• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Kommer brottsligheten någonsin sluta öka?

Miljöbrotten sjönk under en lång period fram till slutet av 90-talet, då de skjöt i höjden spikrakt uppåt, och är idag 100% fler än under 70-talet.
1998 infördes miljöbalken som ersatte miljöskyddslagen, hälsoskyddslagen och naturvårdslagen och en uppsjö av andra lagar på området. Ett av syftena med införandet var att inskärpa allvaret i överträdelser mot miljölagstiftningen, vilket gör att många fler företeelser klassas som miljöbrott efter 1998 än före. Ergo - många fler miljöbrott i statistiken.
 
Våldsbrottsligheten har minskat sedan 90-talets början och ligger på historiskt låga nivåer. "Det ökade våldet" är en idé skapat av Aftonblodets redaktion m fl. Ett mycket läsbart tips är "The better angels of our nature" av Stephen Pinker.
 
Våldsbrottsligheten har minskat sedan 90-talets början och ligger på historiskt låga nivåer. "Det ökade våldet" är en idé skapat av Aftonblodets redaktion m fl. Ett mycket läsbart tips är "The better angels of our nature" av Stephen Pinker.

Jaså?

diagram.jpeg


På länken nedanför går det att gräva i allt möjligt. Även om ingen av oss är kompetenta att ens en endaste gång i livet korrekt applicera "anmälngsbenägenhet" respektive "mörkertal" så kan det ju ändå ge en del vägledning.

http://statistik.bra.se/solwebb/action/
 
BRÅ om statistiken kring våldsbrott

"De anmälda misshandelsbrotten mot såväl män som kvinnor och barn har, med något undantag, ökat kontinuerligt under de senaste tio åren. Under 2012 anmäldes 33 procent fler misshandelsbrott än 2003. Samtidigt uppger varje år 2–3 procent av Sveriges befolkning att de har blivit misshandlade. Så har det sett ut under en längre tid. Också sjukvården uppger oförändrade nivåer av patienter med skador som orsakats av misshandel eller grövre våldsbrott.

Misshandel är en av de brottstyper där statistiken påverkas av förändringar i benägenheten att anmäla brott. Det innebär att ökningen i statistiken kan bero såväl på en ökad omfattning av våld, som på att samhället tar våld på större allvar och därmed i högre utsträckning anmäler det våld som sker. Brås studie Misshandel mellan obekanta från 2009 visar exempelvis att polisen i ökad utsträckning på egen hand initierar anmälningar av misshandel mellan obekanta, vilket bidrar till att fler fall av misshandel anmäls. Trots detta är mörkertalet bland misshandelsfallen fortfarande stort, och endast en liten del av alla fall kommer till rättsväsendets kännedom.

Våldet ser olika ut

Våld är ett uppmärksammat problem som är svårt att avgränsa och ser väldigt olika ut beroende på plats, gärningsperson och offer. För vissa typer av misshandel kan anmälningarna mycket väl spegla en faktisk ökning, för andra typer av våld är det av olika skäl fler som hör av sig till polisen än tidigare.

Som exempel på en ökning i statistiken som troligen rör sig om en faktisk ökning kan nämnas våld i arbetslivet, där framför allt kvinnor drabbas i allt större utsträckning. En ökning i statistiken, som troligen rör sig om en ökad anmälningsbenägenhet, är misshandel mot barn som är mellan 7 och 14 år. Dessa brott begås i huvudsak på vardagar och många av de misstänkta är själva under 15 år. Ökningen av anmälningar när det gäller denna typ av misshandel kan vara ett resultat av att många skolor numera har som policy att anmäla våld till polisen.

Flest män bland offer och förövare
Statistiken över antalet misstänkta för misshandelsbrott innehåller endast cirka en femtedel av de polisanmälda misshandelsfallen. Därför bör man vara försiktig med slutsatser om gärningspersonerna. Majoriteten är dock män. Kvinnor misstänks i 15 procent av de anmälda misshandelsfallen. Män är även i majoritet bland offren. Cirka en tredjedel av offren är kvinnor och drygt elva procent är barn. Den genomsnittliga utdömda strafftiden var 2007 fyra månader för misshandel och ett år och sju månader för grov misshandel.

En stor del av all misshandel är relaterad till alkohol och sker på allmän plats, oftast mellan personer som inte känner varandra sedan tidigare. Vid denna typ av misshandel är det vanligast att både offer och förövare är män. I takt med att vi i Sverige oftare dricker alkohol på krogen i stället för hemma, har också misshandeln mellan män minskat i bostäder och på andra platser inomhus. När misshandel sker i hemmet är det oftast en kvinna som är offret.

