Haglöfsfabrik i Vietnam

Är det inte samma fabrik?

En kamrat som jobbar "i branschen" har berättat att det är samma fabrik som syr ryggor åt flera av de svenska (och de andra) "tillverkarna".
Dessutom skulle fabriken stå för en hel del av produktutvecklingen, så att man i princip kan "köpa loss" rättigheterna till en hel kollektion.
Kolla till exempel på likheterna mellan Fjällrävens och Lundhags stora ryggor.

Nån som vet något om detta?

Fördelen är ju i så fall att vi lättare kan avfärda samtliga, eller inga, varumärken som sweat-shoppade.
 
Re: Re: Re: Re: Billig arbetskraft

wolla; sa:
Hur får du in demokrati aspekten i det här? Var i skulle mervärdet ligga i att köpa från mindre lyckligt lottade vara? Genom att man funderar och ifråga sätter vad man köper kan man på sikt ändra en marknadsekonomi det är det som är själva poängen. Hur har du förövrigt tänkt att den tredje världen ska kunna växa sig stark om man inte skulle handla med dom? Det svåra i det här debatten tycker jag är att man inte vet vilka arbetsförhållanden dom jobbar under. Om dom bara har bra arbetsförhållanden tycker jag inte bara att det är okej att lägga produktionen där utan helt rätt.
Å jag glömde bort att mervärde tillhör en terminoligi som fallt i glömska.
Mervärde uppkom när de som hade pengar att låna ut kom på att ta ut ett mervärde av de pengar de lånade ut. Detta kallas ränta. Inom kapitalismen måste man ständigt producera ett mervärde, pengarna måste föränta sig, annars faller korthuset.
Genom att vi köper ryggsäckar, sovsäckar, tält och andra prylar så är vi med om att skapa merväret.
Den tredje världen tillåts inte växa sig stark. De kan bara leverera råvaror till och håll första världens företag med billig arbetskraft.
Genom EU har vi byggt vår ekonomiska gräns ännu starkare. EU företag kan ha sina fabriker i Vietnam men vi begränsar impoprt av varor tillverkade av företag som ägs av Vitnameser. Mervärdet skall alltid hamna hos oss!
När jag skall ha en ryggsäck så jämför jag priser, kollar detta pris med de pengar jag har tillhanda. Sedan funderar jag om jag verkligen behöver denna nya ryggsäck. Är svaret ja så köper jag den utan att kolla på etiketten var den är tillverkad. Det är företagets problem, inte mitt, jag är bara konsument.
Men jag har sååååå rent samvete, jag handlar inte på H&M och går aldrig på MacDonalds |-( Roland
 
"Sedan funderar jag om jag verkligen behöver denna nya ryggsäck."

Förmodligen är det just där som vi i västvärlden klantar oss. Vi vet ju alla att vi inte behöver nån ny rygga. :)
 
re re re re re

Hej Roland
Mervärde har inte fallit i glömska bara fått en annan betydelse. mr Marx mervärde har fått ett annat namn - räntabilitet.
Jag försvarar inte på något sätt EU´s importmurar mot 3:e världen. Men faktum är att dom har enorma problem med välfärd skolor sjukvård etc. Jag är av den uppfattningen att det är bättre att dom bygger upp sin ekonomi till att börja med med hjälp av västerländska storföretag än med hjälp av lån från till exempel världsbanken. Stor företagen är ägarna av produktionsmedlen i form av fabriker men styr inte hur arbetarna spenderar sina pengar. Dessa pengar sprids sedan vidare i samhället och hjälper därmed till att bygga upplandet. Som jag skrev så tror jag att man kan påverka företagen i en marknadsekonomi om vi konsumenter tänker efter vad vi köper och inte köper produkter från företag vi inte vill primera oavsett om det är av humanitära eller miljöaspekter.
MVH
Johan
 
Fynda i Vietnam

Om man bortser från alla "förstå sig påare" så kan du hitta en hel del köp värda märken i frilufts shoparna på tidigare nämnda gata " De Tham" i Saigon, likaså runt den stora marknaden i Nha Trang ca 20 mil norr om Saigon. Det är dock inga fabriker utan affärer. Fabrikerna ligger oftast i utkanterna av större städer och det är inte så lätt att förklara för lokal befolkningen vad man har i syfte när man frågar dom efter dessa,lyckades inte själv för 6 år sedan,gör dock ett försök i Saigon och Hanoi.
Trevlig tripp
 
Re: Re: Re: Re: Re: Billig arbetskraft

walk_alone; sa:
Genom att vi köper ryggsäckar, sovsäckar, tält och andra prylar så är vi med om att skapa merväret.
Den tredje världen tillåts inte växa sig stark. De kan bara leverera råvaror till och håll första världens företag med billig arbetskraft.
Genom EU har vi byggt vår ekonomiska gräns ännu starkare. EU företag kan ha sina fabriker i Vietnam men vi begränsar impoprt av varor tillverkade av företag som ägs av Vitnameser. Mervärdet skall alltid hamna hos oss!

Det är i princip aldrig som fabrikerna ÄGS av europeiska eller amerikanska "tillverkare". Att äga en fabrik och ha en massa anstállda har inget egen-intresse i sig. Det är mycket smidigare att kunna bestálla exakt det antal plagg som man sàlt in under för-sásongen, betala för dem och inte behöva bry sig om resten. Dagens stora konfektions-företag har i sort sett bara ett fàtal anstállda i hemlandet, vilka sköter design, försäljning, inköp och logistik; oftast ett förvânande fàtal personer i relation till omsättning och marknads-andelar.

Dessutom sà är ju bàde Kina och Vietnam Folkrepubliker, och företag och land förvaltas fortfarande till stor del av staten och armén, även om fr. a Kina tillàter joint-ventures etc. De fabriker som tillverkar ât de vásterlándska företagen är m.a.o. oftast statliga eller halvprivata, men i princip alltid i kinesisk, vietnametisk etc. ägo

Vad gäller import-kvoter sà hàller de pà att tas bort. Exempelvis har USA láttat betydligt pà kvoterna pà import pà konfektion fràn Vietnam, vilket fàtt till följd att mànga amerikanska företag nu lágger sina order hos vietnamesiska fabriker istf. hos kinesiska, vilka anses bórja bli lite för dyra inom vissa segment. Detta har ställt till visst förtret för "di svenske" som ju i sammanhanget ár ganska smâ, sà när NTF och grabbarna börjar dundra in miljard-order sà fàr de mindre márkena snállt finna sig i att komma i handra hand, vilket orsakat en och annan försenad leverans av svenska produkter till svenska butiker.

Import-kvoterna frân Kina till EU kommer helt att slopas fr.o.m. âr 2005. Dà kommer vi nog att fà se en hel del "snarlika produkter" till en 10-del av priset. Kanske detta kommer att leda till att en och annan liten europeisk fabrikant av kvalitets-produkter konkar? Sákert. Hur ska man dà vara medveten? Genom att köpa importerade billig-produkter för att hjälpa utvecklingen i tredje várlden och se till att mervárdet stannar där? Eller ska man fortsátta köpa dyrare inhemska produkter för att bevara de inhemska jobben?

Det enda som ár sákert att allt ár inte svart och vitt eller kan förklaras med gamla standard-mallar.


Mvh / Mats
 
Re: Re: Kommer vi längre än så här?

FJS90/91; sa:
erkänn att du inte har läst alla inläggen!! hade du gjort det så hade läst vad jag skrev tidigare om provokation för att väcka tanke..

Jodå jag läste allt det också och jag håller med om att det inte alls är fel att folk får upp ögonen. Då vi i "västvärlden", i synnerhet Sverige, tenderar att gå i vår egen lilla värld och tro att socialt skyddsnät existerar världen över så kan det behövas en liten tankeställare då och då..

Den stora frågan är ju bara hur man ska gå tillväga, det handlar ju slutändan om en sak; "make a difference". Någonstans får man ju dra gränsen, att man inte har samma arbetslagar i Vietnam som vi har i Sverige gör ju att man ser olika på vad som är att utnyttja arbetarna. Väntar spänt på att få veta mer om hur det ligger till med Haglöfs fabrik i Vietnam och därefter beroende på situation så bör ju vi som konsumenter reagera och visa vår ståndpunkt om ogynnsamma förhållande råder.
 
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Billig arbetskraft

malindo; sa:
Det är i princip aldrig som fabrikerna ÄGS av europeiska eller amerikanska "tillverkare". ....
Du har helt rätt, företagen i Vietnam, Kina, Indien, Estland ägs inte av Haglösfs, Hilleberg, North Face eller andra företag från första världen. Som du säger har de minimal egen personal i sina hemländer – de enda de äger är ett VARUMÄRKE - och produktionen ligger hos företag i andra eller sista världen.
Sjunker efterfrågan blir det inga rubriker i Aftonbladet, de permitteringar som sker händer så långt borta så vi bryr oss inte. Företagen vill behålla marknadsandelar, tjäna så mycket pengar som möjligt och de anställda är alltid den största kostnaden för ett företag. Lägg ut det på lego, det har företag alltid gjort.
Att ha legoföretag i ”stabila” politiska system som den Kinesiska är idealet. Inga problem med strejkande fackföreningar, MBL, arbetstider och annat tjafs. Vi kan alltid klaga på att Kina är en kommunistisk diktatur och att de bryter mot alla mänskliga rättigheter men när man kan tjäna dollar så är det ”buisness as usual”. Eller är företagen idealister som bara intresserade av att hålla oss med så bra produkter som möjligt?
Om importkvoterna har jag inte så mycket att säga eftersom jag inte läst något om detta. Men företag i tredje värden strävar hela tiden efter att få exportera mer än råvaror.
Hur skall vi konsumenter agera? Vi ha makten genom att vi har pengarna men vi är alla individer med fri vilja. Det är ju fantastiskt att vi kan dra till Asien och fynda en Shosho för 300SEK i Manilla!
Skall vi bojkotta företag som har legotillverkning i dåliga fabriker i tredje världen? Hur mycket har Nikes marknadsandelar minskat efter avslöjandet om deras legotillverkning i Kina för några år sedan?
Nu vet jag inte om jag varit en medveten konsument? Jag köpte det jag tyckte var bra och det jag hade råd med.
Allt är inte svart och vitt, ej heller rött och blått men jag håller fullständigt med Johan
wolla; sa:
Som jag skrev så tror jag att man kan påverka företagen i en marknadsekonomi om vi konsumenter tänker efter vad vi köper och inte köper produkter från företag vi inte vill primera oavsett om det är av humanitära eller miljöaspekter.
Frågan är bara hur man skall göra det, det finns ingen som kan kolla företagens legotillverkning hela tiden. Men man kan alltid skicka e-post och fråga efter adresserna till deras legotillverkare, får man ingen adress kan man bara svara att då köper man en annan ryggsäck.
Nu skall jag skriva till Haglöfs, Jack Wolfskin och Bolero! :) Roland
 
Jag hàller ocksà med Johan, vem gör inte det?

Tror dock att det är viktigt att skilja pà att :

A: lágga ut sina order till andra fabriker i stórsta allmánhet,
B: lâta tillverka i fabriker som inte uppfyller ett minimum av respekt för mánskliga ráttigheter.

Tilläggas ska vál att jag jobbar pà en i sammanhanget liten, specialiserad fabrik dár vi fortfarande bemödar oss om att tillverka allting sjálva för att pà sà vis vara 100% sákra pà kvalitet etc., och rent profesionellt och i mitt konkreta fall alltsà är emot lego-tillverkning i alla former. "Själen" försvinner, liksom.

 andra sidan sà är det helt klart att skulle företag som Haglöfs producera i Sverige skulle vál ingen ha râd att köpa deras grejer pga den höga del av arbets-kostnad som ligger i produkt-kalkylen pà konfektion.

En suma, och med risk för att bli tjatig: att fördöma tillverkning i Vietnam är (enligt mig) inte korrekt i sig; dock helt berättigat (och nödvándigt) om det uppdagas att det förekommer missförhàllanden pà en viss fabrik. Sà tag gárna reda pà dettta; lâter bra tycker jag. Kánner företagen press att sköta sig pà den fronten, sà kommer de fórhoppningsvis att góra det ocksà..

Slutligen: att även tillverkare av frilufts-utrsutning i grund och botten har som mâl att tjána pengar pà sin verksamhet är nog nàgot man màste acceptera!

Mvh / Mats
 
Jag kan bara inte låta bli.

Hoppas att det inte är någon som slår på mig, men jag kände bara att jag var tvungen att lägga in det klassiska metroklippet för att lätta upp stämningen lite...
barn.gif
 
Då har svaret kommit på det brev jag skickade!

Jag skrev ett e-post brev till Haglöfs när denna tråd kom upp på utsidan för att få ett svar, svart på vitt. Jag fråga om den fabrik som skulle ligga i Manilla verkligen existerade och jag frågade även om deras kläder var "rättvise märkta".

Detta är deras svar.

Hej,
Roligt att du är nöjd med våra kläder.
Ja vi producerar en del av våra plagg i Asien, men vi har inte producerat i
Manilla.
Vi har ingen märkning av plaggen som indikerar att våra producenter är
"hederliga" och professionella. Men vi jobbar enbart med de producenter som når
upp till Haglöfs standard. Barnarbete är naturligtvis inget vi tolererar.

Mvh/Anita Desai

Anita Desai
Production Manager, Textile
HAGLÖFS SCANDINAVIA AB
Fabriksvägen 10 Hus B
SE-176 71 Järfälla
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
bash Svaret från Haglöfs. Tråden "Haglöfs Fabrik i Vietnam" Transportera 2

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg