Många vilda svar här..
Ek bör absolut inte användas i något skaft öht, det är alldeles för sprött och kommer att gå av fort.
Gamla yxor, alltså riktigt gamla, gjordes ofta av enegrenar. Annars är ask och björk bra val. Att först passa in huvudet och sedan innan kilning lägga skaftet i ugnen på 50 grader i ca en halvtimme eller vid kaminen gör susen. Sedan gäller det viktigaste av allt: en yxa som ska användas utomhus ska alltid förvaras utomhus och vice versa.
Var inte rädd att sätt igång ett skaftningsprojekt, det tar inte så lång tid med en täljkniv och rasp!
Ek bör absolut inte användas i något skaft öht, det är alldeles för sprött och kommer att gå av fort.
Gamla yxor, alltså riktigt gamla, gjordes ofta av enegrenar. Annars är ask och björk bra val. Att först passa in huvudet och sedan innan kilning lägga skaftet i ugnen på 50 grader i ca en halvtimme eller vid kaminen gör susen. Sedan gäller det viktigaste av allt: en yxa som ska användas utomhus ska alltid förvaras utomhus och vice versa.
Var inte rädd att sätt igång ett skaftningsprojekt, det tar inte så lång tid med en täljkniv och rasp!