Trots att misshandel är ett prioriterat brott inom rättsväsendet, är det bara omkring 20 procent av de anmälda fallen som leder till åtal. Den vanligaste påföljden för misshandel är skyddstillsyn och villkorlig dom.
"

Länk
 
En korrigering; avsåg alltså dödligt våld. Och naturligtvis så är det som du säger vid mindre grova våldsbrott svårt att bena ut vad som är ökad anmälningsbenägenhet och vad som skulle vara en ökning.
 
Jaså?

diagram.jpeg


På länken nedanför går det att gräva i allt möjligt. Även om ingen av oss är kompetenta att ens en endaste gång i livet korrekt applicera "anmälngsbenägenhet" respektive "mörkertal" så kan det ju ändå ge en del vägledning.

http://statistik.bra.se/solwebb/action/


Men det totala antalet anmälda brott är ju inte intressant, utan antalet brott per capita, den där kurvan ser ju ut som kurvan över befolkningen.
 
BRÅ om statistiken kring mord och dråp

Varje år dör omkring 95 personer i Sverige på grund av dödligt våld. Det handlar om mord, dråp och misshandel med dödlig utgång. Det dödliga våldet har minskat något de senaste 20 åren, och minskningen gäller till stor del fall där offret är ett barn under 15 år.

Under 2011 konstaterades 81 fall av dödligt våld i Sverige, vilket är en minskning jämfört med år 2010, då 91 fall konstaterades.

Statistiken visar även fall som inte har konstaterats som mord

Studier av dödligt våld i Sverige har visat att mer än hälften av de anmälda brotten egentligen inte handlar om mord, dråp eller så kallat misshandel med dödlig utgång. Statistiken över anmälda brott visar nämligen samtliga anmälda händelser med dödlig utgång där det finns anledning att utreda om dödligt våld kan ha förekommit. Många av dessa händelser visar sig efter utredning avse annat än dödligt våld, till exempel självmord, olycka eller naturlig död. Det händer även att flera polisanmälningar upprättas för ett och samma fall av misstänkt dödligt våld, vilket innebär att statistiken innehåller dubbletter. Vidare händer det att försök, förberedelse eller stämpling till mord eller dråp felaktigt registreras som fullbordade mord eller dråp.

Eftersom statistiken över anmälda brott ger en överskattad bild av det faktiska dödliga våldet genomför Brå sedan 2002 en specialstudie över dödligt våld där varje enskild polisanmälan granskas för att kunna presentera det korrekta antalet fall av dödligt våld. Resultatet från studien redovisas i en separat rapport som publiceras i samband med den slutgiltiga brottsstatistiken i mars.

Dödligt våld sker oftast i hemmet, där insynen är begränsad. Det innebär att det är svårt för utomstående att ingripa och förhindra brotten. Ofta handlar det om socialt utsatta miljöer — framför allt är det personer med missbruks- och/eller psykiska problem som begår denna typ av våldsbrott och som många gånger även drabbas av dem.

Fler fall med narkotikapåverkade

I 75 procent av fallen av dödligt våld känner de inblandade varandra sedan tidigare. Risken att bli överfallen och dödad på allmän plats är fortfarande extremt liten. Det är vanligast att brotten sker inom familjen, men man kan se en ökning av andelen fall inom kriminella grupperingar. Det dödliga våldet begås ofta med någon form av vapen, och kniv är allra vanligast. De senaste åren var i genomsnitt 45 procent av gärningspersonerna påverkade av alkohol, men det är en siffra som minskar. Istället ökar andelen narkotikapåverkade gärningspersoner.

När det gäller dödligt våld mot barn (under 15 år) har antalet halverats sedan början av 1990-talet. Det är mycket ovanligt att barn dödas av en för dem obekant person. Som så ofta annars så är det snarare i hemmet det dödliga våldet sker. I de allra flesta fall (nära 90 procent) är det en förälder som är gärningsperson. Ofta tar föräldern sitt eget liv efter att ha dödat sitt barn.

Få döms till vård
I genomsnitt klaras 80 procent av det dödliga våldet upp. Det är en högre siffra än för de flesta andra brottstyper. I statistiken ser man också att andelen fängelsedomar har ökat kraftigt, medan andelen dömda till rättspsykiatrisk vård har minskat.

De flesta fallen sker i storstadslänen
Omkring 65 procent av de konstaterade fallen av dödligt våld skedde i något av storstadslänen Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Relaterat till folkmängden var dessa län något överrepresenterade. Sett i ett längre tidsperspektiv framgår dock att det dödliga våldet följer befolkningsfördelningen i landet tämligen väl.


Länk