Även så har ett högt proteinintag med samtidigt marginellt intag av vitamin B6, B12 och folsyra misstänkts kunna öka risken för tidig utveckling av ateroskleros.
Jo men det är väl alltid så att äter man för ensidigt så blir det brister, samma sak kommer ju igen vid sambandet mellan vissa fetter och e-vitamin t ex osv. Äter man för i förhållande för mycket/lite av något så kan det bli problem.
Förutom dessa potentiella effekter av ett högt proteinintag så har intag på mer än 18energi-procent i kosten hos barn visats öka sekretionen av bla insulin vilket möjligen kan vara en bidragande orsak till övervikt.
Gillar överhuvudtaget inte att använda energiprocent då det ju inte säger något om mängden (18 % hos mig eller Elofsson ?
). Vissa aminosyror är ju kända för att öka insulinutsöndringen så det här resultatet är väl inte så konstigt men hur såg kosten i övrigt ut ? Ökade man bara mängden protein eller ersatta man något och i så fall vad ? (Gissninsvis två dieter en med mindre fett och en med mindre kolhydrater.)
Visst behöver man ett visst ökat intag när man tränar mycket, men över en viss gräns uppnår man inga fördelar dock så kan det finnas en del risker associerat med det ökade intaget.
Riskerna är ju ganska omstridda och det finns ingen typ av bevis att det ger några bestående skador. Vissa människogrupper har ju i alla tider ätit betydligt mer än 2 g/kg kroppsvikt och överlevt t ex Inuiterna så att kategoriskt säga att proteinmängder mellan 2-4 g är farligt finns det nog ingen grund för.
Det var därför jag undrade över ditt påstående, bättre var väl att rekommendera en "maxmängd" på 1,8-2,0 g (En mängd som man ganska lätt uppnår med vanlig mat om man tränar så hårt som i första inlägget samt har lite muskler på kroppen.) och förklara att man antagligen inte har så stor nytta av mer.
Jag tror alltså inte det är nödvändigt med så höga halter som 4g/kg (Det kan finnas undantag vid bodybuilding men det är ett annat kapitel.) men ingen forskning har visat att det är farligt, det senaste testet jag läste om så använde man 8 g/kg i några månader (Har för mig det var 3) utan större inverkan under tiden och inte heller några bestående men.
>Det absolut stora flertalet klarar sig utan dyra proteinpreparat, men det är klart det ligger i dessa fabrikanters intresse att skapa mytbildningar om preparatens förträfflighet.
Jo visst går det att äta bra utan tillskott men det är ganska komplicerat för många att passa in det tidsmässigt, ska man träna mycket krävs det ju nästan någon typ av tillskott om man inte kan träna på heltid.
Sen finns fördelen att man har skalat bort fett och kolhydrater som för en som tränar uthållighetsidrott kanske inte är så positivt men för den som styrketränar så kan det periodvis vara ganska bra.
För övrigt så är ju alltid standardrekommendationen från mig att äta bra mat men som i det ursprungliga fallet med träning 6 gånger i veckan så krävs det ganska mycket mat för att kroppen ska må bra, frågan är vad som är bäst i så fall: Att tvinga i sig mat eller hälla i sig några drinkar.
Att tillskotten är dyra jämfört med vanlig mat beror bara på att du kollar på fel märken. (Twinlab t ex var ju uppe hos några, dyrt märke med taskig innehållsdeklaration.)
Det är svårt att slå ett protein för under 170 kr/kg (Räknat på rent protein.) som många kosttillskott ligger på idag men mat är ju oftast godare
mvh
Bjorn