta med kryddor till varje rätt inslaget i lite plastfolie så smakar maten mer. Färsk vitlök och tomatpuré är definitivt värt vikten att ta med.
God tur!
Maria