Pojkar - kivas icke...
Det är det inte värt - att ödsla tid på annonsbyråspecade produkter.
Men se här vad man kan göra med en skitkniv.
Ni kommer ihåg de förskräckliga brödsågarna (långa vågtandade blad) som fanns i alla kök förr i tiden. Kvalitén på handtagen var bra, stålkvalitén var väl sisådär (men lite väl hårt härdade...) och designen i övrigt ytterst tveksam.
Innan detta gamla arvegods skulle recyclas satte jag eländet på slipstenen, och plötsligt hade jag en förträfflig kort beredningskniv som nu är en av de absoluta favoriterna i sommarköket.
Det är onödigt att slipa fram toppskärpa, den står sig inte, en lätt avrundad egg klarar sig dock länge trots misshandel. Men framför allt - det tunna bladet ger ju mycket goda skäregenskaper i alla sorts livsmedel. Och i köket är toppskärpa inte alltid nödvändig, i många fall inte ens önskvärd på en beredningskniv.
Alltså, low-tech/lågstatus-produkter kan vara tillräckligt bra. Med en ergonomi som passar användaren kan det bli riktigt, riktigt bra. Önskemål om längd och kurva på bladet är givetvis individuell, men slipar man själv så får man som man vill liksom vid slipning/bryning av egg.
(Och då närmar vi oss ruta ett, där tråden startade. Med en hanterlig stålkvalité är det ingen stor konst att underhålla den sorts egg man vill ha...)
Hälsn
Lasse
(Handtaget har givetvis stått över natten i Hanssons kallpressade linolja, så nu klarar det ytterligare 50 år)