Hur blir vi av med vargelendet

Status
Ej öppen för ytterligare svar.
Du vet lika bra som jag att jägarnas arrenden inte räcker. Markägare får ingen ersättning för vildsvinsskador av landstingen, i flera fall är situationen helt ohållbar och flera landsting har börjat ge indirekt ersättning till markägare genom sänkta arrenden och liknande. Betalar jägarna separata arrenden för älg och annat vilt som också orsakar skador hos bönder och markägare? De 17 miljonerna härstammar nämligen enbart från vildsvin.
Sedan tillkommer kostnaderna för de 3000 trafikolyckor vildsvinen orsakar per år, betalar jägarna något extra för dessa kostnader?
Ser vi på den totala kostnaden för det svenska viltbeståndet, räknar in alla skador på egendom och tusentals trafikolyckor, så landar vi på kostnader i mångmiljardklassen, kostnader som bärs av staten, skattebetalare, näringsidkare och försäkringstagare, hela landet skulle man kunna säga, även om vissa markägare tyvärr åker på onödigt stora kostnader själva.
Att alla som bor i Sverige på ett eller annat sätt är med och delar på kostnaderna för det svenska viltbeståndet är naturligtvis inte mer än rätt eftersom vi gemensamt bestämt att vi ska ha ett svenskt viltbestånd och så länge som vi alla är med och betalar är viltbeståndet en angelägenhet för hela landet ock liksom som vi delar kostnaderna så delar vi även bestämmanderätt över viltet och nu förhåller det sig som så att vi bestämt att vargen får äta av det viltbestånd vi gemensamt betalat för.
Så inte förens jägarna köpt ut staten och den svenska befolkningen och själva betalar hela kostnaden för viltet (olyckor och allt) så kan de helt på egen hand domdera villkoren, tills dess får de vackert finna sig i att vi alla bestämmer över det vi alla betalat kostnaderna för.

En grov uppskattning för arrendeintäkter i Sörmland är ca 90 miljår. En ganska betydande
sidoinkomst för marken. Avsevärt bättre än Dalarna.
Vi har betesskador här oxå. Dock ca 1/3 av vad vi hade för 20-25 år sedan. Älgskadorna
är stabila på en acceptabel nivå. Skogen växer, mer än nånsin, även den som var född på åttiotalet.
När den drabbar skogsägarna är det ofta jägare själva som blir drabbade, i egenskap av ägare.
Så länge det finns jägare, så går det att åtgärda problemen, särskilt lokala problem.
Du kommer aldrig att kunna tala om för en varg att den jagar på fel ställe

Vilt kommer alltid att bli påkörda jaktbara och icke jaktbara så kommer det vara i alla alternativ.
 
ska man ha skolskjuts så snart en förälder blir nervös över något så är det nog lika bra att införa obligatorisk skolskjuts överallt. Alltid finns det något att vara nervös över. är det inte varg så är det bilar, fula gubbar, blåst eller kantareller.

Nävisst...ge jäntan en bondtolva laddad med spelkulor..Likasom på Svalbard. Då kan hon värja sig mot fula gubbar och fula hundar.
 
På Svalbard tyckte dom det var en bra ide.Gevär fanns i anslutning till klassrummen för utlåning till
eleverna för att nyttjas på rasterna.
(rapport från en utbytesstudent)

Och vad vill du ha sagt med det? Jämför du din bakgård med svalbard? Om du tror att vargen ens går att jämföra med en isbjörn vad gäller styrka eller aggresivitet så ska du nog studera dessa båda djur lite mer.
 
Vet inte var jag vill komma med följande resonemang, men här kommer det. Vi har 270 000 älgar (innan älgjakt), dessa är ett problem för vissa och farligaste djuret utöver människan i våra skogar, ca 30% "beskattas" varje år av jägarkåren. En anledning till detta är skogsbolagen som har krav på att hålla beståndet nere.

Vi har knappt 300 vargar (dessa äter älg och hjälper således skogsbolagen).

Av ca 9 500 000 människor (ca 100 mördas per år) är ca 300 000 registrerade jägare, var av två dödar människa vid jakt varje år (ett snitt). Jägarkåren får ca 50 miljoner för att informera befolkningen, medan antagonisterna inte fått några pengar sedan 70-talet.

800 000 hundar finns i Sverige, av dessa blir 10-25 dödade av varg varje år och lika många av trafik under jakt. Att dessa 20-40 hundar utgör ca 20% av de avlidna hundar vid jakt innebär att det inte är det stora problemet då 80% avlider av annan orsak, vid jakt. Av alla hundar som dödas är trafiken en överrepresenterad orsak. Dubbelt så många hundar skjuts än dödas av varg (totalt).

Nettoökningen av varg i Sverige har varit mellan 17-18% (under de senaste åren och är lägre om man ser på längre sikt) enligt gänget på Grimsö inte 30% som angivits tidigare.

Fäbodbruk förr innebar att man tog in djuren om natten, idag har man inte den tiden utan låter djuren gå ute dygnet runt. De flesta rovdjur är nattaktiva.

Ett rovdjurs slagna byte är inte bara mat för rovdjuret utan en mängd andra djur och insekter.

Var så god!
 
På Svalbard tyckte dom det var en bra ide.Gevär fanns i anslutning till klassrummen för utlåning till
eleverna för att nyttjas på rasterna.
(rapport från en utbytesstudent)

Om jag inte kommer ihåg fel är det två meter höga stålgaller runt skolan(pga björn)? Letade bland mina bilder men hittade tråkigt nog inte några foton på just det. Universitetet är däremot inte inhägnat.

Vapen är Sysselmannen numera rätt restriktiv med.
http://sysselmannen.no/hovedEnkel.aspx?m=44288&amid=2767349
 
Vilt kommer alltid att bli påkörda jaktbara och icke jaktbara så kommer det vara i alla alternativ.

Vi kan bestämma en nivå och sedan se till att viltet håller dig där.
150 000 vildsvin orsakar 3000 trafikolyckor. Hur många olyckor orsakar 100 000 eller 50 000 vildsvin. Vildsvinsstammen vi har idag är inplanterad, vi har utrotat dem förut och vi kan utrota dem igen om vi vill. Jag tycker vi ska ha vildsvin i Sverige, men någonstans måste man sätta en gräns, speciellt om de som fortsatt ökar antalet struntar totalt i de skador dessa djur faktiskt orsakar.

Jag hoppas du håller med om min ståndpunkt att alla vi som är med och betalar för kostnaderna ska bestämma? Eller vill du bestämma allt själv men samtidigt låta någon annan stå för kalaset?
 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.
Liknande trådar

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg