Sorry om du tycker att jag tolkat dig fel, men jag kan endast skapa mig en uppfattning om dig (och andra) via forumet och vad ni skriver här, eftersom det är vad som bjuds.Det fanns en tanke med mina rekommendationer. Har man en överansträngd led eller muskel så räcker det ofta inte bara med att backa ett steg utan man måste ge skadan en chans att återhämta sig innan man trappar upp tillbaka till "önskad nivå" (gärna tillsammans med rehabträning).
Då jag sett hur illa det kan gå om man inte tar skador på allvar med långa uppehåll, operationer mm. som följd så utgick jag från "better safe than sorry" då, som jag skrev tidigare, tycker det är svårt att få en uppfattning om en skada över webben.
Även om du gång på gång hävdar att problemet endast är en tekniksak och därmed i princip inte existerar så har jag varje vecka människor på min mottagning med handledsproblem. De personerna är ju i regel inte paddlare utan ofta vanliga kontorsmänniskor som jobbar ensidigt men inte tungt. Min erfarenhet säger att om du gör något ensidigt för länge så leder det förr eller senare till något problem.
Du nämnde dina elitpaddlare där ingen hade handledsproblem. Det stämmer säkert, men de tränar säkert ganska smart också med både styrketräning, kondition, grenspesifikt och håller därmed också antagonisterna underhållna. Att dessutom använda tex 15 personer som exempel på att ett problem inte existerar tycker jag är ganska tunt.
Då det handlar om skador som uppstår vid paddling så är de relativt ovanliga men bland de skador jag ser så är helt klart axlar, handleder och problem med ischias-nerven (oftast är piriformis för spänd) som sticker ut ur mängden.
Sen som ett litet tips så tycker jag du kan vara lite försiktig att döma personer utifrån vad du läser i ett forum. Jag började blygsamt paddla vid sex års ålder och började senare med kajak. Först endast som ett sätt att ta mej till mina kompisar sommartid men senare blev det både motion och lite tävlingar innan det blev långfärdspaddling.
Efter några år som långfärdspaddlare upptäckte jag surf och rockhopping som nu är min stora passion.
Då det handlar om paddelföring så har jag växlar från hög paddelföring med dåtidens långa paddlar och stor vinkel till låg paddelföring, en sväng till grönlandspaddel, och nu för tillfället hittar jag mej själv oftast med en hög paddelföring och en 196 cm lång paddel. Den enda paddeln jag inte valt att fördjupa mej med (ännu) desto mer är vingpaddel då jag tycker den ger lite för lite förhållandevis till de begränsningar den medför för den typ av paddling jag oftast sysslar med. Då det gäller mina kajaker så finns det mest rockerkajaker i flottan men både en grönladskajak och en havsracer har plats.
Aldrig någonsin har jag tyckt att min ganska breda bakgrund med många stilar skulle ha begränsat eller förstört någon teknik, tvärtom så upplever jag att man berikas av att kunna fler saker...men jag antar man kan tycka olika om det...
Till sist har jag aldrig sagt att det är fel med vinge. Däremot kan de ge belastningsskador om man har för stora blad och inte förbereder musklerna/senorna på uppgifterna som skall utföras.
Jag tror dock inte (utan att lusläsa vad jag har skrivit) att jag har gjort någon speciellt personlig kommentar eller bedömning av dig, eftersom jag strävar efter att hålla mig till saken. Men, jag kan göra misstag, som vi alla är kapabla till.
Jag är inte ensam om att upprepa mig, och det är därför jag svarar tillbaka. Vad jag försöker föra fram är att paddelvalet är mindre väsentligt för den här typen av problem, utan att grunden till problemet är ett för handleden ansträngande rörelsemönster. Det förvärras inte av vingpaddel eller hög paddelföring, försöker jag framföra utan framgång. Att elitpaddlare inte generellt har denna typ av problem kan ju inte bara nonchaleras, som gör i ovanstående. De jag träffar är bara en liten klick av många. Visst får elitidrottare förslitnings- och belastningsproblem, men just denna typ är ovanlig, för att: Dom har bra teknik! Vad är det som är svårt att ta till sig i detta?
Om nu denna grupp av paddlare är bättre förberedda för en stor paddlingsbelstning, via styrketräning etc. kanske det finns något att ta efter där...?
Kolla t.ex. en grundläggande teknikvideo med Nigel Foster, som brukar gå igenom sittställning och paddelföring. Han är mycket noga med att betona vikten av att öppna handen vid påskjut för att inte överanstränga handlederna och orsaka exakt denna typ av överbelastning.
För stor paddel är inte bra på något sätt, och belastar muskelfästen och leder onödigt mycket. Du påpekar det, och jag kan inte annat än att hålla med. Samma med all ensidig belastning. Liksom jag redan gjort ovan. Men, det är oberoende av paddelval eller högt/lågt. Lång paddel ökar dessutom hävstången, vilket blir liknande högre belastning som stora paddelblad. Vingpaddlar tenderar till att vara kortare än plattpaddlar, runt 2 m.
Var snäll och lägg inte orätta tolkningar av mina inlägg, som att problemet inte existerar. Det har jag inte skrivit. Rätt orsak till rätt problem, är min poäng, och det som kan hjälpa TS till att avhjälpa besvären.
Ett litet tips från mig också: Om du nu inte har någon erfarenhet av vingpaddel, var inte så kvick och gör bedömning om eventuella skadeproblem med en sådan. Det här handlar inte om vingpaddel eller plattpaddel, det går utmärkt att framkalla handledsproblem med båda. Med fel och för hårt paddelgrepp.
Vilket sammanfattar mina inlägg i denna tråd. Hoppas att TS fått ut något av det. Testa med det enklaste, att rätta till tekniken, innan du byter utrustning.