Koka gröt

Kokar gröten en kort stund på svag värme. Blandar egen gröt bestående av Axa Grynblandning, hackade valnötter, solrosfrön, linfrön, russin, torkade tranbär, salt och möjligen även lite mandelmjöl. Mäter upp i färdiga platspåsar till varje frukost mängd beronde på hur många vi är, men 1,5dl grötblandning (torrvara) per person brukar vara lagom. Serveras med mjölk (helst gjord på Nido mjölkpulver).
Använder samma diskknep som UteMats inlägg #19.
 
Vill man ha en "grötig" konsistens på sin frukost, men slippa den råa mjölsmaken, kokproceduren och mer avancerad disk, så kan man byta ut havregrynen i sin favoritblandning mot valfri basmusli - de flingorna är redan kokta. Blötlägg över natten - klart på morgonen.
Inget fastnar i kastrullväggarna.
Tar man ändå fram köket, kan man hälla på kokande vatten på morgonen i stället.
Jag vet folk som häller vattnet direkt i portionspåsen för att slippa diska, men det är ju mindre skönt att äta ur och de får bära på kladdiga påsar :p

(jag vill ha knaprig muslifrukost och kokar inte gröt, men mina barn ville ha något "grötigt" när de var små, och då gjorde vi på det viset)
 
Många gånger har jag haft en del vuxenvälling och en del havregryn i portionspåsar typ harta harta. Då blir grynen mer ingeggade i vällingen. Vatten mängd så det blir välling istället för gröt.
 
Det där med gröt fattar jag inte. Det blir ju klibbigt och liknar klister, smakar lite äckligt, och det blir en diskning från helvetet. Mkt bättre att käka upp havregrynen utan att koka först, enligt #3. Eller ännu hellre mussli i mjölk, kräm eller blåbärssoppa. :)
Enig med deg.

Om jag kokar gröt så blir det fullkornsmannagryn. Kokar mannagrynen i det mesta av vattnet (uppkok och några minuter räcker). Återstoden av vattnet förbereder jag genom att blanda i torrmjölk, ju fetare desto godare. Det handlar alltså om att jag kokar grynen i ca 4,5 dl vatten och blandar rejäla givor av torrmjölkspulvret i den återstående halva decilitern (i ett annat kärl).

Det resulterande torrmjölkskoncentratet blandas ner i gröten när den börjar tjockna. Rör tills torrmjölksblandningen fördelats och gröten ser ut som och doftar mannagrynsgröt (går fort). Salta efter smak.

Äts med socker och kanel.

...att genomföra koket innan torrmjölken blandas ner gör att det aldrig brinner i pannan...

//J
 
Jag brukar göra en blandning av havregryn, müsli, nötter, salt och lite socker som jag kör i mixer och vacumförpackar i portionspåsar. Ibland sätter jag också nypon eller blåbärssoppspulver i. Sen när det skall ätas häller jag bara kokande vatten i och låter dra en stund. Ingen disk.
 
Många gånger har jag haft en del vuxenvälling och en del havregryn i portionspåsar typ harta harta. Då blir grynen mer ingeggade i vällingen. Vatten mängd så det blir välling istället för gröt.
Jag skippar havregrynen men blandar ut med en tredjedel gluten för att få mer tyngd i den. Sedan är det upp till hur jag känner på morgonen om det blir pulver+vatten i proportioner som ger gröt eller välling. Mäter och rör om i kåsan.
 
Jag har all min mat portionsförpackad i fryspåsar. Oftast blir det två rätter i en 3-literspåse. Jag pressar ur luften innan jag knyter ihop påsen. Det ska vara lite luft kvar så att man kan packa det bra, så man inte bara har runda bollar vilket gör att det blir luft mellan påsarna.
Nog om packningstekniken.

Min gröt består av havregryn, där jag har en del god musli också med frukt och nötter samt torrmjölk. När jag sedan ska äta tömmer jag påsen i kokkärlet, och har i så pass mycket salt som jag vill ha. Jag kokar upp under omrörning...bränner fast lätt, stänger av gasen, sätter på locke och sveper om i grytmysaren. Efter 3 min är gröten klar att äta.
Jag diskar ur med lite vatten i kokkärlet och svabbar/gnosar runt med lite mossa. Aldrig diskmedel eller diskborste. Sköljer ur barr å annat med lite vatten.
 
Min gröt består av AXA grynblandning (4-sädesslag som bas) uppblandat med finhackade valnötter, hela linfrön, solroskärnor, russin och tranbär och lite salt (ibland kanske jag slänger i ytterligare någon ingrediens som jag har hemma, ex mandelmjöl). Jag gillar att det är lite att tugga på, så maler inte sönder grynen. Allt portionsförpackat (1,5dl for en person, 3dl för två) i fryspåsar som knyts om väl. Blandas ut i vatten, kokas upp och får svälla lite innan servering). Serveras med mjölk som jag blandar till i muggen separat.
 

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg