Lantmäterikartor börjar släppas

Snyggt. :)
Här kommar min version över samma området.
Jag är för nuvarande inte 100% nöjd med höjdlinjer. Kontrasten är inte bäst, men annars funkar de inte helt bra på glaciären.

Henning
 

Bilagor

  • fkJamtland640.jpg
    fkJamtland640.jpg
    88 KB · Visningar: 1,906
Min QGIS mappning (nederdel) mot fjällkartan raster (över)
Snyggt! Du har t.o.m. lyckats få till kurvad text, vilket mindre ambitiösa kartmakare brukar "glömma bort".

En förklaring till att rasterkartor från Lantmäteriet använder halvtonsraster för sankmarker:
Det är för att kartan ska kunna gå att skalförändra utan att ett linjeraster "beckar igen" i vissa skalintervall. Rasterkartan är ju i första hand avsett för visning på bildskärm och inte för tryckning (upplösningen är för låg för det).
 
Är det någon som har ett bra sätt att ladda in shp-filerna i en databasstruktur så att man också kan använda alla de style-filer som nu finns tillgängliga? Det känns enklare än att har en mäng småfiler liggande... Båda Spatiallite och PostGIS är OK för min del. Frågan är om Spatiallite pallar med 5.7Gb terrängkarta...

Hemmadatorn är en enklare laptop så man får vara lite snäll mot den också!

/Andreas
 
Du vet om att både PostGIS och SpatiaLite kommer med verktyg för att läsa in shapefiler, va? (shp2pgsql för PostGIS, för sqlite minns jag inte på rak arm), va? Annars vet du det nu. :)

Om du redan visste det men ville ha något mer avancerat, har jag inga förslag, tyvärr.
 
Du vet om att både PostGIS och SpatiaLite kommer med verktyg för att läsa in shapefiler, va? (shp2pgsql för PostGIS, för sqlite minns jag inte på rak arm), va? Annars vet du det nu. :)

Om du redan visste det men ville ha något mer avancerat, har jag inga förslag, tyvärr.

Jodå, jag har redan använt båda sorterna tidigare. Jag tänkte mest att det skulle vara smidigt om någon redan har gjort ett fungerande system. Det är rätt stora datamängder att hantera så om någon redan testat är det bra att veta. Terrängkartan för hela Sverige är på 5.7G zipped

Enklast i QGIS för enstaka shp-filer är att använda "save as" men är det smart? Jag vill ju ha alla shp-filer in i samma databas.

/Andreas

/Andreas
 
Den tryckta terrängkartan finns inte i hela Sverige. Utbredningen av de tryckta kartorna framgår av http://www.kartbutiken.se/lantmateriets-kartor/terrangkartan
http://www.kartbutiken.se/lantmateriets-kartor/fjallkartan
http://www.kartbutiken.se/lantmateriets-kartor/vagkartan

Men mer detaljerad topografisk information än på fjällkartan resp terrängkartan finns på https://kso.etjanster.lantmateriet.se/

Vad som är släppt i vektoriserad form har jag ingen kunskap om.

Thure

Varför finns dom inte för hela landet? En kompis vill tex ha terrängkarta/fjällkarta över området strax väster om Strömsund, inkluderande tex Henningskälen. Finns numera varken som fjällkarta eller terrängkarta. Däremot har han en gammal terrängkarta från 80-talet
 
Varför finns dom inte för hela landet? En kompis vill tex ha terrängkarta/fjällkarta över området strax väster om Strömsund, inkluderande tex Henningskälen. Finns numera varken som fjällkarta eller terrängkarta. Däremot har han en gammal terrängkarta från 80-talet

Antagligen för att det är dyrt att göra kartor, och 1:100 000 räcker fjällen.


Henningskälen verkar finnas med på fjällkartan här:

https://kso.etjanster.lantmateriet.se/?e=510219&n=7085851&z=7&profile=default_fjallkartan_noauth

Men kanske inte i tryckta kartor.

Vägkartan Östersund kanske täcker in området? http://www.bokus.com/bok/9789158801523/152-ostersund-vagkartan-1100000/

Eller skriv ut från Topografiska på första länken.
 
Lantmäteriets kartor

Henningskälen finns på Fjällkartan, som i detta område gränsar till Terrängkartan. I princip visar båda kartorna samma innehåll inom sina respektive täckningsområden, men Fjällkartan har inte samma ekvidistans mellan höjdkurvorna som Terrängkartan (se hopklippt kartbild). Vägkartan täcker hela landet och kan användas som komplement till de övriga kartorna.
Just nu finns samtliga dessa kartor som öppna data och går att ladda ner i vektorformat från Lantmäteriets hemsida
Fjällkartans "Fjällinformation" kan laddas ner separat och Fjällkartans topografi är densamma som i Vägkartan.

Någon gång under våren kommer alla kartserierna även att gå att ladda ner som öppna data i rasterformat.
Tills vidare går det bra att skriva ut dem i form av PDF-filer via Lantmäteriets karttjänst Kartsök och Ortnamn som ni hittar här: [URL="http://https://kso.etjanster.lantmateriet.se/"]http://https://kso.etjanster.lantmateriet.se/
 

Bilagor

  • Henningskälen.jpg
    Henningskälen.jpg
    80.7 KB · Visningar: 1,378
  • Henningskälen_Vägk.JPG
    Henningskälen_Vägk.JPG
    81.6 KB · Visningar: 1,288
Fjällkartan i rasterformat kan sedan början av januari laddas ner från min sajt som jag berättat om i min blogg Svenska Fjällkartan i rasterformat för nedladdning. Jag har även gjort den tillgänglig i form av filer för GPS, se Fjällkartan för gps.

Var har du sett att Lantmäteriet kommer att göra Fjällkartan i rasterform nedladdningsbar under våren? Jag har bara hittat att deras ambition är att göra den tillgänglig under 2016.

Hej,
Jag kan nog med ganska torrt på fötterna säga att jag vet att rasterkartor kommer att kunna laddas ner från Lantmäteriet eftersom jag jobbar som verksamhetsutvecklare på just Lantmäteriet. Exakt vilket datum som rasterkartorna läggs ut är dock oklart, men under senare delen av våren verkar troligt. Det är inte heller slutgiltigt bestämt exakt hur och i vilken form Lantmäteriets rasterkartor kommer att tillgängliggöras. Vi håller även på att diskutera hur vi ska kunna göra vår e-tjänst för kartor (Kartsök och ortnamn) mer användarvänlig och funktionell. Alltså, vi har planer, men som du vet så mal myndighetskvarnarna ibland lite långsamt. Vi tycker dock själva att vi har blivit avsevärt mer "användarfokuserade" i vårt agerande på senare tid.

Vi har sett dina produkter och är mycket tacksamma och imponerade över att du gjort denna insats. Kartor i rasterformat och dessutom med möjlighet till GPS-positionering är efterfrågade av många användare och dina kartor har fyllt ett tomrum på ett sätt som vi själva inte klarat. Även när våra kartor blir nedladdningsbara i rasterform så kommer dina produkter att vara efterfrågade eftersom de har format och funktionalitet som våra kartor inte kommer att ha. Exakt vad vi vill att våra öppna data ska användas till. Bra jobbat!
 
Senast ändrad:
Alltså, vi har planer, men som du vet så mal myndighetskvarnarna ibland lite långsamt. Vi tycker dock själva att vi har blivit avsevärt mer "användarfokuserade" i vårt agerande på senare tid.

(ursäkta alla "vanliga" kartanvändare, nu blir det tekniskt!)

Datat har blivit betydligt mer tillgängligt, tack! Jag blir nyfiken när det talas om användarfokusering (det gör jag nästan varje dag på jobbet). Hur tänker ni er att veta vad användarna egentligen vill ha, kommer ni att försöka få till en mer strukturerad dialog? Det här forumet är det enda jag sett att vi som hemma/småskale-användare har tillgång till för en sådan dialog. Jag är inte med i några GIS-sällskap som går på konferanser...

När jag har tittat på datat som är tillgänglig kommer det snabbt upp ett antal frågor som kanske inte skall få svar just här på Utsidan idag, som tex:

* Hur sker urvalet av geometrier och hur exporteras det från era databaser?
- Om man lägger väglager från Terräng- och Vägkartan så är det ganska stora geometriska skillnader (typ 50m avstånd ibland).
- titta på Göteborgs spårvägsnät i Terrängkartan och det visar sig att det består av snuttar i ytterområden men data finns inte i centrum.

Jag gissar att man valt geometrier utefter vad man vill visa på en papperskarta? Men om jag tex vill göra en ny spårvagnskarta över Göteborg för min coola tjänstsidé "jaga spårvagnen" så är ert data inte användbart eftersom det fokuseras på en pappersutskrift där man inte visar spåren.
Mängden attribut mellan kartor skiftar också så samma väg får olika attribut-uppsättningar beroender på vilken karta man tittar i.

Om man verkligen siktar på att odla nya tjänster så bör data skiljas från presentation - som jag idag använder Openstreetmap-data när jag vill vända och vrida på något.

Utvecklingen är verkligen på rätt väg - låt det inte stanna vid denna punkt! Finns det något annat forum där denna dialog kan fortsätta på ett bättre sett?

/Andreas
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg