Hjärtats arbete ?
Fisch; sa:
Hej!
Jag är en motionerande "gubbe" 30-nåt, som inte litar på min pulsklocka. Jag har ingen erfarenhet av vad som är "normalt" men pulsen känns lite hög.
Exempel:
När jag springer milen på ca 55 minuter har jag en puls på 185 - 195 nästan hela tiden. Jag upplever inga "hjärtliga" besvär, men det tycks högt? Om jag ska pulsträna på kondition (125 -155) kan jag inte springa, jag får gå!
Vidare har jag en vilopuls på 38, men det rimmar illa med en miltid på 55 om nu vilopulsen är konditionsmåttstock...?
E det dags att söka till kardiologen eller ska jag reklamera pulsklockan???
Jag har själv upplevt likande och ligger själv ofta högt i puls i förhållande till maxpuls. Utan att på något sätt vara expert på detta område (är själv "vanlig" motionär som dock ofta använder pulsklocka), så anser jag att man kan resonera ungefär så här:
1. När du kräver mer arbete av din kropp, t.ex. springa fortare eller uppför en backe, så måste hjärtat pumpa fram mer blod till musklerna. Detta kan göras genom att antingen öka hjärtats pumpvolym, slagvolym tror jag det heter, eller genom att pumpa oftare = högre puls.
2. Enligt vad jag läst i olika tidigare inlägg så är hjärtats slagvolym som störst vid en puls kring 70-75% av maxpuls? Om man ökar belastningen så minskar slagvolymen och pulsen ökar. Hjärtat kan inte pumpa lika effektivt. På vissa personer och i vissa situationer så kanske denna minskning i slagvolym är extra stor, alltså måste pulsen öka betydligt mer. Hjärtat jobbar dock trots allt inte extremt hårt även om pulsen är hög eftersom varje slag inte är så arbetsamt då slagolymen har minskat. Jämför med en cykelpump, många korta tag eller färre långa tag. Den effektivaste träningen för att öka slagvolymen är att träna vid en puls på ca. 75% av max.
3. För att kunna springa med lägre puls så skall man träna annorlunda: Inte ligga och köra på denna höga puls långa sträckor utan hellre korta, intensiva pass växlat med längre långsammare träningspass andra dagar. Prova t.ex. att istället springa 5 km och snabbare vissa pass och 10 km mycket långsamt andra pass. Du kan även träna intervaller eller springa uppför en 100-200 m lång backe och sedan jogga eller gå nedför och upprepa detta några gånger. När du tränat på detta sätt i några veckor så kan du springa milen igen och nu kommer garanterat din puls att vara lägre vid samma fart (55 min) eller så kan du springa snabbare med samma puls. MAO du har fått bättre kondition.
4. Prova även att variera träningen. Istället för att bara springa så kan du något pass i veckan istället cykla, gå stavgång eller t.ex. simma. Dessa sporter är inte lika hårt belastade som löpning och du kan lättare hålla en puls kring 75% av maxpuls. När du skall träna den centrala kapaciteteten, alltså hjärtat, så spelar val av idrott mindre roll. Ytterligare fördelar med att variera träningen är att du kan träna oftare eftersom du inte blir lika sliten i en och samma kroppsdel. Jämför att springa tre dagar i rad mot att springa dag1, cylka dag2 och simma dag3. Allt detta resonemang riktar sig mot motionärer som inte måste träna för att maximalt prestera i en specifik gren.
5. Att träna i olika idrotter kan vara positivt. När du t.ex. cylkar eller åker längdskidor så kan du hålla på i flera timmar och får då bra träning i uthållighet. Det är inte lika lätt att uppnå detta med löpning, mycket mer slitsamt för kroppen.
6. Andra faktorer ökar också pulsen. T.ex. om du är stressad, har druckit kaffe, tobak mm. Jag har själv märkt att jag i olika motionslopp haft högre puls redan i starten och sedan genom hela loppet än på träning utan att för den skull sprungit fortare, tävlingsstress? När du tränar lågintensivt så kan du prova att försöka hitta ett lugnt tempo, tänka att springa så vilsamt som möjligt för att få ner pulsen.
Jag hoppas att dessa åsikter kan vara till nytta. Jag är som sagt inte expert på något sätt utan jag bygger mina antaganden på egna erfarenheter och logiskt resonemang. Kommentera gärna vare sig om ni håller med om detta eller inte.
/J-E