Köp i affär och tillsätt bara varmt vatten...

Det finns säkert liknande trådar men har inte lyckats hitta någon så:
Jag är ingen gör-det-själv:are på matfronten utan vill köpa all mat och ta med mig den utan andra förberedelser. Dock tycker jag den där frystorkade maten speciellt avsett för fjällvandring osv är tämligen överprisad. Därav undrar jag om ni har några tips på liknande mat men som man kan köpa i en vanlig mataffär.

Min egen standard är att köra pastapåsar från findus som man bara blandar ut med vatten och får då pasta med sås, till dessa en burk makrill i tomat. Nackdelen med dessa är att de ska koka ganska länge och det funkar inte att bara hälla i varmt vatten och låta stå.
Annars finns ju diverse varma koppen och soppor, men jag skulle gärna vilja ha lite mer "riktig" mat dvs någon form av tuggmotstånd i form av pasta exempelvis.
Jag har även sett diverse nudelkoppslösningar men dessa är i regel väldigt skrymmande och såsen är till skillnad från finduspåsarna inte krämig utan mer som buljong.

Någon som har några tips på saker man bara kan tillsätta varmt vatten till (alternativt koka kortare tid)? och gärna också tips på bra tillbehör som man kan tillsätta (som t.ex. makrill i tomat) för att få det lite rejälare.
 
Det finns säkert liknande trådar men har inte lyckats hitta någon så:
Jag är ingen gör-det-själv:are på matfronten utan vill köpa all mat och ta med mig den utan andra förberedelser. Dock tycker jag den där frystorkade maten speciellt avsett för fjällvandring osv är tämligen överprisad. Därav undrar jag om ni har några tips på liknande mat men som man kan köpa i en vanlig mataffär.

Min egen standard är att köra pastapåsar från findus som man bara blandar ut med vatten och får då pasta med sås, till dessa en burk makrill i tomat. Nackdelen med dessa är att de ska koka ganska länge och det funkar inte att bara hälla i varmt vatten och låta stå.
Annars finns ju diverse varma koppen och soppor, men jag skulle gärna vilja ha lite mer "riktig" mat dvs någon form av tuggmotstånd i form av pasta exempelvis.
Jag har även sett diverse nudelkoppslösningar men dessa är i regel väldigt skrymmande och såsen är till skillnad från finduspåsarna inte krämig utan mer som buljong.

Någon som har några tips på saker man bara kan tillsätta varmt vatten till (alternativt koka kortare tid)? och gärna också tips på bra tillbehör som man kan tillsätta (som t.ex. makrill i tomat) för att få det lite rejälare.

Knorrs Spagetteria är bara att tillsätta vatten och koka några minuter.
http://knorr.se/#/produkter/spaghetteria/
15-16 kronor brukar de kosta på ICA Maxi.

Blå band har tre påsar med Carbonara, Bolognese och Chili sin carne, alla vegetariska, de kokar man också några minuter i vatten. Dock får man även ha med sig och tillaga ris eller pasta, men det väger ju inte så mycket.
Också ungefär 15-17 kr på Maxi eller liknande.

Sedan kan man alltid torka mat själv. Är ingen baddare på det, bara provat diverse grönsaker. Men det finns gott om trådar om här på Utsidan om egentorkat.
 
Pasta carbonara är ett matigt alt.
Finns på maxi.
Sopporna är också nämda här ovan, men d är ju inte så matiga isig. Brukar dock tillföra skivad ölkorv. Till d brukar jag ta en hårdbrömacka med ett fetare smör. Håller man sig ett tag på iaf.
Men d finns som sagt inte jättemånga alt.
 
De flesta pulversåser är det väl egentligen bara att blanda varmt vatten i och låta stå i 10 minuter eller så? Jag kan inte tänka mig att det skulle bli oätligt.

Couscous behöver också bara kokas upp och sedan stå och svälla. Det är gjort på samma ingredienser som pasta, men formatet gör ju att det blir mindre tuggmotstånd.

Couscous blandat med pulversoppor eller såser är min standardmiddag på långvandringar. Det krävs väldigt lite bränsle och blir lätt att diska eftersom man stänger av brännaren innan något hinner bränna fast.
 
Om du inte tycker att det är för komplicerat att ta med en påse couscous, så kan du ju alltid hälla i ca 1/2 dl couscous (och gärna en klick smör) i varma koppen-soppan. Ta till med lite extra vattenmängd. Kan du hålla det hela lite varmt, så sväller couscousen till rätt konsistens utan kokning på ca 5 minuter, och du får en matig sopp-gryta :).

Samma sak går att göra med alla pastasås-pulver, som går att köpa i vanlig mataffär.

Lika enkelt är det att blanda couscousgryn, kokosmjölkpulver och en påse thai-kryddor och hälla på kokande vatten. Även detta behöver bara svälla en stund.

Vill man inte vill mixtra med separata påsar "i fält", kan man i alla dessa varianter blanda färdiga portionspåsar med couscous + alla andra ingredienser hemma, och bara hälla på kokande vatten när det är dags.

Om man ändå blandar egna portioner, kan man ju lika gärna "berika" maträtterna med t ex pinjenötter, mandelflagor, kokosflingor, sojamjöl, torkade tomater, stekt lök... allt går att köpa färdigt, men att blanda ihop det kallas kanske "förberedelser" och går bort för din del ;).

EDIT: ser att anle är inne på samma lije :).
 
Ö&B har Knorr liknande rätter för 11 spänn påsen!

Precis som med Knorr så kokar man upp och lägger
på locket och låter det efterdra i värmen 5-10 minuter.

Man kan kyssa Real och andra 100kr portioner farväl
även om dom är användbara i vissa lägen
 
Ö&B har Knorr liknande rätter för 11 spänn påsen!

Precis som med Knorr så kokar man upp och lägger
på locket och låter det efterdra i värmen 5-10 minuter.

Man kan kyssa Real och andra 100kr portioner farväl
även om dom är användbara i vissa lägen

Nu är ju inte Knorr ens i närheten av näringsinnehåll eller avsaknad av smakförstärkare jämfört med Real. Torka själv eller bli kompis med ett befäl inom försvaret (som efter utförliga tester valde Real) är mitt råd. 70 spänn/måltid om man köper storpack är väl inte något att gnälla om. Köper man dagens lunch ute så kostar det minst lika mycket och du får garanterat sämre råvaror.

Ps. Det finns en liten coolhetsfaktor i att ta fram en grönfärgad Realpåse.
 
Nu är ju inte Knorr ens i närheten av näringsinnehåll eller avsaknad av smakförstärkare jämfört med Real. Torka själv eller bli kompis med ett befäl inom försvaret (som efter utförliga tester valde Real) är mitt råd. 70 spänn/måltid om man köper storpack är väl inte något att gnälla om. Köper man dagens lunch ute så kostar det minst lika mycket och du får garanterat sämre råvaror.

Om man inte köper dagens lunch ute så är 70 spänn/måltid extremt mycket pengar.

// Stolt smörgåslunchätare
 
"Krämig ölkorvstortellini"
Koka lagom mängd tortellini. Skär upp en ölkorv eller två i ½cm bitar, häll av lite av vattnet, släng i en påse pulver-pastasås och ölkorven. Koka lite försiktigt till såsen är klar. Inte många minuter, men väldigt matigt och riktigt gott.

Tortellini kostar väl runt 30-40kr/kg, väger inte jättemycket och håller sig hur länge som helst (det ska mao vara den torkade tortellinin, inte färsk :)). Pastasås går säkert att hitta runt 5kr/påsen. Ölkorven kan vara lite dyrare, men den är ändå ett måste på alla vandringar.

Vill man förfina så kan man ta med sig en salladslök och skära ner lite grön i alla olika rätter man lagar. De brukar klara sig fin fint i ryggan hela veckan ut.
 
Senast ändrad:
Om du inte tycker att det är för komplicerat att ta med en påse couscous, så kan du ju alltid hälla i ca 1/2 dl couscous (och gärna en klick smör) i varma koppen-soppan. Ta till med lite extra vattenmängd. Kan du hålla det hela lite varmt, så sväller couscousen till rätt konsistens utan kokning på ca 5 minuter, och du får en matig sopp-gryta :).

Samma sak går att göra med alla pastasås-pulver, som går att köpa i vanlig mataffär.

Lika enkelt är det att blanda couscousgryn, kokosmjölkpulver och en påse thai-kryddor och hälla på kokande vatten. Även detta behöver bara svälla en stund.

Vill man inte vill mixtra med separata påsar "i fält", kan man i alla dessa varianter blanda färdiga portionspåsar med couscous + alla andra ingredienser hemma, och bara hälla på kokande vatten när det är dags.

Om man ändå blandar egna portioner, kan man ju lika gärna "berika" maträtterna med t ex pinjenötter, mandelflagor, kokosflingor, sojamjöl, torkade tomater, stekt lök... allt går att köpa färdigt, men att blanda ihop det kallas kanske "förberedelser" och går bort för din del ;).

EDIT: ser att anle är inne på samma lije :).

Bra tips här. Tänkte bara höra, vilken typ av påse ska man använda sig av om man förbereder mixade påsar själv? Påsen måste ju vara rätt stabil och tåla att man häller i kokande vatten menar jag...
 
"Krämig ölkorvstortellini"
Koka lagom mängd tortellini. Skär upp en ölkorv eller två i ½cm bitar, häll av lite av vattnet, släng i en påse pulver-pastasås och ölkorven. Koka lite försiktigt till såsen är klar. Inte många minuter, men väldigt matigt och riktigt gott.

Tortellini kostar väl runt 30-40kr/kg, väger inte jättemycket och håller sig hur länge som helst (det ska mao vara den torkade tortellinin, inte färsk :)). Pastasås går säkert att hitta runt 5kr/påsen. Ölkorven kan vara lite dyrare, men den är ändå ett måste på alla vandringar.

Vill man förfina så kan man ta med sig en salladslök och skära ner lite grön i alla olika rätter man lagar. De brukar klara sig fin fint i ryggan hela veckan ut.

rätta mig om jag har fel, men ska inte torkad tortellini koka i typ 15 minuter? Iaf den torkade tortellini jag ätit....
 

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg