Kök till en nybörjare

Hej alla glada, jag skall i sommar ut på min första "riktiga" tur till kalfjället för en 5-7 dagars fisketur.

Jag är ganska prylfixerad och har ett himla sjå att hitta rätt kök. Här kommer mina förutsättningar:

1) jag kommer troligen endast använda det sommartid.
2) jag är ganska bekväm av mig.
3) det kommer lagas en del mat, absolut inte bara värma frystorkat.
4) vikt är viktigt, men inte viktigast. ;-)
5) pengar är ganska oviktigt i sammanhanget.

Jag själv har funderat på ett Optimus Stella,men jag tror jag kommer behöva släpa med mig gas i för stora mängder?

Jag vet att det finns typ 1000 trådar om kök men jag vill ha en egen, tack på förhand för all hjälp :)
 
Hej alla glada, jag skall i sommar ut på min första "riktiga" tur till kalfjället för en 5-7 dagars fisketur.

Jag är ganska prylfixerad och har ett himla sjå att hitta rätt kök. Här kommer mina förutsättningar:

1) jag kommer troligen endast använda det sommartid.
2) jag är ganska bekväm av mig.
3) det kommer lagas en del mat, absolut inte bara värma frystorkat.
4) vikt är viktigt, men inte viktigast. ;-)
5) pengar är ganska oviktigt i sammanhanget.

Jag själv har funderat på ett Optimus Stella,men jag tror jag kommer behöva släpa med mig gas i för stora mängder?

Jag vet att det finns typ 1000 trådar om kök men jag vill ha en egen, tack på förhand för all hjälp :)
1. Gas är smidigt sommartid. Bra effekt, lätt att reglera värmen.

2. Gas, bara att vrida på.

3. Spindelkök eller Trangiatyp med gasbrännare. Toppmatad blir tröttsamt instabil om du oftast ska laga mat och inte bara värma upp något.

4. Då utesluts inte Trangiat, eller motsvarande med bra vindskydd.

5. Hela världens kök står till ditt förfogande.

Gas är ett effektivt bränsle under den varma årstiden. Släpar inte mer gas än du skuulle gjort med bensin eller fotogen, däremot mindre i vikt än om du tar alkohol.

Raskesven
 
Tack för ett snabbt svar Raskesven :)

Då har jag några funderingar om modell såklart, men även gasförbrukning. På en websida läste jag att en 220g gasbehållare kan räcka ca 60 minuter.

Det känns som 2 dagars förbrukning det. Hur mycket kan man förväntas använda på en 5-7 dagar ute i skogen där man lagar äg, bacon, gröt etc till frukost och under dagen vill ha mat å kaffe?

Modeller av kök som verkar vettiga annars är ju då:

Optimus Stella+
MSR WindPro
Snow Peak Giga Power BF
Trangia med gasolbrännare

Alternativt ett omni/multifuel som även kan ta Gas, men de är inte lika effektiva som jag har förstått det.?

Har någon sämre eller bättre erfarenheter av ovnstående olika kök så tar jag mycket gärna del av dem :)
 
Det finns många gamla trådar om hur mycket gas som går åt.

Ska du laga avancerad mat så lär maten nog väga betydligt mer än gasen.
 
Då har jag några funderingar om modell såklart, men även gasförbrukning. På en websida läste jag att en 220g gasbehållare kan räcka ca 60 minuter.

Det känns som 2 dagars förbrukning det. Hur mycket kan man förväntas använda på en 5-7 dagar ute i skogen där man lagar äg, bacon, gröt etc till frukost och under dagen vill ha mat å kaffe?

Jag räknar med 2-3 dagar på en sådan tub om jag lagar "riktig" mat. Tre tuber bör definitivt räcka till din tur, om du inte tänker dig långkok.

I skogen kan du ju alltid laga mat över öppen eld om det kniper.
 
Gasförbrukning beror på antalet personer. Är du solo så räcker en stor drygt 600-grams gastub bra för en vecka. Blir nog gas över.

Primus spindelkök för gas, dvs. Himalaya eller Easyfuel använder jag. Vi lagar ofta mat från egentorkat och det fungerar bra.

Raskesven
 
Raskesveen har gitt gode råd.
Vindskydd kan spare mange gram gass.
Selv bruker jeg trangia med gasbrenner om sommeren.

Forøvrig kan jeg si at jeg er veldig godt fornøyd med Coleman 550B som er et bensin køk.
Det er nesten like lett å anvende som gass.

Når det er kaldt anvender jeg Optimus Nova med vindskjerm og kjeler fra Trangia.

dsk
 
Jag tänker inte tipsa om gasåtgång! Lita inte på andras erfarenhet utan skaffa egen!

Då du köpt köket är det bästa sättet att testa köket på en helgtur i hemmaknutarna. Laga samma typ av mat som du gör under fjällturen och kolla hur mycket gas det går. Du får kanske inte ett exakt fasit då förhållanden kan variera men en fingervisning är det. Räkna ut din förbrukning och ta sedan med lite mer gas än vad som behövs (minst 1 dag reserv)
 
Trangia är nog det bästa, jag ser inga fördelar med lösa spindelkök, visst det går att komma ner lite i vikt men lyxen som man har i trangias stabila konstruktion och välfungerande vindskydd är enligt mig värt de extra grammen, speciellt om man är ute längre då jag misstänker (har inte mätt men är ganska säker) på att trangiavindskydden gör att du får ut mer effekt av bränslet än med vanliga vikbara vindskydd så du då över en lite mer utdragen tid faktisk vinner vikt.

