Kanske är det så!
Jag kan ju tänka mig att det är optimalt med tämligen liten låga - men särskilt utan vindskydd kan ju det innebära att temperaturen knappt stiger i kokkärlet.
Trangiat inte bara vindskyddar, utan kanske även stänger in värmen avseende strålning osv också.
]
liten låga betyder stor andel luft som blandar sig med avgasplymen och kyler ned den innan värmen överförs till grytan och effektiviteten är lägre för att temperaturskillnaden mellan avgasplym och gryta är lägre,
för stor låga ger för mycket heta gaser som rinner över kanten på grytan innan de kyls av och den delen är förlorat.
mao fins det ett optimum mellan lågstorlek och värmeöverföring till grytan för lägsta gasförbrukning, och den delen får man kanske leta ut med några provkokningar av vatten med olika pådrag och sedan försöka lära sig hur lågan såg ut och låter ljudmässigt för det alternativet som drog minst gas - och gäller bara vid vindstilla... vid sidvind måste man dra på så att lågan blåser mot grytan så att åtminstone en viss del av avgasplymen vidrör grytan - men effektiviteten är då väldigt låg...
---
Strålningsbiten står för väldigt liten del, speciellt om grytan blank och osotad undertill, finnessen med tragian-konseptet är att man med två diffusorer (nätgaller i sida mot vinden och upp mot brännare ) lyckas vrida om inkommande sidvinden till en jämt fördelad virvelfri uppvind centrerat kring brännaren - lågan påverkas väldigt lite av en varierande uppströmshastighet gentemot en sidvid då avgasplymen alltid träffar mitten av grytan och fördelar sig lika efter cirkel även om uppvinden skulle blåsa kraftigt inne i köket.
Att hålla avgasplymen ouppblandat med kalluft så mycket som möjligt samt centrerat under grytan i alla lägen är a och o för bästa möjliga värmeöverföring - kör man med kylflänsgrytor - ännu bättre.
Skall man göra vindskydd till sin toppmonterade kök som fungerar lika bra som tragian-konseptet så måste man tänka i samma banor som tragianköket rent areodynamiskt - frågan är då för minsta hållbarhet i fältbruk om det då går att bygga lättare än orginal tragians två vindskyddshalvor...
Underhållaren som riktar om och sprider sidvinden jämt fördelat uppåt med hjälp av sina diffusorer/nätgaller i tragian 27 väger 127 gram och är den viktigaste att få till bra (svårt med en stor fet gastub mitt i alltihop som stör luftflödena) , medans överhållaren väger 193 gram och kan göras betydligt lättare om den slipper agera grytstöd - dock måste den gå en bit upp efter grytbotten, gärna till grytkanten med lämplig distans så att den agerar skorsten och den vägen gör köket mindre känslig för virvelbildning från sidvinden i kökets topp - samt sitta kvar när det blåser... större glipor och litsar efter sidorna har förmodligen negativ inverkan då större läckage där kan skapa virvlar i annars homgena uppströmmen som gör att lågan börja fladdra...
Övriga grejor som grytor, brännare och bränsle måste man ju ändå släpa med... utan det handlar om och hur mycket lättare man kan bygga ett vindskydd med trangia-kvalitet i funktion gentemot trangia orginal...
det kanske går med nätgallerhålgjorda pajformer kring gastubshalsen och ett stort svep tjock aluminiumfolie med hyffsad passning mot pajformen och med lagom glest upptagna hål i botten mot vinden - bara en tanke - ej provat.