Friluftssmör?

Arlas klarifierade smör har hängt med mig i fjällen de senaste åren och har varit en succé att ha på tortillabröd och i maten. Förpackningen har varit toppen.

Nu verkar den dock ha slutats tillverkas, eller tagit slut helt, för jag har varit runt i 6st affärer utan att hitta den. På min lokala ica sa dom att den inte har gått att få in på några månader.

Finns det några andra tillverkare som är lätta att hitta i stockholmsområdet? Som gärna kommer i en smidig förpackning.

Ringde Arla och de bekräftade att produkten (delvis) utgått. Pga bristande efterfrågan bland vanliga konsumenter så har produkten på liten förpackning utgått. Vilket är synd tycker jag. Har använt det både i friluftsliv och hemmavid vid stekning av framförallt fisk. Går att steka mycket hårdare med mindre skvätt och bättre stekyta.

De goda nyheterna är dock att den fortfarande finns tillgänglig på 1.8 kg förpackning tänkt för restauranger och storkök. Jag blev av Arlas kosnumentkontakt rekommenderad att kontakta antingen Willys och CityGross för att se om de kunde ta hem bara en förpackning.

Detta har jag ej gjort, för istället kom jag på att kanske finns det hos C.A.S.H. i Hyllinge (ett bolag i samma koncern som CityGross som riktar sig till storkök och restaurang -- och inte ett lågprisvaruhus med billiga plastsaker från Kina -- namnet till trots) som jag ändå ska passera till helgen.

Efter telefonkontakt bekräftade de att de har 1.8 kg klarifierat smör för 199 SEK. Det är förvisso mycket smör, men hållbarheten verkar vara åtminstone 180 dagar och med tanke på att vi normalt gör av med ett stort Bregott i veckan i vårt tvåpersonershushåll (trots obefintligt brödätande) så tror jag inte att det ska vara några större problem att få användning för det.
 
Det är nog ett rimligt pris med tanke på vad vanligt smör kostar nu.

Fattar fortfarande inte att du tycker det skvätter lite. Är inte det där Arla-klarifierade smöret i princip ghee?
 
Ringde Arla och de bekräftade att produkten (delvis) utgått. Pga bristande efterfrågan bland vanliga konsumenter så har produkten på liten förpackning utgått. (...).
Åh, NEJ! Är det sant? Den behändiga 250 g-burken har hängt med på alla turer ända sedan den dök upp i vanliga mataffärer.

Ett tips för dem som bor i närheten: Coop vid Mårtenstorget i Lund måtte ha ett restlager, för jag köpte faktiskt en burk så sent som i förrgår. Såg ut att finnas fler. Tyvärr svårt att hamstra för nästa sommar...
 
Lugn. Gör egen ghee. Plättlätt. ;)
Har gjort, med det var skönt att slippa det jobbet, plus att det inte blir lika rent från proteinrester. En mjölkproteiallergiker i bekantskapskretsen tål faktiskt Arlas skirade, men jag hade inte vågat bjuda henne på mitt hemgjorda.

Men men. "Kapitalismens valfrihet" består ju i att det i stället finns femton olika märken av samma vanliga smör ;)
 
Åh, NEJ! Är det sant? Den behändiga 250 g-burken har hängt med på alla turer ända sedan den dök upp i vanliga mataffärer.

Ett tips för dem som bor i närheten: Coop vid Mårtenstorget i Lund måtte ha ett restlager, för jag köpte faktiskt en burk så sent som i förrgår. Såg ut att finnas fler. Tyvärr svårt att hamstra för nästa sommar...

Då jag också bor i Lund kanske det är värt att prova att gå dit, mycket pga den behändiga burken. Inför nästa vår/sommar så kan man ju se om fler i Malmö/Lund-trakten är intresserade av att göra samköp inför hela sommarsäsongen, jag passerar C.A.S.H i Hyllinge någon gång varannan månad iaf. Alternativet hade ju varit att se om någon restaurang i stan som ändå använder klarifierat smör hade velat sälja det på "lösvikt".

Lugn. Gör egen ghee. Plättlätt. ;)

Men det är väl olika produkter? Är inte ghee mer karamelliserat?
 
Men det är väl olika produkter? Är inte ghee mer karamelliserat?

Tar man det lugnt med värmen så är det ganska lång tid mellan att delarna separerat i kastrullen och bottensatsen genomgått någon större maillardreaktion. Så det kan regleras efter den egna smaken till ganska stor grad.
 
Jo, det tar ett par timmar. Men den aktiva insatsen är minimal. Det är väl att torka spisen efteråt som är lite jobbigt. ;)

Får man bränd smak (eller karamelliserad om du så vill) av bottensatsen så anser jag att man misslyckats. Troligen haft för hög värme, men det kan också hända om man låter kastrullen stå på värmen alldeles för länge efter att smöret klarnat helt. Kan tänka mig att man är mindre noga när man tillverkar kommersiellt, men jag har aldrig smakat sån ghee.

Har gjort ghee rätt många gånger och så har brukar jag göra.

