Kan man lita på specarna???

Snabbtest i rumstemperatur 23,2. Dvs kärl, kök, luft, gaspatron. (halvfull primus 225gr) alla på 23,2 vid testets början.

1000gr vatten 18,9 hälls raskt i kärlet som omedelbart startas. På med locket!
1 min av med lock snabb omrörning 44,0
2 min av med lock snabb omrörning 62,5
3 min av med lock snabb omrörning 77,8
3,30 min av med lock snabb omrörning 84,1
4 min av med lock snabb omrörning 91
4,30 min av med lock snabb omrörning 95,6
4,42 under konstant omrörning 97

Totalt ovetenskapligt test, men koktider på 2,5 minuter verkar inte riktigt ha med sanningen att göra.

Någon som kan verifiera mina siffror?

Patrik
 
För riktigt länge sen skrev Collin Fletcher en rolig artikel om kök och koktider, han utförde dessa övningar ute på en veranda och hade samma ingångstemperatur på vattnet, det var nästa lika varmt ute under hela det hjältemodiga försöket. Läs gära The complete Walker!
Slutsatsen blev att fabrikanterna nog sålde väl goda värden....
Själv har jag ett par gånger försökt koka vatten med hjälp av Trangia i tät dimma, det kan bli en mycket långsam historia....
Min erfarenhet är att förvärmning och uppkok av en liter vatten vid goda förhållanden tar 5-6minuter från start. Är det blåsigt, regnigt och allmänt "normalväder" ligger ca 8 minuter närmare sanningen och är det mycket kallt tar det 10 minuter eller mer om du har vatten att börja med! Skall du smälta ner snö addera mer tid....
Att få en gruppgryta 2,5 eller 4,5 l att koka kräver en programpunkt extra om ca 45 minuter...Vid stora volymer är öppen eld alltid att föredra.
Om en tillverkare lovar 2,5 minuters koktid så är jag säker på att i deras dragskåp med 55 gradigt ingångsvatten och ett kärl på 55 grader samt ett kök som går på full gas gick det att göra minst en gång av tio.....
I verkligheten måste man ta av sig ryggsäcken, packa ut köket, ordna till en köksplats, montera köket, förvärma och justera in, hälla upp/hämta vatten, förbättra vindskydd, slåss med myggen....sen börjar det såsmåningom skjuda...minimum 5 minuter utan fummel.
Den snabbaste maten på tur fixas alltid med plastkort! Men utekök är svårslaget mht utsikten....sällskapet mm.
Köp aldrig något ur 0-serien får bli min sista 50-öring i detta inlägg.

go tur
 
Mejl till Primus och svaret blev:

Hej Joakim!
Jag läser tråden och ser att ni har problem.....

Koktider och verkningsgrader mäts alltid på samma sätt (och detta är något av en inofficiell branschstandard): Värm en liter vatten från 20 till 95 grader C. Inomhus vid 20 grader C. Ingen vind. Det kan ju tyckas vara orealistiskt och den som lagar mat ute vet att det blåser, är olika varmt och vattnet kan vara ljummet eller kallt (t.o.m. snö) från början. MEN det är lika vid alla mätningar, olika kök kan jämföras och det är dessutom lätt att mäta.

De verkningsgrader som vi anger kommer från sådana mätningar. Om man börjar med kallare vatten får man bättre siffror, börjar man med varmare blir det sämre. Slutar man provet vid lägre temperatur får man bättre siffror, högre ger sämre. Pratar man koktider gäller det såklart att alltid starta med så varmt vatten som möjligt och att sluta vid så låg temperatur som möjligt (95 är "nästan kokning"). Etcetc kom ihåg att betrakta siffrorna som jämförelsetal så går det bra att använda dem.

Även om de siffror som når ut i butik kan tyckas lite märkliga så vilar de (i regel) på god grund. Det som tycks förvirra mest på Utsidan är effekten. Den angivna effekten är en helt artificiell märkeffekt som vi måste ange av legala skäl. Den mäts under mycket orealistiska förhållanden - återigen en siffra att jämföra olika kök med men inte en absolut sanning. Vid verklig drift är effekten hög i början men avtar i takt med att gasbehållaren kyls (p.g.a. bränslets förångning).

Egentligen är allt sådant oväsentligt. Det gäller att ha bra verkningsgrad vid verklig drift och då fungerar våra siffror som jämförelsetal. Det som fattas är att verklig effektivitet också kräver bra vindskydd - därför följer det med ett mycket effektivt sådant till EtaPower köket. Primus utvecklar och tillverkar utrustning för verklig användning. EtaPower har redan deltagit i flera expeditioner och jag kan personligen garantera att det verkligen sparar bränsle - mycket bränsle!

Om vi återvänder till laboratoriet en stund så gäller: Typiska mätvärden för verkningsgrad ligger för de flesta kök kring 40%. En känd svensk konkurrent ligger på 50% för ett kök med vindskydd, dit når vi också med Primus Micron utan vindskydd. En kaffekokare från en annan konkurrent cirka 65% och Primus EtaPower klarar cirka 80%. Således kan man klara sig med ungefär halva bränsleförbrukningen jämfört med konventionella produkter. De prov i verklig drift som vi genomfört visar på att det faktiskt stämmer även när man lagar mat på en berghäll i stället för värmer vatten i ett laboratorium i Solna.

Mycket text men också ett omfattande ämne....

Mvh

Urban Kihlström
R&D Manager
 
Jag mailade också till samma person och fick en kopia av ditt svar + några andra frågor jag ställde.

b.la. det att dem själva har skrivit fel angående tiden...den ska som naturkompaniet säger koka på 2,5.

i frågan att det då krävs en effektivitet på över 100% ger han en förklaring på att effekten på 2000W bara är ett jämförelsetal och är inget äkta värde.

skulle kunna kopiera mailet om det finns intresse
 
Det behövs nog inte då vi har det här ;)

Oki, kanske blir ett köp av en ETA-kastrull också! Kände på 2,1:an idag och den verkade rätt smutt, även om jag ska ha 1,7:an. Synd att dom inte har en på 1,3-1,5..

// Jocke
 
Håller med en liten hade vart perfekt till soloturen. för det blir ju ännu en förbättring i förbrukning då det är mindre plåt att värma.

bra att få ett svar från tillverkaren så pass fort som vi ändå fick.

jag syftade inte på mailet som du redan lagt ut utan dem kompliterande svaren han gav mig...jag lägger ut dem ändå.


Primus:

"Mätningarna gör vi alltid med en riktig gasbehållare och för att få bästa koktid använder vi en full sådan. Technotrail är en äldre produkt som tillkommit långt före min tid i firman och jag misstänker att koktiderna är mer satta av marknadsavdelningen än uppmätta. För ett antal år sedan var det ”hype” i koktider....



Koktiden för Eta är i högsta grad verklig och uppmätt med 230g gasbehållare och ska vara 2:30 (fel i vårt material tydligen).



Vad det gäller gasmängden så måste man minnas att alla avvikelser från laboratorieförhållandena ger skillnader i förbrukning så det är svårt att beräkna.... Våra siffror bygger på laboratorieförhållanden så du bör lägga på lite för vind, koka till 100 grader i stället för 95 etc. Vi säger 28 liter på 230 gas vill jag minnas."
 
Hehe, oki :)

Ja, jag är övertygad om att fläns-system ökar effektiviteten, det finns ingenting som tyder på att det skulle vara negativt förutom vikten då.

Frågan är hur mycket man vinner på det, 100 gram mer i vikt på kärlet drygt, vinner man det i bränsle så är det ju bara bra! Både för naturen och ekonomin.

// Jocke
 
Ja inte kan det vara mycket men det är ju sällan man behöver en 2 literskastrull när man drar ut solo...

många bäckar små du vet
 
Har hört att kastrullerna bränner lättare där flänsarna sitter fast om man lagar mat, men vatten funkar.Vet ej om det stämmer när det ser ut att vara nån sorts nonstick beläggning på dem./Henrik
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg