Blir lite lack på dissandet av haglöfstälten. Jag har använt geniustält sedan det kom och är mycket nöjd med modellen.
Det verkar snarare som din kompis inte visste vad han höll på med. Att sätta upp ett geniustält går grymt fort. Han hade nog aldrig testat att slå upp tältet innan er tur. Sen att ge sig ut utan att täta sömmarna först är ju inte så smart och det gäller alla tält.
Nej utan att vilja promota Haglöfs så är genius-serien visserligen lite gammal med grundkonstruktionen är grymt bra och håller än. Synd att inte Haglöfs fortsätter utveckla grundtanken. Jag skulle vilja ha en lättviktsvariant av genius 12.
+ Det separata golvet är genialt. Att man först spänner ut golvet innan yttertält o innertält, gör att det man mycket lättare ser ojämnheter och lutning på tältplatsen. Så man kan lätt prova att vrida "tältet" även om det blåser. Har man aldrig slagit upp ett tält med denna konstruktion inser man nog inte hur praktiskt det är. Skulle golvet bli blöt av att det regnar håller innertältsgolvet ute all fukt ändå. Är golvet extrem blött kan man ruska tältet efter att man slagit upp yttertältet, men det har jag aldrig behövt göra. Att golvet blir geggigt får väl ses som possitivt, ytter- och innertältet kommer aldrig i kontakt med geggan ens när tältet är nedpackat eftersom golvet vrängs in i en egen packpåse. geggiga golv skölj slätt av i en jokk, men ställa sig o tvätta ytter eller innertältet vill man ju undvika
+ Tältet är väldigt mångsidigt. eftersom du kan använda inner och yttertält separat kan du slå upp det som ett väderskydd vid rast eller ha det som myggnät när det är varmt. Jag använder endast yttertält när jag fotar. Tältet blir ett perfekt gömsle. Om du använder både ytter och innertält och vill tex laga mat under tak plockar du snabbt ned hela eller delar av innertältet och vips har du fått en jätteabsid få bara 15 sekunder. Genius är ju inga expiditionstält men i övrigt är de mycket kompetenta för alla uteaktiviteter.
+Väder och vindtåligt. Haglöfs säger att det klarar 35-45 m/s beroende på storlek. Jag uppskattar yttertältets rejäla väderskydd längs marken, vilket är något som helt saknas på många tält. helt värdelöst i min mening. Jag fotar mycket och har tältet som basläger. efter en dagstur vill man vara säker på att tältet står kvar och sakerna i är torra trotts väderomslag. Att behöva rotera tältet beroende vind, regn eller snö är otänkbart.
+Stryktåligt. Mitt tält är 7 år och är flitigt använt och plågat, som foto gömsle, på skog- fjäll- och kajakturer. alla dukar är fortfarande felfria. Det enda som hänt är att några bågsektioner böjdes första gången jag slog upp tältet själv i hård vind. annars är det bara kosmetiska defekter pga naturligt slitage.
+bra ventilation. Effektiva ventilations kanaler som man kan reglera luftflödet i.
+golv i halva absiden, dvs tältplatsen kan vara riktigt blöt och du kan fortfarande lägga din packning där. Jag har hört resonemang om att detta är onödigt och kostar vikt. jo den extra duken väger säkert 50g. gillar du den inte kan en skräddare sy om golvet för en femtiolapp.
+rymligt. modellerna med en absid är väldigt generösa med utrymmet.
Självklart har det några minussidor.
- de små modellerna är relativt tunga. 12 väge 2.6kg skulle helst se att vägde under två kilo. 23väger 3.5 kg. Men som med allt annat, ska du ha stabila och tåliga saker så väger det.
- När man sträcker ut tältet hårt så är det krångligt att stänga yttertältetsdörren ända ner i marken
Nu har jag tröttnat på att släpa runt på 3.5 kilo tält på mina fototurer, så jag letar efter ett tält för en person. det skall väga max 2 kg och tåla väder och vind från alla håll utan att behöva roteras.det skall ha en rymlig absid alt, möjlighetet att plocka ned delar av innertälttet. Några förslag?