Whisky och whiskey
Det verkar som många här tror att Cask Strength är ett nytt fenomen inom whisky. Så är det givetvis inte.
Cask Strength Whisk(e)y har varit tillgängligt från i stort sett varenda whiskyproducent sedan årtionden tillbaka, så även från Laphroaig. Att Cask Strength whiskyn börjat synas mer nu för tiden beror på en allt starkare efterfrågan eftersom whisky har blivit lite av en innedryck och samlarhobby.
Cask Strength blir också betydligt dyrare eftersom producenterna betalar en högre alkoholskatt för dessa.
Sedan är inte alla whiskysorter rökiga bara för att de kommer ifrån Isle Of Islay. Bunnahabhain, från öns nordost kust är i stort sett helt orökt.
Bruichladdich är inte heller den speciellt rökig. Däremot kommer Bruichladdich att tidigast tappa en variant kallad Octomore som kommer att vara världens rökigaste whisky med sina 80,5 ppm, i vilka en whisky's rökighet mäts.(Parts per million - fenoler) Den kommer dock att tappas tidigast ca. 2011. Jämför gärna det med Laphroaig som ligger på ca.30-35ppm, Lagavulin som ligger på ca 40ppm eller Ardbeg med sina 40-45ppm.
Vidare behöver man inte korsa Atlanten för att whisky ska heta whiskey. Det räcker att resa till Irland (whiskyn's ursprungsland).
I Skottland heter det dock whisky och enligt lagen får den bara framställas av korn, vatten och jäst samt måste lagras minst 3 år på fat.
När vissa sedan säger att Bowmore är godare än Laphroaig, får man fråga vilken Bowmore som jämförs med vilken Laphroaig?
Är det Bowmore Legend, Bowmore Surf, Bowmore Legend, Darkest, Dawn, Dusk, Cask Strength, 12, 15, 17, 21 eller 25-årig. Eller kanske någon av de årgångar som tappats regelbundet sedan 1964?
Och Laphroaig, är det Cask Strength som jämförs, eller kanske den 10, 15, 30 eller 40-åriga?
Om man nu vill ha en whisky med sig ut på fjället som passar såväl till Irish Coffee som att dricka naturellt (eller med en skvätt vatten) kan jag djupt rekommendera Glenfarclas 105, Cask Strength. En av de allra bästa Cask Strength Whisky's som produceras (enligt mitt tycke). Den behöver dessutom inte vattnas ner till drickbar styrka dvs. 40-45%.
Men var och en har ju sin egen smak och olika tillfällen kräver ju som bekant olika drycker!!
Anders
Det verkar som många här tror att Cask Strength är ett nytt fenomen inom whisky. Så är det givetvis inte.
Cask Strength Whisk(e)y har varit tillgängligt från i stort sett varenda whiskyproducent sedan årtionden tillbaka, så även från Laphroaig. Att Cask Strength whiskyn börjat synas mer nu för tiden beror på en allt starkare efterfrågan eftersom whisky har blivit lite av en innedryck och samlarhobby.
Cask Strength blir också betydligt dyrare eftersom producenterna betalar en högre alkoholskatt för dessa.
Sedan är inte alla whiskysorter rökiga bara för att de kommer ifrån Isle Of Islay. Bunnahabhain, från öns nordost kust är i stort sett helt orökt.
Bruichladdich är inte heller den speciellt rökig. Däremot kommer Bruichladdich att tidigast tappa en variant kallad Octomore som kommer att vara världens rökigaste whisky med sina 80,5 ppm, i vilka en whisky's rökighet mäts.(Parts per million - fenoler) Den kommer dock att tappas tidigast ca. 2011. Jämför gärna det med Laphroaig som ligger på ca.30-35ppm, Lagavulin som ligger på ca 40ppm eller Ardbeg med sina 40-45ppm.
Vidare behöver man inte korsa Atlanten för att whisky ska heta whiskey. Det räcker att resa till Irland (whiskyn's ursprungsland).
I Skottland heter det dock whisky och enligt lagen får den bara framställas av korn, vatten och jäst samt måste lagras minst 3 år på fat.
När vissa sedan säger att Bowmore är godare än Laphroaig, får man fråga vilken Bowmore som jämförs med vilken Laphroaig?
Är det Bowmore Legend, Bowmore Surf, Bowmore Legend, Darkest, Dawn, Dusk, Cask Strength, 12, 15, 17, 21 eller 25-årig. Eller kanske någon av de årgångar som tappats regelbundet sedan 1964?
Och Laphroaig, är det Cask Strength som jämförs, eller kanske den 10, 15, 30 eller 40-åriga?
Om man nu vill ha en whisky med sig ut på fjället som passar såväl till Irish Coffee som att dricka naturellt (eller med en skvätt vatten) kan jag djupt rekommendera Glenfarclas 105, Cask Strength. En av de allra bästa Cask Strength Whisky's som produceras (enligt mitt tycke). Den behöver dessutom inte vattnas ner till drickbar styrka dvs. 40-45%.
Men var och en har ju sin egen smak och olika tillfällen kräver ju som bekant olika drycker!!
Anders