Jag ska meckla om så jag kan få in ett whisperlight i mitt trangia (för att det är tyst och pålitligt) men det finns även anndra brännaralternativ, deras egen är om jag inte minns fel en nova brännare. Då kostar det ju lite mer ån gasolbrännaren men det tycker jag är en fråga om huruvida man prioriterar pålitligheten i bensin eller inte.

Fundera över vilka kärl du vill ha till också, meterioalvalet där är inte orelevant, om priset inte är en stötesten skulle jag nog råda till att ha ett renodlart kokkärl i titan (för att koka vatten och vattniga sker som inte bränner lätt) och lägga de grammen man sparat in där på någonting som är mer lämpat för knepigare mat, själv håller jag DUOSSAL för att vara det näst bästa efter kopparbottnat. Det sistnämnda behöver inte vara de tunga kärl man är van vid hemma på spisen men de är ofta lite svåra att hitta (kolla second-hand butikerna!).

Snåla inte med bränslet den första turen innan du lärt dig hur mycket just dina vanor konsumerar, ta med dubbelt så mycket som du tror kommer gå åt, vist det väger lite mer men det är ingenting mot obehaget att stå utan när det behövs. I skogslandet är det ju inte samma problem så där kan man närma sig marginalerna mycket mer lättvindligt.

Smaklig måltid
 
Glöm heller inte att skaka om gasol-behållaren lite före varje användningstillfälle. Om du inte skakar om den så brinner den bra ett tag, sen när du förbrukat kanske halva behållaren så kan den börja brinna dåligt, det brinner, men inte lika bra.
 
ETA-Power

Är lite förvånad att ingen nämnt Primus nya serie i sammanhanget. Någon som har erfarenheter, bra eller dåliga? De köken verkar ha många av Trangias fördelar men vara lättare och effektivare. Som sagt - någon som har testat?
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
stefan.svard Slang till KAP-Arctik kök Kök och brännare 42
tlundberg Kök till Fjällräven Clasic Kök och brännare 40
hsp Vindskydd eller kall mat Kök och brännare 4
Alucardi Alternativ till Trangias brännarkopp för Optimus Polaris konvertering på Trangia kök Kök och brännare 41
Linneaa Ansluta stor gasbehållare till kök med Lindalanslutning Kök och brännare 4
Hjulle Val av kök till 2 pers Kök och brännare 12
Dan B Kassera en gas flaska till gas kök Kök och brännare 27
vandrafjäll Varför är vindskydd till kök i värmeledande material? Kök och brännare 23
Björsa Madeira, gastuber till kök. Kök och brännare 4
Sverker G Skillnad på brännare till Trangia kök? Kök och brännare 29
Annette Seldén Val av kök till fjällvandring Kök och brännare 40
Johan.H Service kit till MSR XGK Expedition MF kök Kök och brännare 15
fritänkare Avlång 175g gastub till kök? Kök och brännare 12
Dr Who Bränsleflaska till Primus MF kök? Kök och brännare 5
perdans Kök till gastuber med punkteringsventil Kök och brännare 16
såg söker efter ett lätt kök till min crussader cup Kök och brännare 4
HPP Göra egen gasbrännare till trangia kök. Kök och brännare 7
valtteri Gas till kök i bodö/fauske/sulitjelma Kök och brännare 5
mariaa Göra om Optimus/Trangia till ett Nova-kök Kök och brännare 7
Gohan Fungerar bensin till följande Primus kök? Kök och brännare 6
alexs Några av Trangias duossal kök fortfarande till salu hos Pinal. Kök och brännare 0
alexs Primus 1.4l (eller någon annan) stålkastrull till trangia 25 kök? Kök och brännare 1
koskenkorva Ultralätt kök + potta till densamme! Kök och brännare 0
MagArne Val av kök och kärl till större grupp Kök och brännare 10
Primuskungen Tillbehör till kök? Kök och brännare 19
sts Bensin till kök? Kök och brännare 36
BJCB Bränsle till MSR XGK Expedition kök? Kök och brännare 10
peter1959 förslag brännare lyktor o kök till skogen Kök och brännare 3
gusadani85 Biltemas gas till kök? Kök och brännare 78
nermander Specialflaska till Biltemas kök? Kök och brännare 24
YNWA val av kök till afrikaresa Kök och brännare 18
fredric_verklig.se Nova kök till Trangia.. Kök och brännare 11
Paulco Metatabletter till ett Meta kök Kök och brännare 4
da_flower Sprit till Trangia sprit kök Kök och brännare 58
gaedda Bensinbrännare till Trangia-Kök Kök och brännare 2
Snödrivan Bästa stälket att sälja ett KAP kök Kök och brännare 2
Elvah Viktoptimering av kök vs koktid/gasåtgång Kök och brännare 32
Moga Mäta gasförbrukning mellan olika kök? Kök och brännare 13
Dan B Toppmonterat gas kök som vält. Kök och brännare 29
statemachine Köp av kök. Kök och brännare 6
utsidannor Vindskydd toppmonterat kök 2021 Kök och brännare 4
CAX Vilket kök - trianga el Optimus hiker 111 Kök och brännare 8
gahne Kök för höst&vår, gas eller MF? Kök och brännare 11
Grafpro Sex kök i vind Kök och brännare 7
_tobbe_ Kit för toppmonterat kök! Kök och brännare 7
ninj4 Kompabilitet: Optimus-kastrull + Primus-kök? Kök och brännare 6
Brune Nytt kök från Feltema Kök och brännare 1
mkruse Tillaga varm mat utan kök eller öppen eld. Kök och brännare 46
Lico Vilket kök vid elavbrott? Kök och brännare 64
gunnargren Vilket kök ska jag ta med mig? Kök och brännare 6

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg