Förvara maten i skogen

hej
om man bor i skogen något år hur förvarar man då maten man fångat på sommaren/vintern så den håller sig någon månad åtminstonde?


mvh Gabriel
 
Det beror på vad det är för mat? Fast det mesta går ju att frysa, fast under avdelning "överlevnad" kanske du inte har tillgång till elektricitet?
 
De klassiska metoderna är ju torkning, saltning, rökning eller mjölksyrajäsning. Så ska man inte glömma att man har ytterligare ett problem, nämligen att förvara man maten så att inte någon annan kommer åt att äta upp den.
 
Eftersom det mesta skall hinna växa till sig så är de huvudsakliga skördetiderna sensommar/höst/vinter!
//J

Glöm inte våren, då finns det massor med späda skott att äta av, direkt från busken. Boklöv, granskott och massor med annat smått och gott. Sommaren suger däremot, finns nästan ingenting. Naturen behöver inte spara energi i lager för det finns så mycket. Allt omsätts direkt.
 
Så ska man inte glömma att man har ytterligare ett problem, nämligen att förvara man maten så att inte någon annan kommer åt att äta upp den.

Har läst att man förr i tiden (...) förvarade mat man ville spara i stenrösen. På så sätt kommer inte lite större djur åt det. Möss tar sig säkert in ändå och så stora stenar så att björn inte tar sig in blir tungt att släpa på.

Har även läst om "bäckförvaring", dvs man sänker ner maten i ett hysat brusande vattendrag. Svårigheten här blir väl att hitta något som sluter tätt (om man inte fuskar med plast eller har tillgång till större djurs magsäckar).
 
olika former av korgar/burar i träd användes flitigt av diverse naturfolk också. Visthus på stolpe är ju inte helt ovanligt i norrland heller..

För övrigt håller jag med kurt, mat är ett för vitt begrepp för att kunna ge något entydigt svar. Torkning och rökning lär ju vara det som är mest aktuellt då det vanligtvis inte kryllar av salt i skogen. Fast normalt så använder man salt även vid rökning, mest för smakens skull. Mjölksyrning går bort av naturliga skäl.

Jordkällare är ett alternativ om man är något sånär bofast. Gräv en djup grop och fodra med sten, gör ett ordentligt lock som du isolerar med mossa/torv eller vad du har tillgängligt, tyng ner locket så ingen nyfiken orkar lyfta det. Frysa saker går ju fint under vintern, så det är inte alls någon dum metod.
 
Mjölksyrning går bort av naturliga skäl.

Det gör det inte alls. Men du behöver en lösning för lufttät förvaring medlest vatten. Lerkärl med en skåra i kanten till öppningen, fyll skåran med vatten och lägg ett lock som passar i skåran ovanpå. Sen är det bara att se på när det bubblar och pyser.
 
Ja, hur funkis är det att släpa omkring på lerkärl med vattenlås? Speciellt i de dimensioner som kan vara intressanta om man ska vara ute i ett år??
 
Seymores bok om att leva av sitt jordbruk, Självhushållning, rekommenderas för att få grepp om vissa saker som du tycks behöva fräscha upp. Där står även mycket om energisnål konservering och förvaring.
Läs gärna Kjellmans bok om ätbara växter....även där finns mycket att hämta om insamling och förvaring.
Lycka till!
//J
 
Glöm inte våren, då finns det massor med späda skott att äta av, direkt från busken. Boklöv, granskott och massor med annat smått och gott. Sommaren suger däremot, finns nästan ingenting. Naturen behöver inte spara energi i lager för det finns så mycket. Allt omsätts direkt.

Vårvintern och försommaren är oftast en svältens tid.....Tur då att ICA och andra finns....
//J
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg