Leva i naturen?

Samt att ju hungrigare du blir, desto svårare kommer det att bli att koncentrera sig och att agera vettigt.

Om jag var du skulle jag inleda med några veckor på sommar/vår och se hur det går först.

Att försöka klara vintern i norrland på det man kan samla ihop i skogen under vandring skulle jag nog inte rekommendera, utan snarare att sätta bo i nån stuga och jaga och fiska under hösten så man har förråd nog att klara sig, Man vill ha ordentliga väggar runt sig, samt ett bra vedförråd när termometern klättrar neråt -30...

Att snara hare är inte lagligt överhuvudtaget om jag inte helt misstar mig, än mindre på vintern. För de stackars riporna är dock situationen en annan, men då måste du upp i fjällbjörksbältet, där jag inte tror du vill försöka bo.

Ett annat problem är utrustning. Du kommer behöva en hel del vinterprylar (skidor, sovsäck, varma kläder) som du inte vill bära på under sommar/höst när du "vandrar vidare".

Vad gäller markägare så måste du väl göra upp med dem innan du ger dig ut, hur ska du "kunna få tag" på dem under vandringen? För sånt krävs internet och telefon (iaf för att göra det någorlunda enkelt för sig).
 
... t.ex. granen då man kan äta tallbarren eller göra tallbarrste mm.
Se där, jag som trodde att tallbarr växte på tallen...
edit: Om du har nått bra recept på hur man tillagar barr så dela gärna med dig:) Bla Tjädern har mage som klarar av det som föda men jag tvivlar starkt på att vi har det...
Barr-te värmer gott men är inget man kan förlita sig på annat än under kortare överlevnadsituationer.

... sen så klarar man sig upp till tre veckor på bara vatten och under den tiden så ska man nog ha hittat någon sorts föda?
3 veckor på bara vatten om det är kanske 30minus? :) Jag tror nån måste ta av sig sina rosa romantiserande glasögon...
 
Och för den delen, om vi låtsades att det var lagligt... har du någonsin snarat en hare? Nu har inte jag heller testat just det, men så jäkla säkert är det inte att man lyckas med en jakt att jag skulle räkna med det som enda matiförskaffande.

Har du inte en himla massa salt med dig är jag dessutom tveksam till att du vill äta haren efter några dar under sommaren. Jag har rökt kött några gånger, men det kräver en rökkåta (eller motsvarande) och normalt saltar man köttet innan då också.

Finns det andra bra sätt att bevara maten när man är ute?

Som sagt, hyr en stuga, jaga och fiska (och hugg ved) på sommaren/hösten så du har förråd om du vill vara ute över vintern, eller dra ut en vår och räkna med att komma tillbaks när det blir för kallt.
 
Tack för informationen! Ensamheten är faktiskt en sak jag klarar av helt okej då jag varit ute tidigare, men ja man vet ju aldrig hur det blir under en längre tid.

En fråga: om jag fått lov att bygga vindskydd, fiska osv från markägare är ju ett måste, men som sagt så kommer jag att vandra vidare efter ett tag, om jag då vandrar in i någon annans mark, hur får jag då tag på denne markägaren då jag befinner mig mitt ute i det vilda och bara fått tillstånd på det första stället?

Du måste ta reda på vart gränserna för fiskevårdsområdena går och den informationen får du där du köper fiskekorten. Ska du fortsätta från det ena fvo till det andra måste du lösa ett nytt fiskekort. Vissa fiskevårdsföreningar har gått ihop och har ett gemensamt fiskekort för flera fiskevårdsområden. Men då krävs det oftast att du löser ett helårskort. Vem som äger skogen kan vara lite knepigt för skogsskifftena kan vara bara några meter breda och väldigt långa. Markägarna har precis som fiskevårdsområde också Jaktvårdsområden. Jaktarrendet gäller oftast hela jaktvårdsområdet (flera markägares marker) Enklast är det om du är bekant med markägaren. Troligtvis kan du bara lösa jaktkort för småviltsjakt då älgjakten redan är utarrenderad. Och som jag skrev tidigare: SLÅ ALLA TANKAR PÅ ATT SNARA SMÅVILT UR HUVUDET! Det är förbjudet och man kan inte få tillstånd för det! Det är lägst två månaders fängelsestraff för en sådan förseelse.

Kontakta Länstyrelsen för det län du tänker husera i. Dom vet allt du behöver veta.
 
Mja, ripa är legalt att snara. Dock inte lätt misstänker jag. Det som krävs för det är dock (med risk att jag missminner mig):

* Jägarexamen
* Specialkurs för att snara ripa
* Allmänt jaktkort
* Jaktkort på statens mark
 
Projektet är inte realistiskt under tidsrymder på flera månader till år. Att tillgodogöra sig den energi man behöver under lång tid är i princip omöjligt under norrländska vinterförhållanden om man inte fäller större villebråd eller har upplag.

Ex. Harkött innehåller ca 115-120 kcal/100 g. Ponera (lågt räknat) att du har ett energibehov på 3000 kcal/dygn (vilket i sträng kyla och med mycket aktivitet förmodligen är betydligt högre).

Det innebär att du måste äta ca 2,6 kg hare/dygn för att tillgodogöra dig det du behöver om du går på "har-diet". Det är väl en dryg hare om dagen i köttvikt. Ripa ligger på ungefär samma energitäthet som harkött och 3000 kcal motsvarar ca 6 ripor/dag om man räknar högt på en köttvikt på 500 g/fågel.

Känns det realistiskt?

Har du ett underskott på ca 7000 kcal/vecka så kommer du tappa ungefär 1 kg i vikt/vecka. Tallbarste är inget man lever på; som sagts tidigare så värmer det och ger lite c-vitamin men ger ingen nämnvärd energi. Om man inte har jaktlycka med sig så är det skägglav som gäller. I längden kan man dock inte leva på skägglav heller eftersom det är så energifattigt, det kräver också en hel del energi för insamling, urlakning och kokning innan det är ätbart.

För några veckor sen var det under -40 här i ett antal dagar. När det är så kallt är förfrysnings- och nedkylningsrisken väldigt stor. Risken ökar kraftigt om man går på energiunderskott och tänkt sig leva på tallbarste.

Jag har varit ute en del på vinteröverlevnad under min tid på jägarskolan i Kiruna och det man eventuellt hittar och stoppar i sig (främst skägglav) är i princip bara tafatta försök att bromsa förfallet. Ska man börja sätta snaror (om man bortser från lagliga aspekter) och då skida runt i dryga meterdjup snö i sträng kyla får man dessutom räkna med en betydande ökning av energibehovet bara för själva arbetet.

Dessutom är det så att om man går på lite energi så påverkas psyket och omdömet och risken att fatta dåliga beslut ökar kraftigt.
 
6 ripor per dag, varje dag... Det blir tungt :D.

Vi lyckades på 3 personer och 2 gevär få en (1) ripa på några timmars jakt en bra dag... Och vi varken frös eller svalt.
 
Så ni säger alltså att det är rent ut sagt omöjligt att kunna leva i naturen i norrland på vintern om man inte förberett mat, tillstånd osv osv?

Är det likadant längre ner i Sverige vid t.ex. Småland? Nu syftar jag mest på kyla då.
 
Ja, tyvärr.
Men du kan ge dig iväg ut under barmarksförhållanden och se hur länge du håller ut. Det är en utmaning om något. Du kommer att lära dig massor om dig själv, brister som styrkor. Du kommer att vara nöjd över att du vågade att ge dig iväg. Du kanke kommer till insikt att det inte var din grej. Du kanske får mersmak och gör om det året därpå. Du flyttar kanske permanent till Norrland och startar eventföretag med inriktning på naturupplevelser och överlevnad! Dra tummen ur, och sätt igång med det du vill göra. Du lever bara en gång!
 
Håller med Ute Jämt.

Vettigt vore kanske att som sagt fixa tillstånd för några bra områden (fiskekort torde räcka rätt långt) och sedan ge sig ut lagom efter att snön försvunnit och sedan se hur länge det är kul.
Jag skulle nog personligen ta tält istället för att bygga vindskydd, dels för att slippa tjafsa om den saken, och dels för att det inte är *så* kul att bli regnad på och tuggad på av mygg och knott dygnet runt.

En annan viktig sak som vissa brukar påpeka är att ha nån som man kontaktar med jämna mellanrum, eller som på annat sätt kollar till en, eller kanske nån sändare man lovar att knäppa igång nån gång varannan/var tredje dag. Inte *så* kul att bryta benet och bli liggande en vecka ;).
 
Jag tycker att drömmen om att leva på detta sätt är fantastisk, men verklighetens Sverige säger något helt annat. Jag har stuga i Norrland, mitt i spenaten. Ingen el och vedspis som värmekälla, när vintern kryper på ordentligt så kan det bli kämpigt redan då, med bostad med tak över huvudet och sex mil till byhandeln.
Men att leva så är ändå underbart.
Mitt tips är att hyra eller köpa något, sen kan man leka hur mycket man vill.
Lycka till.
 
Så ni säger alltså att det är rent ut sagt omöjligt att kunna leva i naturen i norrland på vintern om man inte förberett mat, tillstånd osv osv?

Är det likadant längre ner i Sverige vid t.ex. Småland? Nu syftar jag mest på kyla då.

JA!

Det fanns en tid när vi inte var så många och det fanns gott om vilt att jag och fiskar att fiska. Verkligheten idag är en helt annan. Man behöver ha förråd med mat, nu prata vi om råvaror och inte mat i påse.Vill du uppleva vildmarken och årets skiftningar och leva i vildmarken är inte detta omöjligt. Dock krävs det en hel del planering, tillstånd och pengar, att ha ett fast boende i form av stuga eller någon typ av tält som går att värma upp är ett måste den kallare delen av året.

Läs någon av Svante Lysens böcker eller se den gamla dokumentären "Ett år i vildmarken", han har spenderat fler Vildmarksår ute i vildmarken och har delvis jagat och fiskat med vissa begräsningar. Mikael Åkerman är en annan som har liknande planer men han ska bege sig till Ryssland, han ska ha både häst och hund till arbete och sällskap. Både Mikael och Svante är vanliga enkla människor som går att prata med och som gärna delar med sig av sina erfarenheter.

Sen tror jag att du behöver skaffa dig mer erfarenhet och kunskap, många har drömmar som du har. Många ger upp och kommer tillbaka och erkänner sina misstag, andra kommer inte tillbaka alls. Så prova en vecka, veckor och vandra vidare med någon månad innan du ger dig iväg ett år.
 

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg