dave1; sa:
Jag har inte läst böckerna, men personligen är jag mycket skeptisk till romantiserade stenåldersskildringar som i mycket utgår ifrån myten om "den ädle vilden". Forskning inom arkeologi är mycket svår att bedriva, det berör ju förhistorien (i Sverige tiden innan 1050), vilket innebär att få, eller inga skriftliga källor finns att tillgå, vilket är fallet med både äldre och yngre stenåldern. (De första skriftliga källor som berör skandinavien hittar vi hos romarna i bla Tacitus och Caesar och motsvarar tidig skandinavisk järnålder) Den arkeologiska kunskapen rörande äldre och yngre stenåldern samt bronsåldern är enbart hämtad utifrån det arkeologiska källmaterialet, dvs ffa föremål i flinta och keramik, skelettfynd, boplatsrester etc. Vilken föda man har ätit bygger bla på pollenanalyser i jordlager, fynd i kökkenmöddingar, tandanalyser samt till viss del naturvetenskapliga undersökningar av skelettfynd. Enskilda födoämnen och "läkeväxter" är och kommer att förbli enbart mer eller mindre kvalificerade gissningar.
Vad gäller medicinsk praxis under stenålder i övrigt så vet man inte mycket. Trepanering (borrhål i huvudet) är känt och flera "patienter" verkar även ha överlevt en tid efter ingreppet. Syftet vet vi dock inget om, det kan lika gärna varit en del i en religiös föreställningsvärld som ett försök att bota en sjukdom.
Av dessa anledningar är alla böcker som tar upp ex stenålderns läkeväxter romantiserande och har snarare en fot i new age traditionen än i modern arkeologisk vetenskap.
mvh
David
När man läser böckerna och läser tex "Illustrerad vetenskap" samtidigt så ser man tydligt att Auel inte har fantiserat ihop något som hon inte har haft vetenskapliga eller arkiologiska rön om.
Hon utger sig inte för att ge ut fakta utan vill ge läsarna en bild hur det kunde vara att leva i den tidsåldern.
Böckerna utspelar ju sig runt Svarta havet där det hittats en hel del arkiologiska fynd från denna tid.
I böckerna är dom inte så ädla heller.
Dom äter dödas hjärnor och lämmnar sjuka och svaga nyfödda barn åt djuren.
Kanske är det så det gick till kanske inte, men forskarna har ju på senare tid antytt att det fanns spår av kannibalism på kranier och ben de hittat.
Tycker det är intressant att få en bild från livet på stenåldern det får man ju inte så mycket om man bara läser "fakta".
Men som tidigare skrivits i detta forum ska man inte leva efter det böckerna skriver utan se det som den underhållning det är.
MVH KIM