På mitt förslag omfattar detta forum numera även hälsa, vartill givetvis hör kosten.
För tre år sen började jag lägga om min diet efter en timme med en kostrådgivare. Syftet var egentligen att få ned mitt väl höga blodtryck men den påtagligaste effekten blev förbättrad viktskontroll året om. En viktig början var att utmönstra alla sockerkällor/fällor, t ex sötad müsli och fruktyoughurt, och bota min rädsla för fett. Antagligen är det det senare som hjälpt till mest, genom att reglera aptiten. Ett tag kändes det som jag kunde äta hur mycket som helst, bara jag var noga med vad. (Jag är 175 cm lång, väger 67-68 på morgonen och har midjemått c:a 77 cm, bl a).
Jag har t ex gärna nötter och fröer på min morgonfil och till hallon, ett relativt sockerfattigt bär som jag är tokig i. Jag äter mycket litet bröd, ett fett och proteinrikt torrt bröd som heter Batanun, en 20-grams-skiva om dan, efter träningen, med Bregott och ost eller jordnötssmör (Green Choice, utan tillsatt socker).
I övrigt har jag väl också försök avlägsna en del kolhydrater. Rätt mycken P-mat, som pizzor, pajer, piroger,
pulversåser och potatis, har aldrig lockat mig. Däremot pasta, kanske ett hekto till en måltid! - stort framsteg att det försvann.
Men här lurar fortfarande en del fällor. Det senaste året har jag av olika anledningar undvikit nöt- och griskött; den bästa alternativa proteinkällan är bönor och linser, men där finns oftast inget fett alls men rätt mycket kolhydrater, kanske inte av det värsta slaget. Jag äter dock laxfilé kanske två gånger i veckan, den enda fisk jag klarar av att tillaga. Så frågan är om jag ska återgå till kött ett par dar i veckan eller om kanske bönorna faktiskt ger mig de kolhydrater jag behöver för min rätt omfattande fysiska aktivitet, speciellt löpning.
Grönsaker frossar jag i, nästan vad som helst utom gurka och isbergssallat som vad jag förstår är helt renons på näringsämnen. Men rotsaker har ju en del kolhydrater och till min stora förvåning upptäckte jag nyss att palsternackor har lika mycket som potatis (äsch, det borde jag ha fattat, palsternackor börjar ju på p!). Så frågan är om jag ska behålla åtminstone nåt av morötter och rotselleri.
Av frukt äter jag regelbundet hallon och grapefrukt. Hittills har jag också tagit en banan varje dag, men alltid i samband med aktivitet. Bananer är ungefär lika söta som Coca-Cola. På en cykeltur (idag 58 km) har jag inga kval mot detta energitillskott. Troligen avvecklar jag dem för övrigt.
Synpunkter, t ex bästa köttsubstitut?
För tre år sen började jag lägga om min diet efter en timme med en kostrådgivare. Syftet var egentligen att få ned mitt väl höga blodtryck men den påtagligaste effekten blev förbättrad viktskontroll året om. En viktig början var att utmönstra alla sockerkällor/fällor, t ex sötad müsli och fruktyoughurt, och bota min rädsla för fett. Antagligen är det det senare som hjälpt till mest, genom att reglera aptiten. Ett tag kändes det som jag kunde äta hur mycket som helst, bara jag var noga med vad. (Jag är 175 cm lång, väger 67-68 på morgonen och har midjemått c:a 77 cm, bl a).
Jag har t ex gärna nötter och fröer på min morgonfil och till hallon, ett relativt sockerfattigt bär som jag är tokig i. Jag äter mycket litet bröd, ett fett och proteinrikt torrt bröd som heter Batanun, en 20-grams-skiva om dan, efter träningen, med Bregott och ost eller jordnötssmör (Green Choice, utan tillsatt socker).
I övrigt har jag väl också försök avlägsna en del kolhydrater. Rätt mycken P-mat, som pizzor, pajer, piroger,
pulversåser och potatis, har aldrig lockat mig. Däremot pasta, kanske ett hekto till en måltid! - stort framsteg att det försvann.
Men här lurar fortfarande en del fällor. Det senaste året har jag av olika anledningar undvikit nöt- och griskött; den bästa alternativa proteinkällan är bönor och linser, men där finns oftast inget fett alls men rätt mycket kolhydrater, kanske inte av det värsta slaget. Jag äter dock laxfilé kanske två gånger i veckan, den enda fisk jag klarar av att tillaga. Så frågan är om jag ska återgå till kött ett par dar i veckan eller om kanske bönorna faktiskt ger mig de kolhydrater jag behöver för min rätt omfattande fysiska aktivitet, speciellt löpning.
Grönsaker frossar jag i, nästan vad som helst utom gurka och isbergssallat som vad jag förstår är helt renons på näringsämnen. Men rotsaker har ju en del kolhydrater och till min stora förvåning upptäckte jag nyss att palsternackor har lika mycket som potatis (äsch, det borde jag ha fattat, palsternackor börjar ju på p!). Så frågan är om jag ska behålla åtminstone nåt av morötter och rotselleri.
Av frukt äter jag regelbundet hallon och grapefrukt. Hittills har jag också tagit en banan varje dag, men alltid i samband med aktivitet. Bananer är ungefär lika söta som Coca-Cola. På en cykeltur (idag 58 km) har jag inga kval mot detta energitillskott. Troligen avvecklar jag dem för övrigt.
Synpunkter, t ex bästa köttsubstitut?