Huvudsaken att man är torr om fötterna…..

Ja, ni har ju alla varit där. Det spelar ingen roll hur bra utrustning man har, på ett eller annat sätt blir man blöt. Efter att man har tvättat, plurrat i vattnet, eller att det har regnat mer än vad Gore-Tex jackan klara så måste kläderna bli torr.

Har ni några bra tips och tricks på hur man torkar kläder vid dåligt väder?

//En blöt & kall gosse
 
Tork

Smågrejor som sockar och vantar brukar jag torka innanför jackan hängande i "armhålan" (halvvägs in i ärmen). Annars om det inte är varmt eller torrt ute så är det effektivaste sättet att ha på sig de blöta kläderna, de torkar efter några timmar av kroppsvärmen. Är det för kallt (<-10) så är detta av förklarliga skäl inte möjligt, då är det nog en brasa som gäller.
 
Kläder i olika väder

MoFF; sa:
Har ni några bra tips och tricks på hur man torkar kläder vid dåligt väder?
//En blöt & kall gosse
Vid soligt väder är det inga problem, bara att köra kläder i armcetrifug och hänga på tork i klädlinan, om man inte föredrar att dra på dom och gå tills man är torr. Strumpor skall alltid bytas till torra om så är möjligt.
Dåligt väder är värre, svårt att torka i regn. Har alltid en torr omgång flecekläder och en torr sovsäck. Sedan är det bara att trycka i tältet tills regnet har upphört, upp med linan, ut med allt i vinden och kolla så inget blåser bort. Tar några timmar med ständig passning, man kan ju äta under tiden.http://medlem.spray.se/duottar/bilder_02/027130950.html
Som sista utväg är det bara att dra på sig kläderna och sitta i tältet och försöka blir torr, småvärma med köket bara för att öka 'mysighetsfaktorn'. Kroppen är egentligen den enda värmekälla man har.
Blir allt bara för jobbigt så är det att styra kosan mot närmaste stuga med gasol :-D // Roland
 
Det första tipset är ju att välja kläder som torkar snabbt. Bomull och ylle torkar inte snabbt, det gör däremot polyester, nylon och andra syntettyger.

För att kläderna sen skall torka krävs att den fukt som finns i dem förångas. För att den skall göra det måste ångtrycket (tror jag det heter), ångtrycket beror på temperaturen (hos det som skall förångas) och den omgivande luftfuktigheten. Enkelt sett kan man säga att antingen måste kläderna (för att torka snabbt) placeras i torr luft och/eller värmas upp.

(Ovanstående är väl inte riktigt vetenskapligt korrekt utan en förenkling för att få fram vilka villkor som krävs för att kläderna skall torka.)

Vid dåligt väder är det ju si och så med torr luft, alltså får man se till att kläderna värms. Som andra har skrivit är kroppen antagligen den lämpligaste värmekällan. Alltså torkar man kläderna på kroppen. Vissa plagg (som strumpor och underkläder) är olämpliga att torka på sin "ordinarie" plats eftersom ventilationen där är bristfällig, dessa bör man ha ombyte av och placera det blöta längre ut (strumpor på axlarna eller i byxlinningen är t.ex. knep som förekommer). Ventilationen behövs eftersom annars blir luften närmast plaggen för fuktig och då torkar de inte.
 
Jag brukar ha mina innerstrumpor i sovsäcken. Ytterstrumporna hänger jag i tälttaket och dom brukar vara torra på morgonen. Nu har jag ganska nyligen köpt en easylight. Med den blir det snabbt varmt och torrt i tältet och saker torkar snabbt. Den kommer jag nog dock inte släpa med mig på rena vandringar under sommaren, men ska man inte bära alltför långt är den praktisk att ha med, ex under längre fisketurer eller när man planerar att ligga still på samma plats en längre tid. (Samt under vinterturer!) Om det är riktigt kallt kan man låta plaggen frysa till och sen skrapa bort isen. Det har jag dock bara testat en gång. Om det är möjligt att göra upp eld, så funkar det ju också utmärkt att torka saker och ting med, förutom att också vara ganska mysigt.

David
 
Kök...

Har man tillgång till extra bränsle kan man ju alltid improvisera tältkamin och hänga prylarna ovanför. Se till att syretillförseln är god och akta så grejorna inte tar eld bara...

Mvh,

J
 
Skorna då?

att torka kläder brukar gå rätt bra, men jag har inte kommit på hur man gör med vandringskängorna. Om de har blivit våta igenom (jodå, även såna som inte ska kunna blöta igenom blir förr eller senare dyngsura, det har jag märkt) så är de ju våta på morgonen efter en regning dag - och natt. Vill ju inte gärna sova med kängorna på :) Har provat med papper i dem, men det hjälpte väldigt lite. Några tips? Utgångsläget är liten eller ingen tillgång till extra värmekälla i tältet.
/Anna
 
Re: Skorna då?

lilla_my; sa:
att torka kläder brukar gå rätt bra, men jag har inte kommit på hur man gör med vandringskängorna.
/Anna
Inga problem de blir bara täta i sömmarna när de blir blöta och kängorna är alltid fuktiga och hinner inte torka ut förrän man kommer hem. Ställer bara ut dom i absidan över natten, annars får de stå ute eller hänga på stavarna i vinden. På vintern är det bara skit med fusna kängor och då borde man sova med kängorna på sig eller stanna hemma i stugvärmen som jag. // Roland
 
Jag har precis inhandlat nya kängor med urtagbara gtx innerskor.. ska bli intressant att se hur de funkar ur torksynpunkt.. På vintern är det som sagt skit om man blir genomblöt om fötterna. Det får helt enkelt inte hända och om det gör det får man prioritera att bli varm och torr "till varje pris" för att inte få en förfrysningsskada. Under sträng kyla har jag testat gummistövlar med urtagbar filtinnersko (nokia) och sk "luddar" i filtmaterial med goda erfarenheter. De senare är ju dock känsligare för väta. Dock så är det ju som väl är ganska svårt att "plurra" när det är riktigt kallt mitt i vintern.

/David
 
För det första så bör man välja material som torkar långsamt. Alltså ylle. Det är väl känt för de flesta människor att ull har kvar en stor del av sin värmande förmåga även om det blivit blött. Anledningen till detta är just att vattnet inte försvinner så fort och tar med sig värmen från kroppen utan kroppen får en chans att hinna värma upp vattnet i ullen.

Jörnkängor har lösa filtinnerskor, dessa går bra att torka i sovsäcken under natten.

Om man inte är på fjället så är ju eld och vindskydd att föredra, om man eldar tillräckligt nära vindskyddet så kan man torka kläder i värmen från elden även om det fortfarande regnar.

Det är inte farligt att vara blöt bara obehagligt, det är när man börjar frysa som det blir problem.
 
blank; sa:
För det första så bör man välja material som torkar långsamt. Alltså ylle. Det är väl känt för de flesta människor att ull har kvar en stor del av sin värmande förmåga även om det blivit blött. Anledningen till detta är just att vattnet inte försvinner så fort och tar med sig värmen från kroppen utan kroppen får en chans att hinna värma upp vattnet i ullen.

Nej, anledningen till att ylle värmer trots att det är fuktigt beror på att fibrerna är så pass krulliga att det inte ligger emot ordentligt.

OM man är i ett sånt läge att man inte har nån överskottsvärme så kan ylle vara bra, men torra kläder är alltid bättre. När man är ute och rör sig alstrar man nästan alltid en massa överskottsvärme som då är lämpligt att låta torka kläderna.

Vill minnas att det i nån överlevnadsbok finns nåt exempel om just detta. Nåt i stil med att vid en polarexpedition för 100 år sen så hade man 15 kg yllekläder på sig vid starten, efter en vecka hade man dessutom 11 kg vatten i kläderna och var livsberoende av eld för att torka dem.

(Om det vore torkhastigheten som styrde hur "varmt" ett material är så skulle jeans vara skitvarma.... för mina jeans torkar i alla fall långsammare än mina yllestrumpor.)
 
Exakt varför ullen värmer när det är blött vet jag inte. Antagligen rör det sig om en kombination av saker. Men det stämmer att kyleffekten blir mindre om avdunstningen är långsam.
Det är därför man kan kyla öl genom att vira in flaskan i en blöt handuk och låta vattnet dunsta. Energin som går åt för att avdunsta vattnet tas från värmet i ölen. Och resultatet blir kall öl eller kalla fötter.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
fonkymon Hur når man högfjäll i Sverige? Fjällvandring 13
Tobbe C Försvunnen man Kebnekaise / Nikkaluokta Fjällvandring 16
Consultra Fjällstationsvandring (Helags-Sylarna) i september - vill man ha med tarp? Fjällvandring 16
Christoffer S Regnkläder - Vattenpelare och vad man kan behöva tänka på Fjällvandring 13
Lappkattfot Ställen där man kan hitta någon att vandra med? Fjällvandring 4
packåsna Kan man förlita sig på STFs platsgaranti Fjällvandring 10
H.P Ska man köpa vandringsbyxor? Fjällvandring 17
veni Hjälp, vilka berg ser man? Fjällvandring 3
stormfrog Tandövala, Hur kommer man dit?! Fjällvandring 4
stenblock Kan man lära sig uppskatta vandra ensam? Fjällvandring 46
KulvertTur Teusajaure - Vakkotavare, hinner man till bussen? Fjällvandring 2
veni Hur kommer man från Kiruna till Kvikkjokk på en söndag? Fjällvandring 6
ulfbn Låptåvagge - kan man gå på södra sidan? Fjällvandring 6
shiloh Man drunknade i Sarek Fjällvandring 11
Copperhill Vart hittar man dom finaste utsiktspunkterna i Åre? Fjällvandring 5
stenblock Hur ofta är man med om att folk blir sura när de måste dela fjällstuga? Fjällvandring 32
Bikehikehanna Samåkning eller hur man tar sig mellan Duved och Storulvån? Fjällvandring 6
helenab1 Vilken led ska man välja? Fjällvandring 2
mariaa Ett eller två objektiv - vilket ska man välja? Fjällvandring 28
lokatten Padjelanta kan man köpa mat längs vägen? Fjällvandring 3
Sverker G Överraskad av regn, hur gör man/ni/jag då? Fjällvandring 32
uldall Sulitjelma - hur tar man sig dit? Fjällvandring 1
monterey Man fast på glaciär i Abisko Fjällvandring 2
patrikiden Hur mycket T-röd skall man ta med sig för en vecka? Fjällvandring 24
Giant Hur skickar man ryggsäck och annat till vandringsmålet? Fjällvandring 8
Elinpotatis Klövjeväskor till hund - får man vad man betalar för? Fjällvandring 10
Akleja Efterlyser man från Padjelanta/Stalo 1/8 Fjällvandring 0
avslutad150115 Hardangervidda, dagsturer. Vart ska man bo? Fjällvandring 2
adamoscarson Hur långt kan man komma från Luleå på en helg? Fjällvandring 3
Stinats Vart vandrar man 3 dagar i början av maj? Fjällvandring 5
niklaz Man med benbrott fast i fjällen (Vålådalen 23 nov) Fjällvandring 2
Ad.Finem Platser man bör besöka i Sverige Fjällvandring 10
jotho Hur tar man sig lämpligast från Kattuvuoma till Kiruna eller Abisko? Fjällvandring 3
knolpak Butiken i Kebnekaise fjällstation - Kan man lita på att det inte är slut på hyllorna? Fjällvandring 4
markusbacka Smidig lösning för dagsutflykt när man ska spara på vikt Fjällvandring 14
Asessorsson Saker man kan tillverka själv. Fjällvandring 2
nmr när kan man senast vandra nikka - abisko? Fjällvandring 13
MaddeM Något enskilt ställe man kan vandra dagsturer med hund? Fjällvandring 4
desireman Hur ska man tänka vid åska i fjällen, tälta? Fjällvandring 2
TruckerLeffe vilka fjäll tar man sig lättast till från stockholm? Fjällvandring 6
Patrik_L Måste man gå ner i Kårsavagge? Fjällvandring 1
skogsfia Hur tar man sig till Tåssåsen utan bil? Fjällvandring 2
desireman Får man göra upp eld i ex. kebnekaise området eller sarek? Fjällvandring 44
norgeklättraren Kan man dricka vattnet i norge? Fjällvandring 7
Ainon Kan man ta sig mellan pyramiden och knivkammen? Fjällvandring 2
Picea Om man inte har tält och sovsäckar med... Fjällvandring 6
serenade Vad kan man hitta på i Hemavan? Fjällvandring 3
zzeezz Hur sent kan man gå? Fjällvandring 7
Plindgren Hur tar man sig till preikestolen i norge? Fjällvandring 2
barlidenxc När kan man börja vandra i hemavan och norrut. Fjällvandring 1

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg