• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Hur kan människor i Sverige hata USA?

Jag måste bara bidra med min syn på bibelciterande...
Att de första kristna församlingarna delade på allt står klart och tydligt i Apostlagärningarna.
Att Nya testamentet går att betvivla, tja, det finns ingen antik bok där vi har så gamla och många exemplar att jämföra. De äldsta bevisen för evangelierna är egyptiska papyrusfragment av b la Johannesevangeliumet som är blott 150 år yngre än händelserna som skildras. Jämför det med andra antika verk där det oftast har gått mer än tusen år mellan det äldsta exemplaret och nedtecknandet.
Tror du inte att en man som hete Josua barJosef korsfästes i Jerusalem under påsken ca år trettiotre kan du lika gärna sluta tro att Rom invaderade Gallien eller att det överhuvudtaget fanns teater i Grekland. Om han sen var Guds son kan ju diskuteras till dödsdagar.
 
Ser ingen anledning att se ner på USA. Amerikanerna gör väl så gott dom kan utifrån dom dåliga villkor som följer av deras fragmenterade samhälle.
http://www.amconmag.com/2007/2007_01_15/cover.html

Fragmenterade samhällen blir aggressiva och har faktiskt behov av krigsföretag för att ena folk eller åtminstone minska dom interna spänningarna. Kriget i Irak är inget mer än en liten episod i den stora bilden. Fast inbördeskriget där visar väl att ett folk i en mångkulturell stat kan ha det bättre med kombinationen Saddam-diktatur/FN-sanktioner än med försök till demokrati. En förbisedd bidragande orsak till anfallskriget mot Irak är förresten att baby-Bush hade anledning ge Saddam en dödlig läxa för att han sanktionerat ett mordattentat mot old-Bush. Personlig antipati mellan statsmän är underskattad som orsak till konflikter mellan stater.

Först kommer krigen och sen kommer brutaliseringen och folkmorden. Förintelsen under andra världskriget var en följd av kriget. I moderna krig kan dom mest konstiga saker inträffa. Som att Sverige skickar trupp till Afganistan trots att inga folk vill vara kontrollerade av främmande herrar, vare sig folken är svenskar, invandrare eller afganer i Afganistan. I krig har statsledningar högst begränsat inflytande på utvecklingen - krig har sin självgående dynamik.

My two cents ...