Gröngöling tänker prova Sylarna

Sovsäck/liggunderlag

Hur pass mycket sovsäcken klarar beror ju även på hur den är behandlad genom åren, är den tvättad försvinner en del av dess förmåga... ett bra underställ gärna ull (merinoull) är mycket bra om det blir lite kallare. Sen är det ju viktigt vilken sorts liggunderlag du har. Ett dåligt liggunderlag släpper upp mängder av kyla från marken. Men testa! Fryser du får du ge dig upp och springa ett par varv och sedan gå och lägga dig igen eller ta in på någon fjällstation i området :)

Lycka till!
 
Är nu hemkommen efter ett par helt underbara dagar i Triangeln!
Vädret var kanon precis hela tiden, faktiskt chockerande bra fjällväder (vad sägs om inte en droppe regn och klarblå himmel nästan alla dagar?!). Som mest blåste det ca 5-6 sekundmeter en natt bara, annars var det precis vindstilla stundoms.

- Vindstilla?! Mygg då?!

Nej, faktiskt inte det heller, inte farligt iaf... jag brukar råka ut för värre då jag flugfiskar i mellersta norrlands inland.

Stort tack för alla tips och råd, det hjälpte verkligen till för en riktigt Go Tur!
Ska skriva en utförligare rapport, drog en hel del lärdomar av vandringen och av utrustningen vi hade med oss.

Både jag och min flickvän är redo att fjällvandra igen framöver, utan tvekan!
 
Lite lärdomar och reflektioner från gröngölingarnas vandring:

  • Vi gjorde misstaget att motiverade, pigga och glada gå ut stenhårt första dagen, med högt vandrartempo och få raster eller rättare sagt raster då vi blev trötta - inte innan vi blev trötta. Straffade sig dag2 med rejäl trötthet och mörhet i kroppen

  • Att som nybörjare gå med packning närmare 20kg är precis på gränsen, helst ska packningen vara några kilo lättare

  • Nallo2-tältet var helt lysande, enkelt att sätta upp, skapligt med utrymme för 2 pers (vid bra väder iaf) och riktigt lätt och trevligt.

  • Att göra en kudde med hjälp av fleecetröja+underställ inuti en packpåse var kanon, sov som en prins

  • Sovsäck med komforttemp runt 0 grader var lite för varmt, särskilt då man kröp ner i sovsäcken vid läggdags (med lite whisky i kroppen).

  • Två smörgåsar och två koppar kaffe för nästan 100:- på Blåhammarens fjällstation, rena rama bankrånet! Å inte hade de delicatobollar som jag fantiserade om hela stigningen upp till stationen...

  • Apotekets flytande resetvål på liten burk var kanon, hade med oss 2st men det hade räckt med en, gott och väl. Fungerade bra även till o tvätta sockarna med.

  • Mygg var inget problem i huvudtaget, de rackarna höll sig undan. Desto mer störande var de stora jetplanen som satte radar på oss över myrarna. Dubbelt så stora som getingar tamefan och ilsket surrande runt, runt, runt (blinningar/broms). Så irriterande att jag fick frispel då vi stannade för att rasta och duellerade de jäkla krypen med kepsen...

  • Att gå från Sylarna till Blåhammaren över en dag blev för mastigt trodde vi, så vi delade upp etappen och gick över det första berget (vad det nu heter) dag1 och slog läger på andra sidan. Ett par Tyskar som kom från Blåhammaren gjorde motsvarande övernattning i närheten. Dag2 gick vi upp till Blåhammaren och för oss gröngölingar kändes den stigningen riktigt jobbig. Ändå fortsatte vi från Blåhammaren och neråt dalen igen dag2 och hittade ett perfekt lägerställe på en mossig klippa intill ett minivattenfall (1m fallhöjd), perfekt för dusch mm.

  • Solglasögon var bekvämt, men gav mig också en tvättbjörnsbränna i ansiktet...

  • Tröttheten kom inte i axlar och rygg som jag hade trott, utan runt höfterna där höftbärarbältet satt. Vi kände oss båda helt blåslagna på kvällarna och hade svårt att ligga på sidan. Tröttheten kom även i mina fotdynor under tårna i fötterna dag 3 och 4 då jag tog både köket och sovsäcken från min flickvän och lättade hennes ryggsäck. Vettetusan hur man ska göra med höftbärarbältet så det inte klämmer åt så mkt.

  • Flickvännen fick ont i axlarna/nyckelbenet, hon gick i sportbh och linne och ryggsäcken manglade på fint på sömmarna som trycktes in i skinnet. Dag 3 så tejpade jag på lite leukoplast på hennes axlar istället, vilket fungerade fint ända tills att jag skulle ta bort dem på kvällen. Närmare än så kommer man nog aldrig en skilsmässa....

  • Om vinden vänder under natten och det blåser >5 sekundmeter (och man ligger i tunneltält) så är det bara till o knata ut och vrida tältet. Försöka sova med vinden i sidan på ett tunneltält gick ju sådär, inte ens öronproppar hjäpte mot vindkaskaderna som slog in i innertältet.

  • Fjällmaten ger väldigt mycket gaser i magen. Har man inte lärt känna varandra på "fisstadiet" innan så lär man definitivt göra det under ett par tältnätter i fjällen. Helvetes vilket krut det blev i kistan.




Ska ha med nästa gång också:

  • Trangiakök med gas är helt lysande, utan tvekan värt varenda krona att slippa T-spriten. Dessutom till min förvåning så räckte en 250g gastub i 4 dagar (minst 15-16 uppvärmningar)

  • Vandringen gick kanon måste jag säga. Inte ett skavsår och inte en blåsa, tack vare dubbla sockor och leukeplast tejpat runt hälsenan främst.

  • Jägarsnus var kanon, mjölkchoklad/russin/jordnötter i en ask i ytterfickan på ryggsäcken åkte upp titt som tätt då vi stannade och ville ha energitillskott. Perfekt!

  • Med nu bränd hud på mina vader och i nacken har jag nu insett att solen tar läskigt bra även sommartid i fjällen. Den lilla klicken solskyddsmedel ska tredubblas till nästa tur.

  • Mjukbröd hade vi med oss för lite av, skulle ha tagit mer. Smör i en liten bytta gick dock alldeles utmärkt att ha med, i dubbla plastpåsar så smälte inte smöret och det vägde just inget heller

  • Delbara byxor var MYCKET skönt att ha, särskilt eftersom vädret alla fyra dagarna var strålande sol, nästan klarblå himmel och gassande varmt. Glömde dock solskyddsmedel på vaderna så med solen i ryggen så brände jag sönder dem totalt..

  • REAL Turmat blev jag mycket imponerad av, skönt o slippa disken och maten smakade riktigt bra, till och med lite kryddat! Absolut högsta betyg till det käket!

  • Spork! Smidigt o slippa bestick och sporken gick utmärkt med att röra i grytan!

  • Portionspåsar uppmätta med pulversoppa och med extra snabbmakaroner (fiber) var en hit! Gott, mycket mättande och väldigt enkelt att göra i ordning.

  • Whisky! En 33cl Lokaflaska med Single Malt var perfekt! Kvällsransonerna var nästan lite väl stora då min flickvän inte är någon whiskyfantast, men det var gott med ett par smuttar whisky precis före läggdags.

  • Nässpray! Trodde aldrig vi skulle behöva det, men precis då vi la oss i ryggläge i tältet så kom täppan som ett brev på posten. Hade kunnat betala 200:- för en dusch nässpray tredje natten...

  • Oboy. Hade med för få påsar då jag trodde jag skulle dricka kaffe på kvällen istället. Oboy var mycket godare, så vi köpte dyyyyyra extrapåsar på Sylarnas fjällstation.




Lämnas hemma nästa gång:

  • Energipulver (snabba kollisar) som jag tog med var lite overkill. Lämnas hemma nästa gång.

  • Stekpannan till stormköket åkte med ändå istället för aluminiumfolie (pajformar), men stekpannan var verkligen bara ett "koklock" och inget mer. Nästa gång blir det utan tvekan en pajform istället för metallocket.

  • Att ha med sig både en Fleecetröja och en långärmad underställströja kändes lite overkill. Fleecen var skön att ha vid lägret på kvällarna, men inte mer än så. Kanske räcker med enbart underställströja nästa år, blir det kallt så drar man på en lager1-tshirt ovanpå bara.

  • Knäckebröd hade ju varit bra om vi förvarat det på ett bättre ställe. Vid uppackningen dag1 var hälften av allt knäckebröd bara smulor, hummtuddelidumm....

  • Pannlampa. Fullständigt onödigt med så ljusa nätter.

  • Termometer. Hade varit skoj om vi hade orkat ta fram den, men vi "glömde" det varje kväll.

  • Pulverkaffe/Nescafé hade jag med mig alldeles för mycket av, hade klarat mig på mycket mindre

  • Termos för varmt kaffevatten var fullkomligt idiotiskt. Jag bar på den hela tiden med varmt vatten, men använde den inte. När vi lagade mat så kokade jag kaffevatten i samband med det istället.

  • Lösa boxerkalsonger åkte direkt upp i skrevet och gav mig en fin sveda och värk på insidan av låren. Ajaj, aldrig mer lösa boxer under en vandring...
 
Lite lärdomar och reflektioner från gröngölingarnas vandring:

  • Vi gjorde misstaget att motiverade, pigga och glada gå ut stenhårt första dagen, med högt vandrartempo och få raster eller rättare sagt raster då vi blev trötta - inte innan vi blev trötta. Straffade sig dag2 med rejäl trötthet och mörhet i kroppen

  • Att som nybörjare gå med packning närmare 20kg är precis på gränsen, helst ska packningen vara några kilo lättare

Jag tycker 20 kg är på gränsen även om jag börjar lämna nybörjarstadiet så smått. Grattis, nu börjar vandrandets egen såpopera - viktminskningen. :) En del har du ju bestämt att banta bort till nästa gång.




  • Nässpray! Trodde aldrig vi skulle behöva det, men precis då vi la oss i ryggläge i tältet så kom täppan som ett brev på posten. Hade kunnat betala 200:- för en dusch nässpray tredje natten...


Ha! Precis så sa min flickvän efter jämtlandstriangeln för några år sen. På tåget hem var det riktigt jobbigt. Så nässpray har vi alltid med numera :)
 
Tips till flickvännen.

He!
Så trevligt Du skrivit om Dina erfarenheter. Ja man lär sig något nytt varje gång och precis som Du gjort är det smart att skriva ned det. Man glömmer så lätt............
Din flickväns ömmande axlar, det känner jag igen och säkert många med mig.
Mitt tips är att ta med två s.k. tvättsvampar (bilsvamp UTAN schampoo). Kollosalt skönt att peta under bärremmarna. Det avlastar trycket och skavet på axlarna en hel del.Har också haft bekymmer med höftkammarna och avbärarbältet ibland. Då kan svamparna också göra nytta. OK man får ju litet svulstiga former men vad gör det, huvudsaken är ju att man slipper det onda.
Väger dessutom just ingenting.
Yvonne
 
Eller så får man helt enkelt lära sig att det gör ont att bära tung packning, tycker det är en del av
tjusningen med att vandra i fjällen.

Fråga: Ni som nyligen vart på Sylarna, är bron över Sylälven nedanför fjällstationen lagad?
i fjol var det inte mycket att gå över, den lutade och var allmänt dåligt skick.
 
Hej. Ska upp och vandra triangeln med min sambo på måndag. Vi kommer bo på Storulvån första natten och sedan tälta. Finns det några fina tältplatser i närheten av Blåhammaren och Sylarna och finns det det möjlighet att låna dusch och toalett mot en avgift på fjällstationerna?
Min sambo ser med skräck framför sig några dagar utan dusch och toalett:)

/Daniel
 
Hej. Ska upp och vandra triangeln med min sambo på måndag. Vi kommer bo på Storulvån första natten och sedan tälta. Finns det några fina tältplatser i närheten av Blåhammaren och Sylarna och finns det det möjlighet att låna dusch och toalett mot en avgift på fjällstationerna
Min sambo ser med skräck framför sig några dagar utan dusch och toalett:)

/Daniel

Japp, det finns möjlighet på alla 3 fjällstationer till en kostnad av runt 100-lappen.
Man köper sk. dagspass = dusch/wc+köks tillgång etc.
Vad gäller WC så brukar de flesta gå in på fjällstationerna = "gratis"
 
Jag tycker 20 kg är på gränsen även om jag börjar lämna nybörjarstadiet så smått. Grattis, nu börjar vandrandets egen såpopera - viktminskningen. :) En del har du ju bestämt att banta bort till nästa gång.
haha, japp, flickvännen bara skakade på huvudet åt min avsågade tandborste... o mer ska kapas i vikt nästa gång! :)

Ha! Precis så sa min flickvän efter jämtlandstriangeln för några år sen. På tåget hem var det riktigt jobbigt. Så nässpray har vi alltid med numera :)
Jadu, nässprayen står just nu överst på nästa turs packlista! :)

He!
Så trevligt Du skrivit om Dina erfarenheter. Ja man lär sig något nytt varje gång och precis som Du gjort är det smart att skriva ned det. Man glömmer så lätt............
Din flickväns ömmande axlar, det känner jag igen och säkert många med mig.
Mitt tips är att ta med två s.k. tvättsvampar (bilsvamp UTAN schampoo). Kollosalt skönt att peta under bärremmarna. Det avlastar trycket och skavet på axlarna en hel del.Har också haft bekymmer med höftkammarna och avbärarbältet ibland. Då kan svamparna också göra nytta. OK man får ju litet svulstiga former men vad gör det, huvudsaken är ju att man slipper det onda.
Väger dessutom just ingenting.
Yvonne
Svulstiga former får man ändå då man drar åt magbältet och bröstremmen, inte svårt o se ut som en michelingubbe då, även om man är platt under kläderna! :)
Ska nog se över min flickväns klädval inför nästa vandring med, hon hade en bh nu och något sportlinne över det och tshirt eller lager2-tröja ovanpå det. Till skillnad från mig som gick i bara tshirt. Tror det går att optimera hennes klädval lite med.. ;)

Eller så får man helt enkelt lära sig att det gör ont att bära tung packning, tycker det är en del av
tjusningen med att vandra i fjällen.

Fråga: Ni som nyligen vart på Sylarna, är bron över Sylälven nedanför fjällstationen lagad?
i fjol var det inte mycket att gå över, den lutade och var allmänt dåligt skick.
Jo, det är helt klart en tjusning att köra slut på kroppen under en lång vandring med, särskilt för en som mig som är kontorsnisse (än dock kroppsbyggare, men ändå, flåset har man saknat sen 90-talet).

Bron var det inga problem med nu nej, det var bara o knata över.
 
Hej. Ska upp och vandra triangeln med min sambo på måndag. Vi kommer bo på Storulvån första natten och sedan tälta. Finns det några fina tältplatser i närheten av Blåhammaren och Sylarna och finns det det möjlighet att låna dusch och toalett mot en avgift på fjällstationerna?
Min sambo ser med skräck framför sig några dagar utan dusch och toalett:)

/Daniel

Mellan Storulvån och Sylarna så finns det bra tältplatser hela vägen upp mot Sylarna. Jag rekommenderar skarpt Gamla Sylen (vindskydd/telefonstuga), dvs 2km nedanför Sylarnas fjällstation. Är ni där före 20:00 på kvällen så kan ni välja o vraka tältplats intill älven, så får ni kanonvatten för tvätt/disk/mat/hygien. Då ni kommer upp på kullen och ser Gamla Sylen, så alldeles ner till höger ca 200m före Gamla Sylens vindskydd så är det en liten sänka på ca 0,5 meter... fungerade perfekt för oss, gav lite vindskydd åt tältet men fläktade samtidigt bort myggen.

Blåhammaren blir dock knivigare. Från Sylarna och upp mot Blåhammaren sista biten är det bara sten och klättring så det står härliga till. Kan inte minnas att jag såg några tältplatser där. Jag och flickvännen tog därför bara en fika på Blåhammaren (och flickvännen lånade toaletten), sedan fortsatte vi ca 1h till förbi blåhammaren och tillbaka mot Sylarna. Orkar ni gå så långt så kan jag tipsa om ett kanonställe att tälta på, intill en supermysig fjällbäck och i lä bakom en bergkam, typ inte ens 3 minuters promenad från vandringsleden.

För övrigt så är det gott om utedass längs hela leden om din sambo nu fixar det. Enligt min flickvän så var vissa av dassen OK, medans andra luktade lite värre. Själv gjorde jag behoven ute i naturen och höll på att bli nersprungen av en renhord, vilket glatt flickvännen filmade då jag stod med byxorna nere mitt bland 50 renar.. :)
 
Tack för alla snabba svar

Låter ju kanon med dass och grejer fast jag själv också föredrar naturen. Sitta inomhus och läsa en tidning kan man ju göra hemma, det är ju inte alla dagar man får chansen att bli nersprungen av renar:) Lite spännande ska det väl vara!
Bra att få veta att det inte är några bra tältplatser vid Blåhammaren. Då går vi från Storulvån och passerar Blåhammaren så drar vi ut den dagsetappen som annars är den kortaste.
Hade lite svårt att bestämma åt vilket håll vi skulle gå men nu tror jag vi spikar Storulvån - Blåhammaren - Sylarna - möjligtvis Gåsen - Storulvån. Då kan vi bestämma om vi vill gå en extra dag från Sylarna.

Nu är det bara att hoppas på bra väder. Vi som stannade hemma i veckan för att dom pratade om regn, och ni fick värsta solbrännan;) Verkar kunna bli regn nu med men semestern är ju inte hur lång som helst tyvärr.

/Daniel
 
Låter ju kanon med dass och grejer fast jag själv också föredrar naturen. Sitta inomhus och läsa en tidning kan man ju göra hemma, det är ju inte alla dagar man får chansen att bli nersprungen av renar:) Lite spännande ska det väl vara!
Bra att få veta att det inte är några bra tältplatser vid Blåhammaren. Då går vi från Storulvån och passerar Blåhammaren så drar vi ut den dagsetappen som annars är den kortaste.
Hade lite svårt att bestämma åt vilket håll vi skulle gå men nu tror jag vi spikar Storulvån - Blåhammaren - Sylarna - möjligtvis Gåsen - Storulvån. Då kan vi bestämma om vi vill gå en extra dag från Sylarna.

Nu är det bara att hoppas på bra väder. Vi som stannade hemma i veckan för att dom pratade om regn, och ni fick värsta solbrännan;) Verkar kunna bli regn nu med men semestern är ju inte hur lång som helst tyvärr.

/Daniel

Hehe, nej, jag fick lite smått panik då jag satt med brallerna nere och hör bjällror och sedan ser en hel renhord rusa mot mig... inte hann jag torka mig heller innan de var över mig, som närmast var det 6-7 meter till de närmaste renarna... de måste ha skrattat gott renskratt åt turisten som satt o sket vid stenen ;)

Det finns väl en del tältplatser kring Blåhammaren med, men jag upplevde det som stenigt och rätt tråkigt just runt fjällstationen med omnejd.. och mot Storulvån så är det ett par kilometer på berget som det är fullt med småtjärnar och sten, varken mjuk plats och slå upp tält i ett vattnigt område gör man bara en gång i livet om man nu inte är extrem djurvän (läs mygg).

Blåhammaren tyckte jag för övrigt (tillsammans med rastskyddet vid Ulvåtjärn) var det tråkigaste på hela resan, Sylarna tyckte jag var bra mycket mer sevärt.

Går ni från Storulvån och mot Blåhammaren, så då ni viker av från Ulvåtjärns rastskydd och börjar gå uppåt så kommer ni strax gå intill en rätt så bred/stor bäck till vänster. Rekommenderas varmt om ni vill laga mat/ha vatten! Kanonfint vatten. Sedan då ni klättrat upp första stigningen mot Blåhammaren så blir det bara tjärnar sedan och småbäckar som knappt rinner, så slanga på med vatten under första stigningen ni gör.

Tar ni en rast vid Blåhammaren och fortsätter sedan mot Sylarna så hinner ni ner till vindskyddet vid långtjärnen utan problem, rena raka nerförsbacken från Blåhammaren. Fortsätter ni förbi vindskyddet så blir det bara sankmark/vattnigt ett par kilometer innan nästa stigning börjar, så rekommenderar att ni slår läger mellan Blåhammaren och vindskyddet isf.

Vädret såg ut att vara kasst på alla väderkartor för oss också, men det blev perfekt. Som närmast regnet kom vi då vi satt o solade på klipporna mellan Blåhammaren-Storulvån och såg att regnet föll ner mot Storulvån. Av någon makalös anledning så var det dock ett blått hål ovanför oss och det höll sig så. :)
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg