...
Dom viker sej när dom blir överbelastade...
Alla rör viker sej när dom överbelastas (utom glas/kolfiber-rör som splittras), även rören i dom dyraste och finaste tälten. Det är bara en fråga om dimensionering.
I det här fallet frågar dock TS efter ett rör för att hålla upp huvan till sitt sovsäcksöverdrag - inte till ett tält för en sydpolen-expedition...
...
Dessutom så blir dom spröda vid kyla och splittras, det flyger lite bitar.
Visst... men hur många är det som faktiskt tältar på vintern? Ner till 0:an funkar VP-rör. Men ska man verkligen ut i kallare väder, ska man så klart välja något annat.
...
Om tält tillverkarna hade tyckt vp rör varit bra då hade dom nog använt dom, i stället använder dom något som är dyrare.
Undrar varför.
För att VP-rör på inget sätt är idealiska tältbågar. Enda fördelen dom har är priset. Största nackdelen är volymen som krävs för tillräcklig hållfasthet. Lite tunga blir dom åxå...
Är man beredd att ta dom nackdelarna funkar VP-rör lika bra som något annat.
Jag såg att jag skrev fel i mitt tidigare
inlägg om vindskyddet för 4-5 pers jag gjort. Det var 22mm VP-rör jag använde (inte 16mm). Med tanke på att det är minst 18 meter rör totalt, kan man räkna ut att det blir en rätt stor bunt när man ska packa ihop dom... Kajaker kan rymma rätt mycket som tur är.
Efter många års användning böt jag VP-Rören till glasfiber-bågar. Inte för att jag inte litade på VP-rören, utan just för att få en mer hanterbar volym. På bilderna är det glasfiber-bågar. Vindskyddet är 3,5m brett ca 3m djupt och ca 130-140 cm högt. Med lite stag-linor har det stått mycket stabilt i riktigt hårda vindar. Långt stabilare än jag vågade hoppas på när jag sydde det. Det skulle knappast vara bågarna som ger sej först i storm.