Hantering stormkök

Trangia.

oxiderar Trangia rätt rejält men skadar inte annat än estetiskt IMHO. Dock gör det inte rent köket så bra. Skall testa vattenbadsvarianten. Använder fotogenbrännare och ibland kan det bli en del sot vid förvärmningen.

Thure

Hej Thure!

Med anledning av mitt camping-köks-samlande, och även användar-intresse, undrar jag vad för slags fotogenbrännare du använder till ditt Trangia?

mvh
/Jörgen
http://hem.passagen.se/josv/coll_swe.html
 
Lite upplysningar om metanol:
13 grader lägre kokpunkt än etanol, som kokar vid 78 grader Celsius
Volymsutvidgningen är 10% högre hos metanol i förhållande till etanol.
Viskositeten (trögflutenheten) hos metanol är hälften mot etanolen.
Dessutom är energiinnehållet i metanol lägre än i etanol.
1 liter metanol motsvaras av 0,75 liter etanol.

Så ju mer metanol man blandar i, desto längre tid tar det innan det kokar... Dock sotar det mindre.. Jag har pratat med folk som kör ren metanol i ex vis sina båt-kök. När det brinner är det inte mycket farligare än något annat som brinner.. ;)
Dock bör man vara försiktig med att doppa fingrar eller andra kroppsdelar i det.. eftersom även detta kan ge förgiftningssymptom... Jag kör själv med ca 20% metanol i T-röd.. (köpte 5 liter ren metanol i en lokal färgaffär.. konstigt nog fick de sälja det.. tror jag... åtminstone fick jag köpa det.. ;)

Ingen så där användbar information egentligen, men lite utökande av kunskaper, kanske..
Lite värdelöst vetande.. :D
mvh
/Jörgen
http://hem.passagen.se/josv/hemsida.html
Intressanta fakta! Någon gång ska jag jämföra koktider med metanol, etanol och olika blandningar i mina kök :)

/OJ
 
Har dålig erfarenhet av maskindiskmedel i kombination med lågbudgetstormkök. Köpte ett sånt för ett år sen på Biltema eller Rusta (minns inte). Efter att ha testat det på en endagstur orkade jag inte riktigt diska det (kändes inte värt besväret, köket var av engångskaraktär). Så: skjuts in i diskmaskinen.
När det kom ut var ytan alldeles sträv, känslan var ungefär samma som naglar på svarta tavlan.

Förmodligen var köket tillverkat av någon billig (?) legering, som tålde maskindisk sämre än andra. Jag har någon gång diskat någon del av ett trangia, med helt annat resultat. Materialet var mycket klent, det blev tumformade bucklor när jag tryckte i botten på stekpannan...
Om den beskrivningen liknar ditt kök, Slaghöken, så kan viss försiktighet vara på sin plats.

/OJ

Dey går inte att diska amuminium i diskmaskin, då blir det som du säger bukliigt och kolsvart
 
Det går att maksindiska - men ytan blir matt/skadad finnismässigt, något som till stor del går att putsa upp igen med autosol eller liknade - (kräver dock rejäl disk efteråt pga fettet i polermedet)

Det som skadar/mattar ytan är själva diskmedlet som är akaliskt, och akaliska lösningar tillsamman med aluminium och aluminiumlegeringar går inte så bra ihop oavsett vem som stansade ut köket ur aluminiumplåten (biltema/trangia etc.) Här kan det också skilja mellan olika diskmedel och hur alkaliska de är hur mycket dom 'käkar' på aluminiumet.

många moderna diskmaskiner har idag så pass långa diskprogram att det ofta går köra utan eller minimal mängd diskmedel och ändå få bort det mesta - och en enkel handdisk med handiskmedel kanske räcker i efterhand för att få bort den sista ev. tunna fettlagret som kanske blir kvar om man kör helt utan diskmedel.
 
på vintern brukar jag ställa köket på en plywoodskiva med ett värmeljus under spritbrännaren
brännare kan sota igen, rensning med stoppnålen i gashålen

det är inte alla som kan sköta fotogen- eller bensinkök, lite pyssel där
brukar förvärma med fotogendränkt mossa för att slippa extra spritflaska
 
Det som skadar/mattar ytan är själva diskmedlet som är akaliskt, och akaliska lösningar tillsamman med aluminium och aluminiumlegeringar går inte så bra ihop oavsett vem som stansade ut köket ur aluminiumplåten (biltema/trangia etc.) Här kan det också skilja mellan olika diskmedel och hur alkaliska de är hur mycket dom 'käkar' på aluminiumet.
QUOTE]

Det som händer är att aluminiumoxiden försvinner vid maskindisk. Aluminiumoxi är hårdare än aluminium och skyddar bättre mot slitage. Om ett kärl saknar aluminiumoxidskikt kommer också mängden aluminium som frigörs öka, vilket i längde inte är helt hälsosamt.

De modera, mlijövänliga och därigenom svagare maskindiskmedlen tär mindre på aluminium så det går att hitta vissa sorter som knappt fräter alls på ytan. För storkök vet jag att det finns särskilda aluminiumdiskmedel, men om det går att få tag på till hemmabruk vet jag inte.
 
Tips: Använd såpa!

Brukar rengöra både sotade alu-kastruller och gjutjärnskastruller med såpa och har aldrig haft problem med sträva ytor eller missfärgningar. Använd med fördel fast såpa, stryk på ett tjockt lager och in i ugnen till det bubblar. Sen skrubbar man med vit eller grön scotch.
/Maria
 
Hej Thure!

Med anledning av mitt camping-köks-samlande, och även användar-intresse, undrar jag vad för slags fotogenbrännare du använder till ditt Trangia?

mvh
/Jörgen
http://hem.passagen.se/josv/coll_swe.html

Det är ett Trangia Arctic från K A P (Gunnar FInns firma Kiruna arktiska produkter) som jag köpte ca 1986. Ursprungligen en Optimusbrännare men för ett par år sedan var den utsliten så jag bytte till den portugisiska nonamebrännare av hattmodell man kunnat köpa som utbytesbrännare till båtkök. Fogas har haft den i sitt sortiment liksom Hjertmans men nu hittar jag den inte längre på deras websidor. Men i prislistan från Fogas finns artieklnummer 26.207 som skulle kunna vara den brännaren.

Thure
 
Lustigt att det där kom upp. Farsan har jobbat inom Kustbevakningen och innan dess inom Flottan. Han berättade en gammal anekdot i jul om nån som hade maskindiskat aluminium så kärlen såg förj*vliga ut efteråt. På båt är det ordning och reda och viktigt med puts så de åkte i soporna/skroten och nya köptes in. Det här var säkert på 60-talet.

Det som händer är att aluminiumoxiden försvinner vid maskindisk. Aluminiumoxi är hårdare än aluminium och skyddar bättre mot slitage. Om ett kärl saknar aluminiumoxidskikt kommer också mängden aluminium som frigörs öka, vilket i längde inte är helt hälsosamt.

De modera, mlijövänliga och därigenom svagare maskindiskmedlen tär mindre på aluminium så det går att hitta vissa sorter som knappt fräter alls på ytan. För storkök vet jag att det finns särskilda aluminiumdiskmedel, men om det går att få tag på till hemmabruk vet jag inte.
 
rost

det fina med aluminium är att det rostar direkt och sen skyddar oxiden.
industriellt kan man eloxera aluminium för att få en extra hård yta.
rost är när syre förenar sig med metall.
koppartaken får med tiden en grön ärg.
och vad som händer med järn vet ju alla som har gamla bilar.
åtgärdas med rå linolja.
 
Har en utepolare som såg ett blankt Trangia som ett måste.
Han putsade varsamt med stålull i alla år, till slut var metallen så tunn att han lät det vara på slutet.
Jag kör ochså med stålull, men tar inte i på bottenytan, där får det vara svartfärgat.
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg