Håller på med uppdatering av våra utrustningar. Efter 35 år på isarna har säkerhetstänket blivit allt viktigare. Hustrun och jag har plurrat ensamma några gånger dock inte under riktigt besvärliga förhållanden. Tanken på att jag (en äldre herre) skall kunna dragas upp på fast is av min något yngre hustru, gör mig mycket noga med planeringen av våra utrustningar. Vi har nu till och med införskaffat vanliga (tunga) kastlinor!
Sedan några år är det 'standard' att koppla kastlinans dragände i höftbältet och ha karbinhaken, som är fästad en bit upp i linan, lätt fästad i bärremmen. Tanken är väl att den som har svårigheter att själv dra sig upp på iskanten skall få hjälp av en uppåtriktad kraft när linan, genom att den över iskanten vinklas nedåt. Frågan är, funkar detta i praktiken? Kan man lika gärna eller rentav hellre ha den fasta dragpunkten (karbinhaken) en bit upp på ena bärremmen?
Några tankar kring detta? Jag vill minnas att detta har ventilerats tidigare på detta forum men minns inte var. Dessutom kanske en förnyad diskussion kan ha ett visst värde.
Torbjörn