jonasolof; sa:
...
Enda fördelen - förutom att man ser var man är på LCD skärmen som har samma bild som papperskartan - är att den nedladdade fjällkartan har stup antydda genom grå skuggning. Detta finns inte på den upplaga från i våras av fjällkartan jag hade.
...
Terrängskuggningens förtjänster har nämnts också tidigare. Jag skulle dock vilja be kartanvändare att ta skuggningen för vad den är; en metod att förstärka ett områdes karaktär avseende höjdförhållanden, och inget hjälpmedel för detaljerad orientering.
Låt mig förklara:
Terrängskuggning (hillshading, relief shading) är en konstform inom kartografin som utvecklats främst av kontinentala kartografer. Ganska naturligt, då det är i mer dramatiskt kuperade områden som tekniken kommer till sin rätt.
Terrängskuggning används mestadels för att komplettera höjdkurvorna med en förstärkning som gör det enklare att tolka lutningsförhållanden (lutar det uppåt eller nedåt?) för den som är ovan vid att läsa höjdkurvor.
Skuggningen innehåller i regel mindre information än vad som för en van användare går att utläsa ur kurvbilden.
Underlaget för en terrängskuggning kommer ofta från en digital terrängmodell, där belysningens intensitet beräknas för varje punkt givet att solens position är känd.
Solen är vid beräkning av terrängskuggningen i de allra flesta fall placerad i NV, och med en belysningsvinkel som inte är naturlig. En mer naturligt placerad sol ger nämligen en skuggning som uppfattas som omvänd och svår att tolka. Tänk på de gånger du sett ett foto på en månkrater och haft svårt att se vad som är upp eller ner.
Prova med att vända kartan med norr mot magen för att se om du inte upplever samma sak.
En rent syntetisk skuggning tappar ungefär hälften av informationen i terrängmodellen. De sluttningar som ligger på "solsidan" får ingen skugga alls, och måste i flertalet fall kompletteras med manuell redigering.
Inslaget av manuellt arbete tenderar att bli allt mindre med modern produktionsteknik, så jag skulle själv vara litet misstänksam mot terrängskuggning på svenska kartor.
Slutsats:
Givet att höjdkurvor och terrängskuggning skapats ur samma digitala terrängmodell, vill jag påstå att kurvbilden innehåller mer information, och redovisad på ett sätt som fungerar bra oavsett om jag orienterar med kartnorr uppåt (jmfr navigering till sjöss) eller mot verkliga nordriktningen.
Den här texten skulle kunna utvecklas till en artikel, men det får bli en annan gång. För den som ändå vill veta mer om just terrängskuggning så finns bra information att hitta på nätet.
Ett par av de bättre länkarna är Tom Pattersons
http://www.reliefshading.com
och
http://www.shadedrelief.com
Hr Patterson är inte särskilt blygsam, men bjussar trots allt på en hel del intressant information i ämnet.
/torbjörn