Har du jämfört två exakt likadana ämnen? Det vill säga samma vinkel på själva kontaktytan mellan stålet och kniven och samma dimension på själva apexen på den skavande ytan?
Kolstål är lättare att fixa gnistor med. Orsaken är att i moderna rostfria stål så är karbiderna uppbundna av legerade ämnen i form av ex. vis krom, molybden och vanadin. Dessa fungerar som barriär mellan de järnkarbiderna som behövs för enkel gnistbingning. Helt klart är att stålet bör innehålla minst 0.45% kol för att fungera i samband med gnistbildning.
Man kan jämföra mellan två olika vägar. Den ena är en simpel landsväg från förr i tiden, dvs en jordstampad yta (kolstål) och en modern nyare väg som är belagd med hård kullersten (rostfritt). Själva de hårda karbiderna försvårar således kontakten mellan stålet och matrisen. Det blir självklart lättare ju mindre andel karbider som är uppbundna av legeringsämnen. Därför är skillnaderna stora också sinsemellan de olika rostfria stålsorterna. En del är tämligen lätta att bilda gnistor med, andra är i stort sett omöjliga.
~Paul~