LCHF och frystorkat?

Det där pemmican verkar ju rätt ok, dock har jag aldrig ätit det men det ska tydligen vara riktigt bra går det det och köpa?

mvh
Simon

Nej, pemican går inte att köpa och något exakt recept finns inte utan det är upp till var och en att göra själv men ursprungligen tog man torkat kött, bultade det "fluffigt" och lät det suga upp maximalt med smält fett.
Kocken som fick uppdraget att göra pemican åt det brittiska teamet jag nämnde i mitt förra inlägg hade gjort några hundra kilo när det uppdagades att inget nötkött fick exporteras från storbritanien (galna kosjukan) så han fick börja om och det enda han kunde hitta i hastigheten var salami vilket jag tycker låter som en både vettig och framför allt smaklig utgångspunkt. Grovhacka valfri rökt/torkad/kryddad korv, blanda med lämplig mängd fett och kör genom köttkvarnen. Kan ätas kall, varm eller som soppa. Med olika kryddade korvar kan kanske även enformigheten brytas något?
Berätta gärna hur det går.!
 
Colting äter väl ändå en del kolhydrater när han ska tävla och när han behöver prestera max? Talar man om mer högintensiv idrott så bör det vara fysiologiskt omöjligt att prestera lika bra på ketogen kost som när man har god tillgång till kolhydrat. Det är väl bara att kika på vilket bränslesubstrat som snabbast kan återbilda ATP?

Friluftsliv är något annat än träning eftersom det oftast är mycket låg intensitet så behövs inte så snabb energi som t.ex. vid intensiv styrketräning eller löpning för max prestation.,

Om du varit på hans föredrag så borde du veta att han inte ABSOLUT INTE äter/"laddar" med kolhydrater. (Eller presterar max)
Ang. fysiologiskt omöjligt att prestera, så visar väl Coltings meriter på det motsatta, eller så är han som humlan som tydligen vetenskapligen bevisat inte kan flyga.
 
Nej, pemican går inte att köpa och något exakt recept finns inte utan det är upp till var och en att göra själv men ursprungligen tog man torkat kött, bultade det "fluffigt" och lät det suga upp maximalt med smält fett.
Kocken som fick uppdraget att göra pemican åt det brittiska teamet jag nämnde i mitt förra inlägg hade gjort några hundra kilo när det uppdagades att inget nötkött fick exporteras från storbritanien (galna kosjukan) så han fick börja om och det enda han kunde hitta i hastigheten var salami vilket jag tycker låter som en både vettig och framför allt smaklig utgångspunkt. Grovhacka valfri rökt/torkad/kryddad korv, blanda med lämplig mängd fett och kör genom köttkvarnen. Kan ätas kall, varm eller som soppa. Med olika kryddade korvar kan kanske även enformigheten brytas något?
Berätta gärna hur det går.!

Aha ok, jo jag surfade runt lite på nätet och såg endel recept, blir att prova och se hur det smakar, verkar som att inster är ett bar alternativ.
 
Så i runda slängar åt du 3800 Kcal för lite per dygn, intressant. Vad åt du?

Haha..tja..till frukost åt jag havregrynsgröt (fy fan fick tvinga i mig skiten), lunch nyponsoppa och hårdbrödmackor (Waa Sport) med kaviar ellr mjukost, middag en portion REAL turmat.

Exakt såg det ut såhär:

Frukost: 1 portion havregrynsgröt och kaffe
Lunch: 1 portion nyponsoppa eller blåbärssoppa + 2 st hårdbrödmackor (en med kaviar och en med mjukost), + kaffe eller te
Middag: 1 portionspåse REAL turmat + en påse ögonblink choklad eller te

Men jag har förlorat en hel del vätska, samt att jag var plufsig innan, jag har väl aldrig riktigt tränat kondition, enbart styrekträning och jag antar att kroppen ställde om förbränningen maximalt under fjällturen.

mvh
Simon
 
Om du varit på hans föredrag så borde du veta att han inte ABSOLUT INTE äter/"laddar" med kolhydrater. (Eller presterar max)
Ang. fysiologiskt omöjligt att prestera, så visar väl Coltings meriter på det motsatta, eller så är han som humlan som tydligen vetenskapligen bevisat inte kan flyga.

I så fall måste han ha förändrat något på sistone. Han åt garanterat kolhydrater i samband med tävling fram tills nyligen. I alla fall påstod han det både i bloggen och artiklar.
Jag har dessutom inte fått intrycket av att han ligger på någon extremt låg kolhydratnivå annars heller. Han verkar ju snarare vara mera anti "raffinerade" än anti kolhydrater.
 
Om du varit på hans föredrag så borde du veta att han inte ABSOLUT INTE äter/"laddar" med kolhydrater. (Eller presterar max)
Ang. fysiologiskt omöjligt att prestera, så visar väl Coltings meriter på det motsatta, eller så är han som humlan som tydligen vetenskapligen bevisat inte kan flyga.

Inom fysiologisk forskning är det tydligt att kolhydraterna är viktigare för maxprestati desto mer intensiv prestation man sysslar med. Detta pga hur ämnesomsättningen fungerar, glykolysen som är snabb på att regenerera ATP kan inte köras på fett. Colting har väl ändå relativt lågintensiv tävlingsform?

Här är i alla fall några av länkarna till uttalanden av Colting jag syftar till:

Colting laddar kolhydrater enl honom själv, även om det inte är traditionell bemärkelse

http://www.kostdoktorn.se/colting-vinner-igen/comment-page-1#comment-158111
http://www.kostdoktorn.se/jonas-colting-om-kolhydratsbluffen/comment-page-1#comment-111099
http://www.kostdoktorn.se/jonas-colting-om-kolhydratsbluffen/comment-page-2#comment-111165
http://www.kostdoktorn.se/jonas-colting-om-kolhydratsbluffen/comment-page-2#comment-111394

Jag tolkar det som att han själv menar att man inte kan prestera max utan kolhydrater

http://www.kostdoktorn.se/jonas-colting-om-kolhydratsbluffen/comment-page-1#comment-111144
http://www.kostdoktorn.se/jonas-colting-om-kolhydratsbluffen/comment-page-3#comment-111431
http://www.kostdoktorn.se/jonas-colting-sagar-margarin
 
Senast ändrad:
Som sagt.. ett ämne som engagerar..

Vad Colting också skriver är att tävlingsintensitet i flera timmar är ett onaturligt tillstånd. Vandrar man omkring på fjället, uthållighetstränar eller styrketränar är paleolitisk kost / "förnuftig" lchf som han förespråkar helt optimalt.

Den extrema lchf som man läser en del om på nätet (max 20 gram kolhydrater om dagen) känns lite väl rabiat och jag har hört många gå omkring med konstant huvudvärk vilket är en vanlig bieffekt. Känns inte helt nyttigt!
 
Inom fysiologisk forskning är det tydligt att kolhydraterna är viktigare för maxprestati desto mer intensiv prestation man sysslar med. Detta pga hur ämnesomsättningen fungerar, glykolysen som är snabb på att regenerera ATP kan inte köras på fett. Colting har väl ändå relativt lågintensiv tävlingsform?

Här är i alla fall några av länkarna till uttalanden av Colting jag syftar till:

Colting laddar kolhydrater enl honom själv, även om det inte är traditionell bemärkelse

http://www.kostdoktorn.se/colting-vinner-igen/comment-page-1#comment-158111
http://www.kostdoktorn.se/jonas-colting-om-kolhydratsbluffen/comment-page-1#comment-111099
http://www.kostdoktorn.se/jonas-colting-om-kolhydratsbluffen/comment-page-2#comment-111165
http://www.kostdoktorn.se/jonas-colting-om-kolhydratsbluffen/comment-page-2#comment-111394

Jag tolkar det som att han själv menar att man inte kan prestera max utan kolhydrater

http://www.kostdoktorn.se/jonas-colting-om-kolhydratsbluffen/comment-page-1#comment-111144
http://www.kostdoktorn.se/jonas-colting-om-kolhydratsbluffen/comment-page-3#comment-111431
http://www.kostdoktorn.se/jonas-colting-sagar-margarin

Det jag (lite slarvigt, förlåt) menade var att vid Coltings föredrag (det som jag varit på och som jag uppfattade det) talar han väldigt mycket emot just kolhydratladdning och då särskilt mot kolhydrater i forrm av spannmål, L i LCHF står ju för LOW så visst äts det kolhydrater. (Fast inte så många) Och framför allt naturliga produkter.
Hänvisar till "din" länk http://www.kostdoktorn.se/colting-vinner-igen/comment-page-1#comment-158111 läs om bl.a. Elofsson (kolhydratladdare) och Ferry.

Och sen som du mycket riktigt påpekar är väl Colting inte helt "trogen" LCHF:are under hårdare fysiska pass och när det ska presteras max, citat:
"och spara kolhydraterna till vissa specifika pass som man kör mer sällan och till tävlingar."

"...i de situationerna jag dricker Red Bull så är det en ytterst effektiv och kvalitativ produkt! ...som den unika kombinationen av socker, koffein och aminosyror som utgör RB, när man är ett antal timmar in på en hård fysisk ansträngning. Och när jag säger hård så talar jag om ett arbete på +150 puls som för mig motsvarar ca 1200 kcal/timmen."​

Mina personliga erfareheter, som 50-årig icke elit eller idrottsman, är att jag med LCHF orkar mer och framför allt mår mycket bättre, sen är det lite svårt att "få till det" på fjällvandringar med fru och barn.
 
I så fall måste han ha förändrat något på sistone. Han åt garanterat kolhydrater i samband med tävling fram tills nyligen. I alla fall påstod han det både i bloggen och artiklar.
Jag har dessutom inte fått intrycket av att han ligger på någon extremt låg kolhydratnivå annars heller. Han verkar ju snarare vara mera anti "raffinerade" än anti kolhydrater.

I april skriver Colting så här:
"Jag har faktiskt gått mer och mer mot LCHF under min USA-vistelse även om jag fyller på mina glykogendepåer dagen innan loppet med mer quinoa och vildris."
Läs gärna inlägget om kolhydrater som bränsle på: http://www.kostdoktorn.se/colting-vinner-igen/comment-page-1#comment-158111
 
I april skriver Colting så här:
"Jag har faktiskt gått mer och mer mot LCHF under min USA-vistelse även om jag fyller på mina glykogendepåer dagen innan loppet med mer quinoa och vildris."
Läs gärna inlägget om kolhydrater som bränsle på: http://www.kostdoktorn.se/colting-vinner-igen/comment-page-1#comment-158111

Det hade varit intressant att se någon kostdagbok med mängder från honom vid vid träning, innan och under tävling. Det är svårt att förstå precis hur han menar. Sen undrar man ju om det verkligen är någon skillnad om man laddar med quinoa eller formfranska inför ett lopp glykogenupplagring som glykogenupplagring :)
 
Jag springer idag milen på strax över 36 minuter utan att ösa i mig kolhydrater före och har förbättrat mig det senaste året på kortare sträckor efter övergång till low carb. Trots att jag tränat och ätit nyttigt kontinuerligt i 17 år. Att det inte skulle fungera vid intensiv styrketräning stämmer inte... Alltfler byggare idag har till och med gått över till Atkins med väldigt bra resultat. För min egen del har jag ökat i styrka betydligt snabbare på low carb än då jag åt enligt "gängse norm". Jag tränar betydligt mer intensivt än snittet på gymmet.

Vid längre träningspass (2-3h+) äter jag nötter eller egengjorda powerbars (med mindre än 10E% kolhydrater) längs vägen. Skulle jag dock mala på i riktigt hög intensitet i flera timmar (som vid tävling) så börjar jag knapra kolhydrater utan att tveka (hur naturligt är det tillståndet egentligen?!)

Men vid ultrauthållighet som multisport och liknande rekommenderas ju till och med fettladdning numer..

Bör dock kanske nämnas att jag inte äter strikt lchf, mer åt paleohållet....

Får nog faktiskt krypa till korset och korrigera min åsikt lite efter en del nya erfarenheter från min sista tur till Keb. De dagar då jag var som mest aktiv och gjorde flera toppturer gick jag i väggen efter ett par timmar utan kontinuerlig tillförsel av socker. Då var jag iofs också igång mer eller mindre konstant upp till 13h i sträck.

LCHF hade tveklöst fungerat om jag bara hade vandrat omkring och gjort någon avstickare då och då dock.

Tappade 2-3 kg på 10 dagar trots att jag låg på ca 5000 kcal / dag
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Micro553 6 - dagars vandring med Lchf Friluftsmat 39
Elin75 Paddlingsmat som är LCHF utan kött?! Friluftsmat 4
tlundberg LCHF-recept för hemmatorkning Friluftsmat 15
avslut111101 LCHF som friluftsmat Friluftsmat 56
SoloHikingBum Torrfoder/Frystorkat som säljs privat! Friluftsmat 21
MadMonthicebeer Intresse för "premium" frystorkad mat Friluftsmat 13
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Limmet Frystorkat på Xxl-rea Friluftsmat 10
rimn Favoritmärke frystorkat? Friluftsmat 3
såg Var är det som är dyrast frystorkat eller det man torkar själv? Friluftsmat 28
Wikinggirl Finns det frystorkat utan palmolja? Friluftsmat 24
Sk0gsmulle Vandring på Island, frystorkat från Sverige? Eller köpa på plats? Friluftsmat 0
HELLRIK Frystorkat på KALLT vatten? Går det är äta? Friluftsmat 19
Dr manne Frystorkat billigast? Friluftsmat 2
Mansson Frystorkat Friluftsmat 22
arjaeli Trött på frystorkat Friluftsmat 9
Mattias1981 Frystorkat på termosvatten?? Friluftsmat 13
johan.l Någon som testat Travellunch Frystorkat? Friluftsmat 7
avslutatmedlemskap150605 frystorkat som är riktigt gott samt är riktigt billigt Friluftsmat 90
kjpil Matschema för frystorkat Friluftsmat 0
Stuvarn Vägra frystorkat :-) Friluftsmat 9
Kung Stalle Var köpa billigt frystorkat? Friluftsmat 17
Polarnatt Energimängd i frystorkat Friluftsmat 29
oscar jensen Frystorkat utan smakförstärkare Friluftsmat 29
Emeliie Tips på frystorkat Friluftsmat 4
Alexander85 Hur görs frystorkat? Friluftsmat 22
Tigger Laga frystorkat utan värme! Friluftsmat 24
Razzle-Dazzle hur länge håller sig frystorkat? Friluftsmat 2
Lennart Hedvall Frystorkat vin Friluftsmat 31
ptte frystorkat? Friluftsmat 2
hedencrona bortom frystorkat Friluftsmat 12
Schneeberger Frystorkat på termosvatten? Friluftsmat 2
kungsleden Hållbarhet försvarets frystorkat?? Friluftsmat 2
annerborn "Utekokboken" & "Bortom frystorkat" slut hos förlagen. Friluftsmat 4
x-treme Hållbarhet hos frystorkat? Friluftsmat 3
Roddjer Frystorkat Friluftsmat 0
tinalina Frystorkat, gott eller bara nödvändigt? Friluftsmat 3
Jag vill inte äta frystorkat till middag Friluftsmat 4
Kan frystorkat bli gammalt? Friluftsmat 5

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg