Vem skyddar Sarek?
Ja frågan du ställer är nog viktig, och kanske många ryggar för den.
Du skrev tidigare om en slags ‘ursprunglig natur’ som skulle finnas däruppe och att den hänger samman med ett nationalparksbildande. Som jag fattat det skulle detta vara år 1909 (?)
Samtidigt “tycker” du att samerna borde ta bort sina markeringar i dalen och övergå till gps sändare.. Det skulle bli bättre då.. “Tycker du alltså..(?)”
Redan Linné, “tyckte” att samerna borde samla in sina renar och utfodra dom på plats med insamlad renlav, då skulle dom slippa .., renarna alltså, att springa runt och nöta på landskapet.. Det “tyckte” han.
Vad jag vill komma fram till här eller ‘starta om’ den här diskussionen om här, är hur mycket folk som bor, har sin utkomst av ett område, ska själva få ange vad som är viktigt för dom själva. ”Man tycker till”
Vad “tycker” du själv? Vad är ditt eget landskap?
“Tycker du själv” att utomstående ska bara rakt upp och ned ska “tycka till” lite om Sarek, oavsett vad lag, bofasta eller Naturvårdsverk anser?
Man “tyckte förut” att det borde inhägnas och att det skulle avskiljas blomsterängar uppe på sluttningarna för att renarna trampade ned dessa. Lite visste man då, att dessa blomsterängar var ju resultat av just: rentramp, mjölkningsvallar och gamla kåtaplatser.
Lika lite, verkar man nu fatta att ska Sarek funka som ett renbetesland, en verksamhet för folk som bor däruppe, och inte som en ‘Äventyrspark för Storstadsbor’ så måste ju verksamheten kunna finnas kvar på dom villkor som dom bofasta har däruppe.
Sluttningen över Säkok, ovanför Njåtjosvagge är ofta drabbad av plötslig inkommande dimma. Den kan ligga kvar nedanför Pårtefjället i flera dagar Ett schå för renskötarna däruppe allstå, som har sitt arbete, sin inkomst av sitt liv av att fösa kritterna, på hösten ned mot andra betesområden.
När jag läser vad du skriver upplever jag att du aldrig haft hand om djur, aldrig vistats på en äng eller någon vidare kunskap om djur, natur eller samspel däremellan.
Det är många som ser och därtill “tycker” fjällen, och ser just, Sarek som en “Äventyrspark” som ska vara “orörd” för deras egna självupptagna äventyr. Något som idag fått en alltför stor plats enligt min mening.
Jag ser samma sak på Gotland. Turister invaderar skogen, ängar. Släpper ut lamm utan att stänga grindar. Rycker på axlarna åt bofast befolkning. Dom själva vill fram. Man skiter i lokalbefolkningen som man föraktar.
I dag verkar ‘nutida explorers och äventyrare’ fatta väldigt lite av, vad bofasta egentligen lever utav. Samma grej här.
Hur dom själva upplever sin miljö eller sitt landskap?. Kraven och åsikterna kommer i alla fall utifrån. Från andra som inte har sin utkomst ifrån landskapet.
Sarek är egentligen ingen Nationalpark för någon lättviktspackare som vill dra runt från A till B, lika lite som någon annan nationalpark är något för någon annan. Ängsö ute här i skärgården, ansågs vara ett ett ‘sk. ursprungligt’ landskap, tills akademikerna fick ge sig, och inse att det behövdes bönder för att sköta detta landskap.
I Sierkavagge, nedanför Kisuris, i Sarek fanns det vide och björkskog tills den höggs ned. Ett exempel alltså på ett förändrat landskap, Få känner till att Sarek är ett kontinuerligt renbeteslandskap, har varit det i årtusenden och ägs av en befolkning som fortfarande brukar det och i min mening ska ha nyttjanderätt till det.
Tycker du inte det?
Men, man kan ju inte återgå till någon Skansenvision här. gps var ordet för dig. (?)
Idag pratar folk om landskap lite hur som helst, vad det verkar. Ingen har kontakt med något eget. Ett landskap idag är något man “tycker till om”.