Jag har för länge sedan gått från sprit (i köket) till gas, och skulle inte acceptera att gå tillbaka.
Nu funderar jag emellertid på om ett bensin/fotogenkök kan vara en idé? Det jag vill uppnå med ett byte för att det skall vara meningsfullt är att
1. minska vikten på bränslet. Ett par stora gasflaskor väger en del och tar plats och det skulle jag gärna slippa. Jag har förstått att jag skulle klara mig med mycket mindre bränsle om jag hade flytande bränsle. Stämmer det? Hur mycket behövs för en veckotur?
2. effekten när det är lite kallt skall vara bättre. Gas fungerar bra även på en kylig sommartur, men kanske lite dåligt ändå, speciellt när det blåser snålt. Är det någon väsentlig förbättring med att gå över till flytande bränsle?
Vidare funderar jag på om det kommer att bli tyngre totalt med ett nytt kök. Nu har jag trangia med gasbrännare och gasflaska. Motsvarande utrustning för flytande bränsle torde vara brännare, kastruller, stekpanna, vindskydd och bränsleflaska. Väger inte det mer än mitt nuvarande?
Dessutom undrar jag naturligtvis om jag kommer att bränna ner mitt tält och all min utrustning? Hur farligt är det att ha en flaska bensin som man slabbar med när man skall laga mat. Är det något slabb föresten? Kan man använda flytande bränsle i absiden på tältet? Och hur krångligt är det egentligen att förvärma köket? Hur lång tid tar det innan jag kan börja laga maten efter att jag satt upp köket?
Många frågor. Hoppas ni som använt både gas och flytande bränsle kan hjälpa mig. Tack på förhand.
Kalle
Nu funderar jag emellertid på om ett bensin/fotogenkök kan vara en idé? Det jag vill uppnå med ett byte för att det skall vara meningsfullt är att
1. minska vikten på bränslet. Ett par stora gasflaskor väger en del och tar plats och det skulle jag gärna slippa. Jag har förstått att jag skulle klara mig med mycket mindre bränsle om jag hade flytande bränsle. Stämmer det? Hur mycket behövs för en veckotur?
2. effekten när det är lite kallt skall vara bättre. Gas fungerar bra även på en kylig sommartur, men kanske lite dåligt ändå, speciellt när det blåser snålt. Är det någon väsentlig förbättring med att gå över till flytande bränsle?
Vidare funderar jag på om det kommer att bli tyngre totalt med ett nytt kök. Nu har jag trangia med gasbrännare och gasflaska. Motsvarande utrustning för flytande bränsle torde vara brännare, kastruller, stekpanna, vindskydd och bränsleflaska. Väger inte det mer än mitt nuvarande?
Dessutom undrar jag naturligtvis om jag kommer att bränna ner mitt tält och all min utrustning? Hur farligt är det att ha en flaska bensin som man slabbar med när man skall laga mat. Är det något slabb föresten? Kan man använda flytande bränsle i absiden på tältet? Och hur krångligt är det egentligen att förvärma köket? Hur lång tid tar det innan jag kan börja laga maten efter att jag satt upp köket?
Många frågor. Hoppas ni som använt både gas och flytande bränsle kan hjälpa mig. Tack på förhand.
Kalle