Häradskartan

Spens projektion är en konisk Lambertprojektion. Det fanns en beskrivning av den på Lantmäteriets hemsida, men de har gjort om hemsidan och nu hittar jag den inte. Det spelar kanske inte så stor roll eftersom de geodetiska koordinaterna på Generalstabskartan ändå inte stämmer med något nutida kartdatum. Som föreslagits får man försöka kalibrera kartan på annat sätt. Jag använder ett program som heter GPS Utility. I det kan man kalibrera med upp till fyra punkter just för att kalibrera kartor med okänd projektion. Jag har med ganska gott resultat kalibrerat Säröbladet av Häradskartan för Hallands län. Vad gäller val av kalibreringspunkter får man använda omdömet. Kyrkor kan verka bra, men de har ju en ganska stor utbredning och representeras på kartan av en stiliserad symbol som inte alls är skalenlig, vilket gör att noggranheten blir dålig. Små vattendrag är bra om terrängen är sådan att man kan vara säker på att de inte har flyttats. Jag har t.ex. använt punkten på bilden nedan.
826c5a59-8419-432b-bde1-f5275de68705.jpg

Här är det knappast något tvivel om detta är den punkt där stigen korsar bäcken på den gamla kartan.
Gränser, som nämns i något inlägg, ska man också se upp med. De kan ha blivit justerade. Det finns det många exempel på i Säröbladet. Bäst är det förstås om man har byggt en stenmur i gränsen så att man kan identifiera sträckningen i verkligheten. Sammanfattningsvis skulle jag vilja säga att man kan använda nästan vad som helst som går att identifiera, och som har tillräckligt liten utsträckning, men man måste titta kritiskt på varje objekt för att förvissa sig om att det verkligen är samma punkt nu och då. Har man t.ex. en bro över en å, så får man bedöma brons ålder och titta om det finns spår av någon äldre bro i närheten.
 
Som tidigare nämnts har ju häradskartorna i Älvsborgs och Skaraborgs län kalibrerats av länstyrelsen som nu gjort dem tillgängliga på http://gis.lst.se/gisvg. Är det någon som närmare har studerat hur väl kalibreringen lyckades?


"Lantmäteriet, skannat och rektifierat av Länsstyrelsen

Kommentar Det digitala materialet har sitt ursprung från en tryckt utgåva av Häradskartorna som trycktes 1986-87 av länsmuserna i Skaraborgs och Älvsborgs län. Det tryckta materialet har skannats in och rektifierats så att den historiska kartbildens skala och orientering anpassas till dagens standardiserade kartmaterial och placerats i koordinatsystemet RT 90 2,5 gonV. Den jämförelsevis enkla lantmäteritekniken som användes under 1800-talen kan ibland ha givit upphov till osystematiska vinkel- och avståndsfel. Avstånd och vinklar mellan olika delområden i de rektifierade häradskartorna överensstämmer därför ibland inte med de moderna, flygfotobaserad kartorna"
 
Om man ser på milstenar och fornminne så ser det ut att vara lite differens mellan kartlagren.
Milstenar började sättas ut på 1640 talet och om de är flyttade så är det nog inte i vägens längdriktning.
Fornminnena är ju ändå äldre.
Länstyrelsens GIS data tycker jag är bra till många ändamål, jag saknar egentligen bara möjlighet att ange egna punkter på något lager i den.
Eloserik
 
Kepler; sa:
Som tidigare nämnts har ju häradskartorna i Älvsborgs och Skaraborgs län kalibrerats av länstyrelsen som nu gjort dem tillgängliga på http://gis.lst.se/gisvg. Är det någon som närmare har studerat hur väl kalibreringen lyckades?

Jag har inte hört talas om att kartorna har kalibrerats, men är väldigt intresserad av att få kontrollera mina egna kalibreringar. Hur hittar man kalibreringsinformationen? Jag hittar inget på den angivna länken (även om man tar bort punkten...!)
 
För de som vill föra över kartan till Oziexplorer, Fugawai etc kan nämnas att koordinaterna för karthörnen finns i filen Lst31[1].htm som laddas ned samtidigt som kartbilden till Temporary Internet Files.
 

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg