Vad lustigt att du ställer frågan, jag funderade häromdagen på exakt samma sak, men hann inte starta en tråd innan du öppnade denna.oskarlin; sa:Vilken typ av bröd är egentligen bäst att ta med på fjällvandringen?
Tycker själv att knäckebröd innehåller för mycket icke-energivikt, dvs fibrer och annat grejs. Sånt som är nyttigt är sällan bra i fjällen. Däremot är knappast mjukt bröd lösningen, eftersom det ffa är mjukt p g a att det innehåller vatten, och vilket energivärde har vatten?
Men, frågan är naturligtvis vilket som är det energitätaste och mest kompakta knäckebrödet, ungefär som gamla tiders skeppsskorpor. Min lösning är att ta en h-vetes massa Digestive/billig kopia, och äta dessa med ost/mjukost. Går väldigt fort att trycka i sig kalorier med Digestive + räkost (och gott är det, särskilt när man fryser!), och det är robust mat som inte kräver kokning, t ex till toppturer. Något knäckepaket brukar få följa med, men då bara för att fylla ut den gamla 130-literssäcken så man får se riktigt häftig ut.