massa älgflugor

Alla dessa älgflugor..

Är det bara jag som tycker att det är helt sinnes mycket älgflugor/lusflugor i år? Drevs in från min vandring tidigare idag, slutade räkna då jag borstat bort ett trettiotal av de äckliga små jävlarna. Hemgång blev det när jag kände hur en lus kröp kring i örat, då var äckelmåttet rågat...
Har knappt reflekterat över dem tidigare år och undrar om min nuvarande attraktionskraft beror på en allmän ökning av flugorna, eller om det helt enkelt beror på att jag hittat nya vägar kring Göteborg?
//Amanda
 
Insekter uppträder ofta tidvis i lite högre populationer (tänk på gräshopporna i bibeln). Jag har inte själv stött på extra mycket lusflugor i år, men de brukar ibland uppträda i stora mängder lokalt. Glömmer aldrig själv nar jag var ute en höst för att leta efter vitryggig hackspett på en gammal lokal. Jag fick knyta igen byxben och jackärmar med snören och som tur var hade jag kapuschong på jackan. Flugorna smattrade som regndroppar på kläderna. Själv klarade jag mig ganska bra, men jag fick plocka vinglösa flugor efteråt på min vandrigskamrat som inte hade lika "täta" kläder.
 
Värre förra året

Har stött på älgflugor både i år och förra året i en skog nära Skövde. Tycker dock det var värre förra året. Tycker som du, sanslöst äckliga jävlar! Dom kryper ju ner i hårbottnen. Jag vänder om jag stöter på dessa Helvetets kommissionärer!
 
Ahaa, nu har älgflugor hunnit också till Sverige. Här I Finland har de spridit från sydöst till nästan hela Finland. Nu finns dom gävlar allt under linjen Kuhmo - Torneå.
 
Det är väl klimatförändringarna...

Det har varit extremt mycket mygg i mina trakter i år. De flyger in på natten och biter en. Säkert fem bett per dag har jag fått, och det är ju hur mycket som helst jämfört med hur det brukar vara.
 
mek; sa:
Ahaa, nu har älgflugor hunnit också till Sverige.

Här i södra Vätterbygden där jag hålls till vardags har älgflugorna funnits de senaste 15 åren. Dessförrinnan var åtminstone inte jag medveten om dem.

Min erfarenhet är att de dras extra mycket till kläder i vita och ljusa färger så mörka kläder är att föredra när det är säsong för dessa otrevliga kryp!

Hälsn BM
 
Getingar

^_^; sa:
Det är väl klimatförändringarna...

Det har varit extremt mycket mygg i mina trakter i år. De flyger in på natten och biter en. Säkert fem bett per dag har jag fått, och det är ju hur mycket som helst jämfört med hur det brukar vara.

Där jag bor (Västerås) har det nog aldrig varit så lite mygg vad jag kommer ihåg, sedan jag flyttade hit för 26 år sedan. Däremot är det i år väldigt mycket getingar.

Insidertipset för att slå ihjäl getingar är en rätt så flat tallrik med lite Fanta och en rejäl tidning. I en burk eller flaska med Fanta kan man också fånga en del getingar, utan att använda alltför giftiga bekämpningsmedel.

Jag har sett dom som använder dammsugaren och suger in getingarna. Men vad som händer när man ska byta påse i dammsugaren vet jag inte än.

Per
 
Förekomsten är lokal

När jag var ute och klättrade i lördags så var det en kort sträcka (50 m) där det var fullt av älgflugor både på dit och tillbakavägen. 200 m längre bort stod jag i 4 timmar och såg inte en enda!

Men ja de verkar vara aktivare i år.
 
De kom från Sovjet

Om vi talar om samma kräk, så kom de till Finland från sydöst sedan slutet av 70-talet. Jag räknade 44 stycken bara i mössan 1984 i Strömfors (ni vet, kommunen som uppstod när Pyttis delades vid freden i Åbo 1743 efter hattarnas olyckliga revanschkrig mot Ryssland).

Det var ganska nytt med älgflugor på 70-80 talet. En kollega inom skogsbranschen blev utkastad från frisören eftersom damen inte trodde att det var en vanlig insekt i skogen som dök upp i kalufsen utan misstänkte mera ohygienrelaterade kräk.

Älgflugorna är sega. Jag kommer aldrig att glömma individen som kröp nerför näsroten på mig en kväll på en pizzeria i Orivesi till bordssällskapets stora förskräckelse. Till saken hör att att jag, förutom att ha jobbat hela dagen i skogen, också gått i bastu med tyhörande hårtvätt före pizzan.
 
Visst är det mycket älgflugor i år, men jag tror inte dom är fler än tidigare år, det beror nog på precis var man befiner sig. Bara på ett hundratal meter kan det variera från olidligt många till inga alls, min erfarenhet är att dom är flest i kanten på sankmarker och i lägre veg., i storskog finns dom nästan inte alls.
 
Äsch då, då beror det bara på slumpen att jag sista tre gångerna jag varit ute sprungit på dessa små fan. Började känna en viss motlust till att traska kring göteborg denna höst.
Synd bara att jag hittade bra med svamp på i alla fall ett ställe, men man får väl leta nya jaktmarker. För jag tycker verkligen att älgflugor är vidriga, vilket är något märkligt eftersom jag inte har några problem med kryp annars. Men känslan när de kravlar omkring i håret... usch!
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Elvah Älgflugor? Vad var det som åt upp mig i Njoatsosvágge? Vilda djur 12

Liknande trådar