  • Använd en stor, hög kastrull. Flera gånger så stor som behövs för mängden smör. Detta p.g.a. att det skvätter överjävligt i början. Bättre om det mesta stannar i kastrullen.
  • Man behöver inte köpa osaltat smör som det oftast står i "recept". Eventuellt salt hamnar i skrogget som man tar bort från ytan.
  • Man kan smälta smöret på lite högre värme, men dra sedan ner till låg värme, typ ettan på en vanlig spis med vred graderade till 6 och passa noga på det i början. Det kommer att skvätta och stötkoka.
  • Det kommer att flyta upp skumöar som blir mer kompakta efterhand och det samlas tjockare guck i botten på kastrullen.
  • När det slutat poppa och skvätta och smöret börjar klarna kan man börja ta bort skummet med en hålslev. Det bildas sen fortfarande lite nytt efterhand.
  • När man tycker smöret ser klart ut och man ser bottenklägget tydligt är det inte klart. Det kommer att ta ett tag till, sen kommer man plötsligt att se bottensnusket kristallklart. Är så där som när man putsar brillorna fast man inte riktigt tycker det behövs, lite aha-upplevelse. Det är viktigt att vänta på detta för renhet, smak och hållbarhet.
  • Låt svalna av lite (mest av säkerhetsskäl) och försök få bort allt skum på ytan. Ingen katastof om lite blir kvar. Häll sedan smöroljan försiktigt genom en finmaskig sil, bomullsduk eller ett melittafilter. Om melitta eller bomull används får inte oljan vara för kall, då sätter filtret igen. Inte för varm heller, då smälter melittatratten. ;)

Håller sig i evighter. Och som sagt kan man lämpligtvis ha det i flaskor om man ska ta med det ut. Mindre risk för läckage och en mindre flaska kan lätt värmas nära elden (om metall) eller kroppen för att få smöroljan flytande om den inte redan är det och det inte är svinkallt. Ska man ha det på mackan (vilket jag inte tycker är gott) så är så klart en burk bättre.

Eftersom det håller sig bra och är användbart hemma också, så kan man göra mycket på en gång. Jag tycker 5 pkt (2.5 kg) är en lagom hanterbar sats. Utbytet blir gissningsvis runt 80%. Vägde en gång och jag tror jag fick det till nåt sånt.
 
(...) Inför nästa vår/sommar så kan man ju se om fler i Malmö/Lund-trakten är intresserade av att göra samköp inför hela sommarsäsongen (...)
Jättefint initiativ, jag är på, dock först till (sen)sommaren 2019 eftersom jag som sagt hunnit förse mig för i år :). Vi får väl försöka komma ihåg varandra och hoppas på att bli fler. Tyvärr går inte fett att lagra hur länge ssom helst, ens i frysen.
Burkar har man ju lagt sig till med ett antal efter alla dessa år :)
 
Renat och företrädesvis mättat fett håller väldigt länge. Det var t.o.m. en konserveringsmetod förr, att sänka ner kött i smält talg eller ister och förvara det så.

Fråga specialisterna, indierna! Om detta även gäller Arlas produkt vet jag dock inte.

Homemade ghee expiry (open jar): The ghee can be stored for up to a year and even beyond if there is no smell or change in appearance. However, an ideal duration to finish up your ghee is a year. It should be stored in the refrigerator if the duration of storage is more than three months.
https://timesofindia.indiatimes.com...airtight-ghee-storage/photostory/60308397.cms
 
Konservera klarifierat smör

Jättefint initiativ, jag är på, dock först till (sen)sommaren 2019 eftersom jag som sagt hunnit förse mig för i år :). Vi får väl försöka komma ihåg varandra och hoppas på att bli fler. Tyvärr går inte fett att lagra hur länge ssom helst, ens i frysen.
Burkar har man ju lagt sig till med ett antal efter alla dessa år :)

Det går faktiskt bra att konservera. Prova gärna med konservburk av glas om du inte har tillgång på en konserveringsmaskin för metallburkar.
Inte oändlig hållbarhet, men säkert några år i varje fall.
/John
 
Någon som provat MSI Survivor Butter Powder?

Information about MSI Survivor Butter Powder
Mix the contents of the bag together with 100 ml cold water and let it rest approximately 5 min. 100 g of the powder produces approximately 90 g finished butter.

Weight: 250g

Ingredients:
Butter, skimmed milk powder, stabilizer (E450), antioxidant (E 304, E 307)

ALLERGY ADVICE: Contains milk and milk products

Nutritional information per 100 g of dry product:
Energy: 3064 kJ / 743 kcal
Fat: 73.5g
Of fatty acids: 44.6 g
Carbohydrates: 11.9g
Of sugars: 11.9g
Protein: 8.3g
Salt: 1.5 g

Country of origin: Germany
Manufacturer: MSI GmbH, D-61381 Friedrichsdorf

Storage: cool and dry place
Packaged in a protective atmosphere

Characteristics
Category
Meals / Food/Meals / Rations
Condition of product
New
Weight
0.25 kg
Color Multicoloured
EAN 4260201463042
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg