Hillebergs nya combitält? (Muddus & Stalon C)

Re: Inte ventil men ventilation

NUI; sa:
Apropå ventilation så finns det en variant som är väldigt trevlig att använda i kombination med olika tält och det är att slå upp en tarp över (delar av) tältet.

Detta låter naturligtvis som tårta på tårta, men en 4 kvm silnylontarp väger inte mer än ca 150 g. Spänner man upp denna ordentligt över ingången till tältet så kan man sova och laga mat med ingången öppen dygnet runt. Detta funkar fram till att vinden blir så kraftig att tarpen riskerar att flyga bort.

Jörgen

Det är helt klart en lösning, när man som jag i detta fallet har en extra takdel till tältet och då för en exrta stor gt absid (den blir större än hbs vanliga gt absider) så kan man om det inte blåser extremt kraftigt ta bort absiden på den sidan så bildar den extra takdelen ett rymligt utstick som sträcker sig ut 130cm drygt. om det blåser mer kan man öppna den översta delen på tältöppningen och spänna ut den lite bara så finns det inte så mycket för vinden at gripa tag i.

Ang väven så har jag frågat Bo hilleberg specielt om detta och det är just för att deras vanliga kerlonvävar täjer sig (slakar, inte bara flexar) mer när det blir blöta. Sen är det säkerligen så att de blir lite billigare att tillverka.
Men just töjbarheten märks ju mer på stora tält, så det är nog inte så konstigt när man tänker efter, ett tält som är designat för att kunna kopplas ihop till en 4-5 meters konstruktion (eller mer, bara mitt Muddus är med en extra takdel 5x3 meter unjefär) bär nog vara lite mer formfast. Jag menar det är en sak att på ett keron dra åt pinnnfästena men det är en helt annan sak att 2-3 sammankopplade Combi av valfri modell efterspänna. Då måste du ut och flytta om tältspiken, tänk sedan om det är stenigt oc blåser och regnar...
 
estetdrägg; sa:
öringen; sa:
Bilderna funkar inte estet... :(

Jag får försöka hitta en ny lösning...konstigt då de funkar för mig...

Nu ska vi se, testar länka istället:

http://www.scout.nxs.se/arkiv/75763
http://www.scout.nxs.se/arkiv/75764
http://www.scout.nxs.se/arkiv/75766
http://www.scout.nxs.se/arkiv/75767

Det där borde funka, felet förra gången kan ha varit att jag var inloggad vilket är åtgärdat nu iaf.

Hojta om det inte funkar...(eller hojta av förtjusning om det funkar)
 
estetdrägg; sa:
estetdrägg; sa:
öringen; sa:
Bilderna funkar inte estet... :(

Jag får försöka hitta en ny lösning...konstigt då de funkar för mig...

Nu ska vi se, testar länka istället:

http://www.scout.nxs.se/arkiv/75763
http://www.scout.nxs.se/arkiv/75764
http://www.scout.nxs.se/arkiv/75766
http://www.scout.nxs.se/arkiv/75767

Det där borde funka, felet förra gången kan ha varit att jag var inloggad vilket är åtgärdat nu iaf.

Hojta om det inte funkar...(eller hojta av förtjusning om det funkar)

Ser bra ut. Jag kan föreställa mig att det verkligen innebär en minskad kondens inuti.

Jörgen
 
12 år gammalt Stalon

Tjena.

jag har ett 12 år gammalt Stalon som jag bara i år använt 42 nätter senast 14 dagar i Kroatien.

Har absolut inga problem med blixtlåses efter att ha använt det 100-tals nätter i extrem sol och värme, ösregn, blötsnö, hagelstormar i alperna där haglen var som vindruvor och låg 10cm tjockt på marken efter bara 10 minuter. En natt stormade det så vi fick hålla emot tältet från insådan.
Det enda som har hänt med tältet är att de nu är mera rosa än rött.
Funderar på att köpa ett nytt där man kan öppna helt i båda ändarna vilket är mycket skönt varma nätter.

Vikten?? Tja köp en lättare sovsäck och skippa boken så är det problemet löst. Om det nu är ett problem?!

Kör med ett Akto när jag är ute ensam, där kan man tyvärr konstatera at markpinnarna är urdåliga däremot.

Stiffe
 
alven; sa:
estetdrägg; sa:

Har du fälttestat mer och sett effekterna av din modifikation? Funderar på att göra nåt liknande på mitt GoLite Trig 2...

Nej tyvär inte, inte så att ventilationsaspekten fått testas iaf, grejen är den att nag jag och min flickvän är ute så sover vi oftast i någon tarpliknande konstalation så det blir inte så mycket testande av detta, enda gångerna då man verkligen behöver stänga in sig hlt är ju om det är riktigt skitväder och den här sommeren har ju varit ganska dålig på det, vi för se hur det kommer bli under den fortsatta hösten men det ser ju inte ljust ut (eller hur man nu ska se det).
 
Nu har jag haft tid att testa och slita lite på mina modifieringar och kan medela att ventilationen blev Mycket bra! Kostruktionen är bara att sy på ventilhuven och därefter sy fast ett myggnät innaför det och sist klippa fram myggnätet, går säkert att göra i en annan ordning men jag valde denna då det var minst risk för misspassning och formändring av tältet på detta sätt.
Ventilationshuven kan spännas ut med en lina eller om det inte blåser duger det att sätta in en lite kvist för att få den att stå ut.

Sen jag sydde i dessa extraventilationer (en i varje absiddel) har jag helt kunnat strunta i att rulla upp sidorna på tältet (orginallösningen) alla de gånger jag använt det, det har använts både i sörmländsk högsommar, norrbottnisk sommartorrhetta och torrvinter, piskande blåsregn på fjället och stilla tät dimma.

I alla lägen har det visat sig göra jobbet mycket bra, det ända gången jag haft jobbigt mycket kondens är i dimman men då fans det ingen torr luft att ventilera in få jag har svårt att tro att det skulle gå att lösa med någon ventilation öht.

Eftersom det saknas ev paneler att slå för vid busväder gjorde jag huvarna ganska djupa i förhållande till hur mycket nätyta det finns i dem, trodde att detta skulle bli ett problem först men det visade sig att det fungerade över förväntan. Det är möjligt att det skulle kunna yra in lite fin fin pudersnö om det blåser riktigt mycket på vintern men är det sådant väder är jag inte rädd för att snön ska smälta i absiden så det kvittar. Enda nackdelen med detta är väl att ventilationen inte går att stänga riktigt (går att knyta ner linan till en av markpinnarna som håller duken men inte mer) men jag kan inte komma på det väder där tältet står pall så pass bra att jag har tid för att bekymra mig över detta.

Jag har en teori om att tältets A-form/spetsiga tak facktiskt gör en hel del till ventialtionen då det bättre koncentrerar varm och fuktig luft och leder ut den, lite som ett klassiskt nordiskt vindöga.

Jag skulle hoppas att framtida versioner av muddus kommer att tillämpa denna lösning och skippa de extra spännena för att rulla upp tälduken i underkant.
 
Ok, då förstår jag :).

Trevligt tält, Muddus, har sneglat på detta ett bra tag som tarptältslösning...

//J
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg