Hopfällbara kanoter ?

Re: Ang. fällbar kanot

PeterT; sa:
Tyvärr använder de liksom Packboat och Klepper,..miljövidrig PVC i bottenduken!

Det blir lite OT förstås, men kan du utveckla lite? PVC är alltså sämre än "vanlig plast" ? Jag har ingen koll.. Äger själv en Puffin Swift från Pakboat.

Så Packboats är rätt ute då: http://www.pakboats.com/puffin.htm

Deras nya "Arrow"-serie är inte bara väldigt mycket snyggare utan lite mer miljövänlig kanske. Dyrare också tyvärr.
 
Ang. PVC

Packboats är ett bättre alternativ än Ally. Klart prisvärda båtar för den prestanda de har. Hade förmånen att få fälla ihop en då jag hjälpte en till på Vildmarksmässan. Det var lite bökigt att få isär den och för många knäppfästen i plast för min smak. Har även tidigare varit dålig produktkontroll från fabrik så några kunder har råkat ut för sponsoner som inte håller tätt. Tillverkaren är dock medveten om problemet och vad jag hört löst alla reklamationer snabbt och enkelt.

Att PVC är en stor miljöbov har varit känt i över 20 år. Men inte mycket har hänt trots att forskare och miljörörelsen informerat och politikerna, bla. i EU, själva formulerat otvetydiga rapporter:
http://www.greenpeace.org/usa/campaigns/toxics/go-pvc-free
http://www.noharm.org/europe/pvcDehp/contents
http://europa.eu/bulletin/sv/200104/p104010.htm
http://ec.europa.eu/environment/waste/pvc/index.htm
Tillverkarna har skapat speciella branschinstitut som varit framgångsrika i sin lobbying. Dessutom har man ändrat på sammansättningen och försökt byta ut de giftigaste tillsatserna ofta mot nya och oprövade. Alternativen är dyra så plånboken avgör som vanligt!:
http://www.pvc.se/GRONT-LJUS.html
http://www.nyteknik.se/art/20361
 
Re: Re: Ang. fällbar kanot

jamo; sa:
PeterT; sa:
Tyvärr använder de liksom Packboat och Klepper,..miljövidrig PVC i bottenduken!

Som gammal f.d. Klepper – användare vill jag gärna anmärka att klepperkajakernas skrov är gjort av gummi; däcket tillverkas av bomull. Gummimaterialet baserades fram till sextiotalet på naturkautschuk; nyförtiden använder man Hypalon som är någon slags syntetisk kautschuk. Alltså: inget PVC! Även när det gäller Nautiraid har jag för mig att dem använder Hypalon. Men jag är inte helt säker på det.
 
Några synpunkter om Kleppern:

Jag har paddlat en hel del i min fars Klepper enmans-kajak från 60/70-talet, och kan väl främst jämföra med en vanlig havskajak.
- Kleppern är oerhört stabil, går knappt att välta pga den uppblåsbara "ringen". Det gör att man känner sig säker även när det går lite vågor eller när man är ensam.
- Den är enkel att sätta ihop, går på en kvart eller så.
- Den väger en hel del... Och tar en del plats även hopfälld. Fast det gör väl de allihop.
- Som sagt har den hållit i snart 40 år...
- Man får vara beredd på att det går tungt jämfört med en "riktig" kajak!! Den är ju kortare och bredare.
- Det går att sätta segel på, har inte testat (men drömmer ibland om det).

Anneli
 
Kajak eller Kanadensare...?

Jag är inte helt på det klara med vad du är intresserad av, men oavsett detta måste jag tipsa om faltkajaken...
Varför inte fynda med en begagnad Pouch RZ85. Såg en idag på blocket för 4000SEK. Själv har jag två stycken och de väldigt mångsidiga och charmiga. Dock väldigt retro... inte mycket modern design där!
 
Faltkajaker för oss över medellängd och -vikt?

Farsan, jag vill ha en faltkajak när jag konfirmerar mig.

Så, efter att nyligen fått upp ögonen för faltkajaker, har jag undersökt utbudet, sneglat lite extra på trävarianterna, noterat specifikationer, läst recensioner och foruminlägg: Det verkar förhålla sig så att det krävs inte långt över normal nordisk manlig kroppsstorlek för att många faltkajaker ska vara alltför trångbodda. Själv är jag 186cm; ca 94kg; visserligen ganska rejäla "fotbollslår".

Jag frågade på http://www.folding-kayaks.com/index.htm vilka av deras solokajaker som är lämpliga för min kroppsstorlek, och fick svaret att endast Folbot Cooper funkar. De påstår att de erfarenhetsmässigt kan alla sina båtar utan och innan, men kan detta verkligen stämma? Är t.ex alla Pouch-modellerna så pass snålt tilltagna i storleken?

I Sverige har tex http://www.avanzakayak.com/OmAvanzaKayakOutdoor.htm Feathercraft's Big Kahuna och K1; hyser hopp om att dessa rimligen bör var tillräckliga storleksmässigt.

Dessutom informeras på http://www.nautiraid.se/ att Greenlander är "mycket trevlig att paddla för lätta, långa eller tunga paddlare".
Jag har utan framgång försökt nå dem för mer info -- om bl.a huruvida Raid I 460 också är ett dylikt alternativ.

Utöver dessa båtar, är det någon som har erfarenhet av Japanska Fujita 500? Den ingår i utbudet hos http://www.folding-kayaks.com/index.htm
De menar alltså att den båten blir för liten för mig, vilket emotsägs av en kille på FujitaNA (Nordamerikanska Fujita), som påstår att den utan problem rymmer hans 190cm; 82kg.


Ganska vetgiriga hälsningar,
Thomas
 
Provpaddla alltid

Innan man slår till på en begagnad faltkajak bör man absolut provpaddla. Jag köpte en beg Klepper K1 för några år sedan och provpaddlade inte. Tyvärr var huden i dåligt skick och det har inte gått att reparera läckaget.

Att det inte skulle gå att paddla faltkajak om man har långa och välbyggna lår känner jag inte igen. Ok med problem om man väger 150 kg men jag har flera bekanta med kroppslängder 190 och över samt kroppssvikt närmare 100 kg som kan paddla Pouch och Kleppers K2-modeller.

Men prova så att du vet att du trivs med sittställning och paddelegenskaper innan du köper.

Thure
 
Storlek och begagnad

Storleken har givetvis sina begränsningar, men vi tala inte om en liten västgrönländsk sak för 40 kg pilot utan om rejäla doningar med stora hål i.
Många 2or lastar mellan 350-400kg och det blir mycket över även om du väger lite själv.
Thures inlägg om att provpaddla vill jag gärna instämma i, en kamrat till mig köpte för dyra pengar ett kortvarigt bidrag till påskbrasan.... Vår egen Falcon krävde både slipning, lackning och tätning men det var det värt.
Att segla kanot är ett ljuvligt miljövänligt sätt att förflytta sig.

go tur
 
Efter ytterligare research på div forum förefaller det mig vara ganska vanligt att större faltkajakspaddlare helt enkelt väjer en dubbel, antingen konvertibel som tex Nautirad II eller Fetahercraft's Klondike, eller en som hyfsat väl paddlas från baksätet, tex Fujita's lätta och lite billigare minidubblar i alu/PVC. ganska nya på västerländska marknaden; inte mycket info om dessa.
Nautiraid's minsta dubbel, Touringserien's 500cm, har ibland omnnämts vara "världens bästa" solo bland dubblarna. För skärgårdsbruk hade den kanske hellre haft hypalon än PVC. 520 och 540 däremot är hypalon.
FC Klondike... visserligen aluminium, men för all del, hojta gärna om ni ser den till halva priset.

Thomas
 
myggan i tältet; sa:
Efter ytterligare research på div forum förefaller det mig vara ganska vanligt att större faltkajakspaddlare helt enkelt väjer en dubbel,

Glöm det med en dubbel. De är inte bara (lite) längre utan också bredare. De flesta faltkajakerna är redan som enmans ganska så trögt paddlade - gissa hur roligt det är att paddla en sådan tvåmanspråm ensam. Själv är jag 197 cm lång och har 48 i skonummer och det gick alldeles utmärkt för mig med en enmans Klepper.

/gert
 
gert,

Det var raka besked, samstämmiga med polska Wayland's påstående att deras AE1-kopia "Harpoon", ska rymma personer på upp till ca 2m längd.
Det är också de hittills enda dylika rapporter jag sett; desto fler är de av ca medelstorlek eller strax över, som menar att AE1:an ger dem otillräckligt benutrymme.

Ser inte utan tillförsikt fram emot att själv testa vid tillfälle -- tack för ditt inlägg.

Thomas
 
Kan ocksa bara fylla i att de av mina vänner över 1.85 som använt min en-mans Klepper har suttit mycket bättre i den än jag själv (1.70). De kommer högre upp, vilket är bra eftersom den är bredare än vanliga kajaker, och orginal-sitsen passar ocksa dessa personer mycket bättre, för mig kommer ryggstödet för högt.

Är de inte ocksa byggda/använda för militärt bruk = för välbyggda stora soldater? ;)
 

Liknande trådar