Handhållen GPS med sjökort vid segling

Är det någon som har erfarenheter att dela med sig av vad gäller handhållen GPS med sjökort (typ Garmin MAP 76) vid navigering vid segling? Displayen är ju så pass liten så man lär väl inte få någon stor framförhållning gentemot grynnor och andra hinder om detaljeringsgraden ska vara hyfsad? Tanken för mig är att ha GPS:en endast som stöd till det vanliga papperskortet och självfallet inte lägga ifrån mig det. Men är displayen ändå för liten? Jag kommer att ha möjlighet att koppla in GPS:en till bärbar dator, men den kan man ju inte ha på hela tiden pga de korta batteritiderna. Vore intressant att höra andras erfarenheter, tips och idéer om detta!

Daniel
 
Har bara testat en av eTrex-modellerna (minns inte vilken) med kartfunktion till sjöss men inte med riktigt sjökort. Det var inget större problem med den lilla displayen, man zoomar snabbt mellan stor och liten skala. I frånvaro av sjökort fanns det ju i princip bara en grov kustlinje att se, förutom de waypoints vi hade lagt in, så jag vet inte säkert hur det skulle varit att se övriga detaljer. Jag tror dock att det funkar ganska bra just för att man kan zooma.

Johannes
 
Torbjörn Klockare; sa:
Tanken för mig är att ha GPS:en endast som stöd till det vanliga papperskortet och självfallet inte lägga ifrån mig det. Men är displayen ändå för liten
Nej, då är displayen inte för liten. Jag har använt det precis som du beskriver och det fungerar utmärkt för att se var man är i förhållande till saker och sedan har man papperskortet som ger överblicken och framförhållningen. Jag har en GPS V med bara aningens mindre skärm än GPSMAP 76. Dock är sjökorten ganska dyra och man bör tänka på att detaljkvaliteten på de elektroniska sjökorten (liksom papperskorten) inte överallt är hundraprocentig.
 
NAV 6000

Magellans utgångna monokroma modell NAV 6000 har en stor skärm, C-map kort och funkar utmärkt. Finns ingen lika bra ersättare tycker jag. Uttag för 12 V och extern antenn. Jag har den i hand när jag kör minibuster med 15 hk. Finns också vridbart ställ så att du kan sätta ifrån dig den. Jag kör med 6 st laddbara AA batt. Har den också med ibland när vi seglar Hobie 21.

Använder den också bland grynnor i skär på smålandssidan av Kalmarsund för en snabbare båt tillsammans med papperskort. Skärmen räcker till i längd. Men i 20-30 knop är rewritetiden lite lång och avsaknaden av gråskala gör att det i hastigheten kan vara svårt att avgöra var man är i förhållande till djupkurvorna. Eftersom skärmen är monokrom funkar den bra i direkt solljus. Hög upplösning på skärmen dessutom. Från början kostade den ca 12000 sedan såldes den ut för 6000.

Jonas


[Ändrat av jonasolof 2003-11-08 kl 13:29]
 
Övning ger färdighet

Jag har bara erfarenhet av 176C, som förvisso inte är "handheld" men väl bärbar. Min erfarenhet är dessutom från motorbåt i 35-45 knop. Det tog kanske en sommar innan jag vågade kasta sjökortet helt och hållet. Det man måste lära sig är att skifta skala/zoom regelbundet så att man växlar mellan översikt (kurs/rutt) och närområde. Bluechart har dessutom förslag till rutter inlagda vilket gör att man kan följa en sådan och inte behöver växla skala lika ofta.

På en segelbåt i betydligt lägre farter borde inte vara några problem alls att lägga sjökortet långt fram i förpikens stuvfack. Men man behöver ett översiktskort om man navigerar mot okända mål: Typ var ligger Sandhamn?
 
Waypoints inte fel

Som ägare av en 76MAP har jag den erfarenheten att vid utzoomning blir kartbilden antingen för plottrig eller för innehållslös beroende på hur man väljer att visa kartan, detta görs under inställningar för kartegenskaper. (vektorgrafikens möjligheter)

För "långa ben" är det bästa att jobba med waypoints och se till att man har fritt under kölen på "benet" med goda marginaler, för detta går det lätt att skapa en waypoint direkt i kartbilden, zooma in waypoint stället för detaljer och markera waypoint sen goto funktion och därefter zooma ut för överblick, använd gärna kurslinjals funktion i detta läge, den visar tydligt ditt "pendlande" kring idealkursen som också finns markerad i kartbilden. Zooma och scrolla i karbilden går också bra, kurlinjalerna finns med hela tiden.

Bäst blir det om man innan seglingen förbereder sig, en rutt kan vara ett alternativ. För fin navigering i närzon kan GPS kartan ge stöd.

Bertil
 
GPS map 76 med Sjökort

Har tidigare haft en Garmin Venture utan sjökort utan jobbat med waypoints för rutter och "döskallewaypoints" för kluriga hinder i mina hemmavatten. Det funkade OK men krävde planering.

I vintras blev jag bestulen på denna och passade på på att "uppgradera" till en Garmin GPS-Map76. Jag köpte till sjökort Oslo - Läsö.Kör mest en öppen båt runt 30kn. Inga problem varesig med detaljer eller in/ut-zoomning. Efter ett litet tag sitter det i vänstertummen precis alla funktioner du behöver använda. Vi segling har jag testat den under en kortare seglats på okänt vatten med betyg MVG.
Under 2004 när EGNOS/WAAS startar för fullt blir nogranheten i klass med DGPS
Hade en dag i somras när jag hade EGNOS-teckning ca 6 fots!!! noggranhet. How about that!
Tveka inte - Köp
 
Re: GPS map 76 med Sjökort

CableGuy; sa:
Hade en dag i somras när jag hade EGNOS-teckning ca 6 fots!!! noggranhet. How about that!
Tveka inte - Köp

Egnos var i gång i slutet av september. Jag körde på Ölandsbron, fick 1,71 meters noggrannhet, ha!. Hela vägen över Kalmarsund dessutom. Det var tomt på bilar så jag jag snedddade fram o tillbaka över fyra filer. Med Ique'n som mest inzoomad ('30 meter') så kunde jag se på skärmen i vilken fil jag låg. Körde jag mitt på (den heldragna) mittlinjen låg bilen mitt på bron enligt skärmen (har yttre antenn i takets mittlinje).

Bra att veta om det blir dimma. Bara dom andra har GPS+EGNOS oxo:) Kan man få körkort för instrumentkörning i likhet med instrumentflygning?

Läste förrexten om snöröjningsbilar i USA som använder GPS för att följa vägkanten med plogen. Vet inte vilken form av diff gps dom använde.

Men seriously: Garmnins "accuracy" är ett arbiträrt mått som bara kan användas som relativjämförelse mellan olika avläsningar. Ena vägen över bron hade jag
1,71, andra vägen 1,72 meters noggrannhet. Rätt noggrant var det nog ändå.

Åter till ämnet: Varför skulle GPSen för segling med nödvändighet vara handhållen när det finns så många andra burkar med mer läsbar skärm?

Jonas


[Ändrat av jonasolof 2003-11-11 kl 22:58]
 
Re: Re: GPS map 76 med Sjökort

jonasolof; sa:
Varför skulle GPSen för segling med nödvändighet vara handhållen när det finns så många andra burkar med mer läsbar skärm?
Den måste inte med nödvändighet vara handhållen men här några vanliga skäl till varför vissa människor kanske föredrar en sådan.

1. Ekonomi - alla har inte råd att ha tre-fem GPS:er utan måste nöja sig med en enda (visst låter det hemskt) som är en hygglig kompromiss för alla användningsområden.
2. Smidighet - en handhållen är lättare att bära med sig än en släpbar om man av olika skäl (t.ex. stöldrisk) måste ta den från båten varje gång.
3. Utrymme/ström - i små båtar kanske det inte finns plats/ström för att montera/driva åtminstone de största monstren.

Personligen skulle jag gärna ha en GPSMAP 188C Sounder i båten men för mig faller det på åtminstone de två första skälen och strömförsörjningen är tveksam.
 
Pele, alla skälen är naturligtvis relevanta. Men frågan är mest ställd till den som inledde tråden. För att vi ska kunna använda våra olika erfarenheter för att ge våra synpunkter vore det bra att veta vad det är för båt, vilken strömförsöjning som finns (uppenbarligen ett problem efter vad sades om laptop).
Lite om hur den seglas vore också bra. Mest i leder eller mycket in bland grynnorna?

Jag hade gärna haft en handhållen gps alla de år jag seglade Tornadokatamaran i Stockholms skärgård - om de hade funnits då. Och jag hade vare sig haft pengar, ström eller plats för något annat.

Jonas
 
jonasolof; sa:
...vore det bra att veta vad det är för båt, vilken strömförsöjning som finns (uppenbarligen ett problem efter vad sades om laptop).
Lite om hur den seglas vore också bra. Mest i leder eller mycket in bland grynnorna?
Ja då förstår jag och om du frågat om de där sakerna skulle jag inte svarat men jag blev nog lite missledd av att frågan du faktiskt ställde var: "Varför skulle GPSen för segling med nödvändighet vara handhållen...?"
 
jonasolof; sa:
För att vi ska kunna använda våra olika erfarenheter för att ge våra synpunkter vore det bra att veta vad det är för båt, vilken strömförsöjning som finns (uppenbarligen ett problem efter vad sades om laptop).
Lite om hur den seglas vore också bra. Mest i leder eller mycket in bland grynnorna?

Jag hade gärna haft en handhållen gps alla de år jag seglade Tornadokatamaran i Stockholms skärgård - om de hade funnits då. Och jag hade vare sig haft pengar, ström eller plats för något annat.

Jonas

Tack för synpunkter. Jag hade tänkt att använda GPS:en i en Smaragd, en mellanstor kölbåt med roderkult. I denna finns i nuläget endast ett 12V-batteri, inga solceller. Även om jag installerar ytterligare ett batteri så kan man inte köra PC:n alltför länge. Vi seglar gärna i ytterskärgården och är inte rädda för ge oss ut bland grynnor och skär. Därför vore en kartplotter en bra investering som extra säkerhet. I en segelbåt med roderkult är det ofta problem med placering av instrument, och särskilt en kartplotter som helst bör sitta relativt nära rorsman. Det är enklare om båten har ratt för då kan en plotter installeras på piedestalen som ratten sitter på. Priset är också en fråga att beakta. Därför tror jag att en handhållen kartplotter bör uppfylla mina önskemål, men frågan är bara om den lilla displayen räcker till.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Masmakkan Handhållen GPS Navigering 22
Lico GPS armband vs handhållen? Navigering 16
Ahlstedt Handhållen GPS för havssegling Navigering 29
M-Nilsson Tips på handhållen GPS? (geocach) Navigering 1
HMR Är mobiltelefon bättre än riktig handhållen GPS? Navigering 69
Storfiskar`n Enkel och tydlig handhållen GPS Navigering 3
brkn Handhållen GPS från USA?? Navigering 7
Cyklisten88 Hjälpa mig välja handhållen friluftsGPS Navigering 2
jonasolof Raymarine RC400 handhållen färgplotter Navigering 0
Elvah Garmin Inreach Mini 2 - batteri, spårning, abonnemang Navigering 16
thureb Skillnader på känslighet i spårregistrering mellan olika aktiviteter på GPS-klocka Garmin Fenix 3? Navigering 8
joanna En "no nonsense" GPS-klocka för en vänsterhänt med ynkliga handleder? Navigering 161
JohnWedin Lantmäteriets kartor till Gaia GPS Navigering 3
fyad Gps för inbyggnad i bil Navigering 7
Sewen Kartapp alperna Navigering 11
SamiHuutoniemi App med bra export av karta med GPS-spår Navigering 1
majjen Vad har hänt på gps-fronten? Vilken är "bäst" idag? Navigering 12
UAO Ny GPS eller Mobilen, hur tänker ni idag? Navigering 55
Lars H Hur få GPS-spår från InReach till dator? Navigering 4
SEHLBERG Karta till Garmin GPS. Navigering 0
hsp Råd för att lära sig anv Garmin GPS ladda ner gpx filers osv Navigering 4
Rune E iPhone GPS vid paddling Navigering 2
kennet_arvidsson Urusla GPS-er Navigering 114
greenjuice Slutet för Viewranger Navigering 34
MarkusF Ladda ner karta till Garmin GPS Navigering 15
vilseiskogen GPS-Klocka med blåtand från android? Navigering 6
gundj Stenålders GPS Garmin 60SCx Navigering 14
KlaraW Tips på GPS Navigering 10
SofiaFia Symbol på GPS? Navigering 5
Christoffer_123 Fråga ang. Garmin gps Navigering 6
HasseQ Vilken GPS skall jag ha ? Navigering 25
mile0003 Mest vettiga karta (GPS) Navigering 8
Oliver_swe GPS Med möjlighet att ladda med GPX-kartor Navigering 7
Galten Extremt simpel billig GPS Navigering 18
Lico GPS baserad paddel log? Navigering 3
tobiasdr GPS-mottagning T-Rådhuset Navigering 3
Sebastian_b Gps med Europa led E6 Navigering 19
jordbrukaren Hur anger man GPS-koordinater, vilket format? Navigering 16
Brus-Nilsson GPS-karta med fornlämningar Navigering 3
Viktorious GPS-klocka Navigering 10
lyckhem Garmin GPS Klocka Navigering 8
Simme3000 Hitta koordinater från GPS på karta Navigering 3
avsl_22-07-26 Säkerhet till fjälls - val av GPS, Inreach, PLB, nödsändare Navigering 35
Edstroom Gps i fjällen Navigering 6
Materialaren Skapa vandringsrutter för fjälltur med Garmin GPS (Fenix) Navigering 4
aksello enklaste / batterisnålaste gps mottagaren, som kan lagra gpx tracks Navigering 31
Ode Åland med gps Navigering 4
jffoto Söker en gps med detaljerad karta Navigering 35
silly Garmin gps 64 st Navigering 27
joanc Minneskort Garmin gps Navigering 3

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg