Knivar med skarp rygg

Jag undrar också varför man inte kan använda F1 till tändstål? Jag gör det hela tiden.

Sen kan jag förklara varför jag ofta använder knivryggen. Oftast använder jag tändstickor för att tända brasan. Ibland har jag ork att öva med tändstålet och för att ha det till hands när den lusten infinner sig ligger ett litet tändstål alltid i en av de mindre fickorna på mina friluftsbyxor. Den tillhörande skrapan har en vass kant som sliter hårt på fickan och därför har jag plockat av den. Skrapan bor i ryggsäckens pryl-låda och följer alltså med när jag har vandringsryggsäck. Annars bor eldstålet ensamt i fickan - alltid till hands.
 
F1 och firesteel

Det bildas " svetsloppor " på ryggen som är mycket svåra att få bort. Fick använda sandpapper
och frågan är hur länge ryggen förbli skarp. Det är inte VG10 på sidorna.
 
Klar som korspad att det regnar där du producerar gnistor, helt korrekt. Lopporna får du på köpet, därför ar tändjärn vanliga.
go tur
 
göra upp eld

De fyra bästa sätten är:
1. En BIC-tändare
2. En BIC-tändare till
3. En tredje BIC-tändare (tre BIC-tändare sammanlagt)
4. Eldstål (Light my fire, Optimus eller annat)
Måste du använda eldstålet är knivryggens form ditt minsta problem
 
Inte så förtjust i tändare. Kräver finmotorik (mer eller mindre).

Man talar lätt om extremsituatationer i dessa diskussionsämnen och när det kommer till att jämföra övelevnadsteknik. Något vi är inne o snuddar på. Skadade fingrar, exempelvis genom förfrysning, gör tändaren nästans värdelös.

Givetvis är en kombo av olika sätt att göra upp eld det säkra sättet. Tycker att en rejäl uppsättning med långa tändstickor fungerar bra som basmetod. Kan mer eller mindre tändas med knäna, men vill alltid ha fler tändverktyg tillgängliga (utan att behöva satsa på batterier, förstoringsglas och den typen). Samma sak gäller med andra sorters verktyg, såsom kniv, yxa, såg, multivertyg och spade mm. Ha en "lagom" (grymt subjektivt) stor mängd av olika sorters verktyg med.

Vad man än företar sig ska det var så enkelt som möjligt att genomföra och det ska finnas minst ett alternativt sätt tillgängligt, men samtidigt ska inte för mycket bäras runt på. Höga krav? ja verkligen, men värt att reflektera över. Kan vara vettigt att ta bort ett par lyxvaror (om man har några :)) och istället har med sig reservprylar.

Av samma anledning ska inte det enda enkla sättet att göra upp eld på sitta på fastspänt på kniven (Tappa kniven och du har tappat två viktiga prylar), men kan vara smidigt om man har reserver.

Plåtbleck eller knivrygg till tändstål? Rätt svar är båda. "Bra knivrygg" (se tidigare inlägg) ger bättre med gnistor och metoden fungerar med tjocka tumvantar, förfrusna händer osv. Dock blecket kan vara smidigare. Och som alltid två verktyg till tändstålet är inte fel.


Jag startade tråden. Var inne på en riktigt fin bushcraft-, allround- och överlevnadskniv (sak samma för vissa) och sökte hjälp här. Fick mycket tips. Grymt bra :)! Ville ha en med trädhandtag, skarp rygg och lite annat. Massa krav. Lutade mest mot Eka Nordic W11 eller Casström No.10 Swedish Forest Knife. Har fortfarande inte bestämt mig...

Har sedan dess köpt en Fällkniven F1 Black Zytel och en Mora Bushcraft Black. Båda supertrevliga. Mer praktiska än snygga. Inte direkt hantverk, men gör jobbet väl. Kompletterar yxa eller såg. Två relativt olika knivar som också kompletterar varandra bra och andra prylar fint. Vintertid är F1:an en superfin kniv känner jag. Det tunna handtaget gå superbra ihop med handskar. Mora:an är ingen höjdare med handskar på. Mora:an är superimponerande på alla andra sätt. Finns mycket att säga. Den får gå som reserv eller som arbetshäst på högsommaren. Båda knivarna "växer på en" och designen i båda fallen är lätt att uppskatta. Särskilt F1.an. Tog den med VG10. Stålet räcker långt och är lättslipat. 3G och andra hårda med extremt bra kapacitet att hålla skärpan såsom RWL34 är mer svårslipade (har dock ingen erfarenhet av dem). För vad man får på F1:an med VG10 är den faktiskt billig. Fulltånge som sticker ut, ingen blåttad metall i övrigt, konvex bladprofil, material et c. Det enda att anmärka på är fodralet. Skulle vilja ha lite fler fästanordningar, men det är inget problem. Båda har saknar nästan helt blåttad metall på handtaget vilket är superpraktiskt vid kalla eller våta förhållanden. Handtagen fastnar bra i handflatan och kyler inte. Även stöttåliga. Många tjusiga knivar blir hala eller kyler handen vilket i minusgrader eller vid tuff blåst ställer till det rejält. Kopplar till att prylar ska vara lättanvända...

För att vara en Mora som inte ingår i en exklusiv serie är Bushcraft Black extremt imponerande och skön att använda med bara händer. Upplevs i vissa lägen som lite svåranvänd. Mest på grund av det lite biffiga handtaget och klipperdesignen, och främst vid pillergöra eller med handskar på. När man karvar mot sig kan F1:an ibland kännas en gnutta tunn i handen, men det är mest en övningssak. Ångrar något köp? knappast. Detta är inte en recension av Fällkniven F1 Black Zytel och Mora Bushcraft Black, endast en kort beskrivning av de intryck jag fått som jag tyckte mig kunna klämma in.
 
Senast ändrad:

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg