Knivmakeri [fd "Hejsan"]

Ja tack så var det Böhler hette dom. Japp Chipper kan man lufthärda oxå och det är liknande härdtemp på båda om jag inte missminner mej. Chipper borde funka asbra till huggare tycker jag. Jag tror det används till bla tänderna i flistuggar.

Seved
 
Chipper jobbar vi med på jobbet. Det stämmer att det sitter i flistuggar. De äldre kollegerna säger att det är ett av de finaste verktygsstålen de sett, och då har de jobbat med stål i 45 år. Uddeholm har ett annat med liknande struktur som heter viking också har jag för mig.

Kul att ni tar upp det med huggare, jag har sparat en 6mm tjock bit för eget syfte! :D
 
Chipper jobbar vi med på jobbet. Det stämmer att det sitter i flistuggar. De äldre kollegerna säger att det är ett av de finaste verktygsstålen de sett, och då har de jobbat med stål i 45 år. Uddeholm har ett annat med liknande struktur som heter viking också har jag för mig.

Kul att ni tar upp det med huggare, jag har sparat en 6mm tjock bit för eget syfte! :D
Viking och chipper är ett och samma stål. Kul att du har sparat en bit. Kanske dags att göra något utav den? ;) Låt oss i så fall veta resultatet.

~Paul~
 
Viking och chipper är ett och samma stål. Kul att du har sparat en bit. Kanske dags att göra något utav den? ;) Låt oss i så fall veta resultatet.

~Paul~

Jo, det ska nog bli en huggare så småningom, men har tidsbrist som vanligt, hundra projekt och för lite tid.

Vill partialhärda bladet, ha eggen på runt 730-750 HV1 och resten av bladet och tången på 550-570 HV1. Hård och stark egg, medan resten blir lite segare. För att minska risken att bladet bryts vid hårda påfrestningar. Visserligen riskerar man att det blir sprickor i föreningszonen och över eggen, men jag tror inte det spelar så stor roll i verkligheten. Har sett att lauri använder sig av det på en del blad och jag har experimenterat lite och tror att jag kan få till det hyffsat bra.
 
Jo, det ska nog bli en huggare så småningom, men har tidsbrist som vanligt, hundra projekt och för lite tid.

Vill partialhärda bladet, ha eggen på runt 730-750 HV1 och resten av bladet och tången på 550-570 HV1. Hård och stark egg, medan resten blir lite segare. För att minska risken att bladet bryts vid hårda påfrestningar. Visserligen riskerar man att det blir sprickor i föreningszonen och över eggen, men jag tror inte det spelar så stor roll i verkligheten. Har sett att lauri använder sig av det på en del blad och jag har experimenterat lite och tror att jag kan få till det hyffsat bra.
Jo, det tror jag också att du kan lyckas med. Hur lång är biten som du har kommit över? Du skulle ju kunna göra två prototyper med lite olika värmebehandling och bladprofil.

~Paul~
 
Japp det blir pärfekt till huggare . som du säger chipper tål hårda tag tänder i flistuggar är det nog fruktansvärda krafter på.

gro: Där du, det är endel som har det bra ha ha att ha sån bra till gång på sånt fint stål:) Jaha då är det bara att du sätter igång. Bättre stål till huggare vet i attan om det går att få tag på. Nackdelen med det är att det är så dyrt. Se bara till att du avspänningsglöggar ordentligt om du ska egghärda, det är jäkligt lätt att det slår sej när man härdar på det viset. Du måste rapportera hur det går med den.

Seved
 
Japp det blir pärfekt till huggare . som du säger chipper tål hårda tag tänder i flistuggar är det nog fruktansvärda krafter på.

gro: Där du, det är endel som har det bra ha ha att ha sån bra till gång på sånt fint stål:) Jaha då är det bara att du sätter igång. Bättre stål till huggare vet i attan om det går att få tag på. Nackdelen med det är att det är så dyrt. Se bara till att du avspänningsglöggar ordentligt om du ska egghärda, det är jäkligt lätt att det slår sej när man härdar på det viset. Du måste rapportera hur det går med den.

Seved

Jodå, det ska nog gå utan att det slår sig, och skulle den slå sig kan man rikta upp den efter löpet. Har ju en del pressar för sånt.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
bogart Knivmakeri fråga. Utrustning allmänt 14

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg