Klätternostalgi: 20 frågor om gamla klätterskor

För den som har tid över - vilket uppenbarligen jag har haft ;-) kommer här ett antal historiska frågor om klätterskor under 1970- och 1980-talen att roa (?) sig med.

1) Vilken färg hade den ursprungliga modellen på EB’s, och vad stod det på mockalappen på fotknölen? Och vem var EB?

2) Vad hette den blå-gula spanska klättersko av märket Calma som Ron Fawcett gjorde popular under 1985?

3) Vilken färg på skosnörena hade Firé Cat?

4) Vilken skomodell designade Yvon Chouinard åt Asolo? Och vad hette den samtida modellen med Vibramsula?

5) Vilken färg hade PA’s och vem var PA?

6) Vilken sko användes av Woodward och Bercaw för att friklättra ”Hall of Mirrors” i Yosemite? Ni som läste Mountain på den tiden vet…

7) Vilken skotillverkare jobbade PA ihop med innan PA’s?

8) Vilken sko användes för förstabestigningen av ”Foops” i Shawangunks?

9) Förutom Boreal och Calma, vilken annan spansk skotillverkare har gjort klätterskor?

10) Vad hette den skomodell med Vibramsula som marknadsfördes av både Vasque och Chouinard? Och vad hette den amerikanske klättrare – förstabestigare av Supercrack i Shawangunks - som på 70-talet gjorde hemska väggturer i Colorado i dem (finns avbildad i boken ”Climb!” av Bob Godfrey och Dudley Chelton)?

11) La Sportivas internationella genombrott som klätterskotillverkare i mitten av 80-talet kom i och med en lila-gul sko med högt skaft som var designad av en klättrare med ett tyskklingande namn. Skon bar hans namn, men vad hette den?

12) La Sportiva hade också en stor hit med en sko som hette Mega SG. Vem var SG? Och vilka färger hade skon?

13) Den tyska skotillverkaren Hanwag gjorde en röd-gul sko som var populär i Sverige under 1983-84. Den beskrevs i en recension i Bergsport som att den hade ”en diminutiv klack med små pittoreska dobbar”. Vad hette skon?

14) Under hela 1970-talet var EB’s den dominerande klätterskon (även om det fanns andra som försökte slå sig in på marknaden). Våren 1980 hände dock något som gjorde att EB tappade marknadsandelar och andra tillverkare fick en chans. Vad var det som hände?

15) I början av 1980-talet fanns en svart-gul italiensk klättersko som var populär ett kort tag (på en färgbild i Stockholmsföraren 1996 sitter de på fötterna på en 22-årig Johan Luhr som klättrar Vampyren i Runsa). Modellen hette samma sak som sin formgivare. Vem var han?

16) De första klättertofflorna kom 1985 och 1986, och tillverkades av La Sportiva respektive Boreal. Vad hette modellerna och vilka färger hade de?

17) 1985 kom Boreal med den första approachskon, dvs en gympadojja med friktionsgummi i sulan. Den blev inte lika populär som 5.10:s modell Five-Tennies som kom något år senare. Men vad hette Boreals modell?

18) I början av 1980-talet fanns en fransk klättersko som stack ut genom att den hade en sula av ljust, vit-gult gummi. Vad hette den?

19) Den franske skotillverkaren Galibier tillverkade två ”storskor” i läder som var oerhört populära för is- och alpin klättring under 1970-talet och det tidiga 1980-talet. En sko var enkel och en hade en varmfodrad innersko. Vad hette de?

20) I början av 1980-talet kom den första storskon i plast, tillverkad av Koflach. Vad hette den och vilka färger hade den?
 
9) Förutom Boreal och Calma, vilken annan spansk skotillverkare har gjort klätterskor?

- Bestard! ;-) (samt även Tenaya, men dâ i presens)

För intresserade nostalgiker finns det fortfarande nàgra gamla goa par över ;-)

Mvh, mats
 
Fan, jag älskar sånt här men jag har egentligen inte tid.... Jag snabbsvarar på några

1 vet ej, men EB= Edmond Bourdonneau

2. firé?

3. vet ej

4. vet ej

5. PA = Pierre Allain, konstruerade även första dunjackan

6. Jag har bara hört att dom klättrade när det var kallt och värmde skorna genom att hälla på aceton och tända på, eller var det på S. Burkes repetiotion?

7. EB?

8. vet ej

9 .

10.

11. Ron Kauk?, Kaukulator?

over and out...
 
2) Clog ?
3) Cat, den fodrade vá? röd är väl ingen högoddsare.
4) Diamond ?
9) Kamet och ev. Canin
11) Mariacher (Heinz i förnamn)
12) Kan vara Sepp Gschwenter
13) Crack ?
14) Supergrattons ?
16) Borde vara ett par gröna Ninja
19) Favoritfråga, Paragot såklart !
20) Ultra ?
 
13. Ingen aning, men det skulle vara kul att veta eftersom de var det första paret friktionsskor jag köpte, 450 spänn om jag minns rätt...

Helt suveräna!

Peace
 
1 Blå och spaltläder, trodde det var Emile han hette men det är kanske fel, Super grattons.

2 Clog som sagt, tillverkades senare i UK med förödande resultat

3 Röd vill jag minnas

4 canyon med slät sula och som sagt Diamond med mönstrad

5 Grön och spaltläder

6 -9 Ingen aning

10 Shoenards eller så. Finns i samlingen

11 Mariacher. De hade en modell med likadan höger och vänster sko som möjligen var tidigare. Tanken var att man skulle byta till andra foten när gummit på insidan var utslitet eller så kunde man köpa olika stora skor om har olika stora fötter. Det blev ingen hit.

12 Stefan Glowacz, turkos och skärlila. Kändes som att klättra med hovar.

13 Crack special som sagt

14 De började maskintillverkas. Resultatet blev något sladdrigt som påminde om tennisdojor. EB började sen prångla de gamla handgjorda igen under namnet Meastria(?) men då var det redan försent.

15 Patrick Berhoult. Fanns även med nån slags mystisk cellgummisula.

16 Ballerina grön och gul fanns även i mariacher gul-lila tror jag, Ninja grön

17 vet ej

18 Paragot som sagt

19 Super Guide som sagt och Makalu eller manaslu

20 Var det verkligen Ultra (vit-svart)? Kommer inte på något annat.

Vilka idiotiska fakta man fyller sitt huvud med
[Ändrat av JonasPon 2005-05-11 kl 21:31]
 
Skönt att märka att det finns fler än jag som belastar sitt minne med klättertrivia, s.k. värdelöst vetande.
Tror väl inte att intresset för det här quiz:et är så stort, och därför ska jag inte hålla dem som är intresserade på sträckbänken längre. Här kommer svaren:

1) EB’s hade marinblått tyg i överdelen, vitt band längs hälsenan, ljusgrå mocka i fotdelen, rund grå mockalapp på fotknölen på skons insida (med texten: EB och runt om detta texten: Super Gratton). Samma text fanns också på plastpåsen som skon levererades i; de kom inte i kartonger som skor brukar. Skomakaren som gjorde dem hette Emile Bourdenaux (fast man ibland läser att han hette Eduoard). EB’s var faktiskt inte så dåliga som sitt rykte, i alla fall inte när det gäller edging och sprickklättring. Friktionen var väl inte så bra, men det sämsta med dem var att det marinblå tyget som skons överdel var uppbyggd kring var ett dubbelt tyg med ett tunt gummiskikt emellan. Man svettades alltså kopiöst i dem. Skosnörena som de levererades med var också kassa: sladdriga bomullssnören. Finns på bild: http://www128.pair.com/r3d4k7/Griesan.html och på http://www.climbingwashington.com/archives/images/archive82.jpg liksom på http://images.google.com.sv/imgres?...v=/images?q=%22Steve+Wunsch%22&hl=sv&lr=&sa=N

2) Calma Adherencia. Den allra första utgåvan av Calma Adherencia var röd och vit, och kom antagligen 1984, men året efter var de blekt blå-gula. Ron Fawcett utmärkte sig genom att klättra med raggsockor i skorna, och skorna (de blå-gula) marknadsfördes i Storbritannien av Clog.

3) Röda. De första modellerna av Boreal Firé hade röda snören. Finns på bild på bl.a. http://www.climbingwashington.com/archives/images/archive65.jpg Cat var en av dem, och den var inte isolerad (den isolerade modellen hette Invernale och kom först 1989). Den första Boreal Firé kom 1982, fast det tog ett par år innan den fick internationellt genombrott. 1984 var det stora året då kladdigt gummi i sulorna slog igenom med Boreal Firé och Firé Cat (som började tillverkas 1983). Alla Boreals gamla skomodeller och deras historia finns på http://www.e-boreal.com/Ing/Html/index5.htm

4) Asolo Canyon var designad av Yvon Chouinard. Jan Liliemark skrev om dem i Bergsport som ”skämtklättersko” eftersom den nästan helt saknade kantstyvhet. Den styvare varianten med Vibramsula hette Asolo Diamond.

5) PA’s var som EB’s, fast tyget var knallgrönt, inte marinblått. PA var Pierre Alain, känd fransk alpinist och klättrare. Den gröna var dock en senare modell (cirka 1981), en EB’s-kopia. Den ursprungliga modellen var rött skinn och svart tyg.

6) Galibier Contact. Fanns i två modeller, en med högt och en med lågt skoskaft. Var kanske den första friktionsskon med en lätt mönstrad klack för nedstigningar. Skon hade extremt högt randgummi, vilket gjorde den bra till sprickklättring. Den hade också rätt hyfsad friktion, klart bättre än andra skor på marknaden då, men den saknade kantstyvhet och var rätt kass för väggklättring. Finns på bild: http://www128.pair.com/r3d4k7/WarrenBanks.html

7) De första modellerna av PA’s tillverkades av EB.

8) RD’s (uppkallade efter den franske alpinisten René Desmaison). (Var inte samma sko som RR Varappe, som var uppkallad efter Royal Robbins. Båda skorna var dock, såvitt jag minns, röda). Ingen av dem var speciellt vanlig i Sverige, men klättrare som reste till USA kom i kontakt med dem. Det finns en bra bild av ”Foops” på http://www.israelalpine.org/gallery/displayimage.php?album=24&pos=4

9) Kamet och Bestard är andra spanska skotillverkare. Tenaya gör fortfarande skor.

10) Vasque Ascender II, fast den modell som såldes av Chouinard hette Shoenards. Vasquemodellen var beige mocka och Chouinardmodellen var mörkgrön mocka. Klättraren hette Steve Wunsch.

11) La Sportiva Heinz Mariacher. Finns på bild på http://www.climbingwashington.com/archives/images/archive67.jpg

12) Stefan Glowacz. Skon var turkos och rosa, helt i tidens anda. Syns på Stefan Glowacz själv på http://freeweb.supereva.com/climbing.freeweb/piantina.htm?p

13) Hanwag Crack Special. De var rätt bekväma. Jag minns en Stockholmsklättrare som kallades ”Sillen”. Han gick i sina Crack Special från Nikkaluokta till Keb, och han hade dem på sig i stan när han jobbade som flyttkille, ”ifall man får syn på något schysst problem”. Syns på bild på http://www.climbingwashington.com/archives/images/archive23.jpg

14) EB övergick våren 1980 till en ny tillverkningsmetod där man vulkaniserade sula och randgummi på skon i ett moment. Det resulterade i en sko med ett brett, klumpigt tåparti som gick sönder väldigt snabbt. Redan följande år tog man upp den gamla modellen i produktion igen, men då under namnet EB Maestria. Maestrian skilde sig från den ursprungliga Super Gratton endast genom att den hade mockalappar på både den inre och den yttre fotknölen; den ursprungliga hade bara lapp på den inre. (Namnet Maestria finns fortfarande, men nu som en serie skor i EB’s sortiment: http://www.eb-france.com/EB anglais/maestriaa.htm. Det här tappet i marknadsandelar gjorde att en rad tillverkare försökte ta sig in på klätterskomarknaden, bl.a. Hanwag, Kastinger, Adidas, Galibier, San Marco… Vissa lyckades hålla sig kvar, andra inte.

15) San Marco-skon var formgiven av, och hette, Patrick Berhault.

16) La Sportiva Ballerina kom 1985 och fanns i två färgställningar: lila-gul och grön-gul. Den modellen saknade randgummi och var därför inte speciellt slitstark. Året därpå, 1986, kom Boreal med sin första utgåva av Ninja. Den var röd.

17) Boreal Flyers. Det finns bild även på dessa på Boreals hemsida http://www.e-boreal.com/Ing/Html/index5.htm

18) Paragot A.G. hette den, och jag vet inte vem A.G. var (om det är initialer, vilket jag inte heller vet). Skon är uppkallad efter (möjligen också designad av) den franske klättraren och alpinisten Robert Paragot.

19) Den enkla skon hette Galibier Super Guide och den dubbla hette Galibier Makalu. Super Guide finns på bild på http://www.achat-grenoble.com/pro4407-Super-Guide-de-Galibier.htm Modellen Makalu finns fortfarande http://www.achat-grenoble.com/pro3421-Modele-MAKALU-marine.htm men bara till namnet och ser inte alls likadan ut nu som då.

20) Den första plaststorskon hette Koflach Ultra och var grå med svart skaft. Kom cirka 1980.
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg