Förstärknings plagg...

Jag vill ha tag på det ultimata förstärkningsplagget.

Jag hade fört tänkt mig en dunväst, men jag har fått höra att de kommer inte att värma när de är blöta. Vilket är ganska troligt att den kommer att bli.

Det jag har tänkt mig som användnings område är framför allt ngt att ta på sig när det är kallt ute, t ex när man åker turskidor och tar av sig ryggsäcken och är alldeless blöt på ryggen. Då skulle man behöva ngn typ av väst att dra på.

Ngn som har ngt bra tips?

Lätt och låg packvolym är bra. Låg pris är också bra... < 1500. Kan tänka mig lite högre pris om västen skulle vara helt klockren...

/G
 
Dunväst och dunjacka

Jag skulle rekomendera dunväst eller dito jacka. Varmt liten packvolym.

Om du är fuktig av ansträngningen så blir ju inte förstärkningsplagget det, det kommer ju först på när du rastar.

Om du bara ska ha dunvästen på dagturer och ingen bivackering på vintern så räcker det bra med en väst i 600 till 1000 kronorsklassen.
 
Jag vill inte ha en dunväst... Jag vill ha typ en dunväst men den ska värma trotts att den är blöt. T ex efter en vecka i tält ska den inte vara en isbit.

jag har lite funderingar på haglöfs nya förstärkningsplagg. Men Dupond Thermalite fyllning... Tyvärr finns inte den tjockare varianten som väst.

/Gustaf
 
På vintern använder jag ibland en fleeceväst i Polartec från Tierra. Varm och skön, 358 gram, inom din prismarginal. Kompletterad med armbågsvärmare i ylle räcker det långt.
 
Ix; sa:
Jag vill inte ha en dunväst... Jag vill ha typ en dunväst men den ska värma trotts att den är blöt. T ex efter en vecka i tält ska den inte vara en isbit.
Personligen så tycker jag att man ska undvika att få kläderna blöta. Det innebär t.ex. att jag har löjligt litet kläder på mig under tiden jag vandrar eller åker skidor och jag har därför inte varit i ett sådant läge att det inte skulle ha funkat med en dunväst. Dessutom så finns det ju dunplagg med mer vattenavstötande/vattentäta material som jag tycker bör vara med i bilden.
Brittiska PH (Peter Hutchinson, grundare av Mountain Equipment) Designs har en uppsjö av förstärkningsplagg och sovsäckar som uppenbarligen duger alldeles utmärkt åt diverse multisportare. De flesta av deras kläder och sovsäckar är fyllda med dun men de har även "alternativ" med syntetfyllning som verkar intressanta. Varför inte kolla in dem?
Några plagg säljs av Litepac, http://www.litepac.com/ men det bästa är kanske att vända sig till "källan" - http://www.phdesigns.co.uk/
[/QUOTE]
 
Dun

Jag tycker dun är överlägset för vinterbruk. Äger själv en PHD dunjacka som endast väger 380 gram och tar minimal plats i packningen. Så smidig att den ryms under mitt skalplagg om det snöar. Har inte haft några problem alls att hålla den torr under veckolånga vinterturer.

Under sommarhalvåret använder jag hellre fleece, eftersom det inte tar åt sig väta som dun och torkar snabbt. Helt enkelt bättre när det regnar.
 
Det ultimata förstärkningsplagget

Det ultimata förstärkningsplagget har under minst 100 år varit kläder av ren eller blandad ull i olika tjocklekar och täthet. Detta material har en fantastisk förmåga att värma en fultig eller blöt kropp. Det lär till och med vara så att ull avger värme i samband med fuktupptagning? Den enda nackdelen är nog vikten, men om du kombinerar flera tunna underställ av ull kommer du att få ett fantastikt mickroklimat närmast kroppen utan nämnvärt högre vikt än syntetplagg. Och du-- glöm inte att aldrig ha något plagg av bomull på dig under den kallare delen av året. Jag tyckte tidigare att tubsockor var utmärkt att ha närmst foten och utanpå dessa dra ett par raggisar. Jag frös alltid om fötterna eftersom bomullsstrumporna blev dyngsura. Efter att en vänlig äldre herre försynt påpekat sakernas ordning, aldrig bomull på vintern, har jag haft betydligt lättare att hålla värmen, även efter ett hårdare pass på skidor eller skridsko.
 
Inte dun - syntet!

Själv har jag helt övergett dun till den typen av förstärkningsplagg du nämner och använder numera en syntetjacka (Patagonia Puff Jkt) fylld med Polarguard. Överlägsen på alla sätt. Det finns numera en hel uppsjö av liknande plagg, Polarguard HV eller ännu bättre 3D eller Primaloft är isoleringar att leta efter. Tex har Lowe Alpine en lätt "tröja" som man drar på sig, Millet, Lafuma, Marmot, The North Face och tom (tror jag) Haglöfs har liknande varianter. Eller varför inte Chugach (jacka/väst/byxor) från Mountain Hardwear fyllda med Polarguard 3D? Har byxorna och har bara gott att säga om dom. Dessa, liksom västen går på under 1000-lappen.

En mycket innovativ idé (signerad Mark Twight, hämtad ur "Extreme Alpinism - Climbing Fast, Light & High) är att använda en "fuktspärrväst" av tex Powerstretch där fram och neoprene (praktiskt taget ogenomträngligt) i ryggen så att man inte blöter ner hela ryggen när man har ryggsäck på sig. Hade själv tänkt att sy mig en sådan till vintern.

Jag tror personligen att du är tillräckligt kvalificerad för att inse att man ska ha tillräckligt lite på sig för att inte bli blöt vid ansträngning (annat än just oundvikligen i ryggen) så jag låter bli att påpeka det =)

/m
 
Dun - Syntet?

Vi talar väl om ett förstärkningsplagg? Det har i alla fall jag inte på mig under själva aktiviteten, utan det är något jag tar på mig för att hålla värmen emellan och/eller efteråt.

Vilket material det sedan är är nog en smaksak. Jag tycker ändå dun värmer bäst i förhållande till vikten. Visst, det finns en risk - blir det blött, då är man rökt! Därför dun på vintern, då har man ändå så mycket att släpa på och syntet på sommaren.

Neopren? Jag har bara provat neoprensockar och tycker att det blir för varmt och fötterna blir för sura. Tror att min rygg skulle bli lika dan efter ett antal timmar med ryggsäck. Om jag skulle sy något för att bära ryggsäck, så skulle det vara underställsmaterial (typ Craft) i ryggen och resten som Marmots Driclime Shirt, kanske... Vet ej... Jag är alldeles för dålig på att sy.
[Ändrat av pottan 2003-10-05 kl 21:48]
 
Ja självklart pratar vi om ett förstärkningsplagg av typen som dras över de andra kläderna vid standplatser, raster eller dylikt. Det får även den effekten att de kläder man rör sig i torkar ut fullständigt om de har blivit fuktiga av svett eller spindrift. Jag hade tidigare en dunjacka (TNF Nuptse) som jag använde för detta ändamål, efter 2 veckor i Cham hade jag tröttnat på att den blev isbit vid standplatser och bivacker och var övertygad om att det fanns bättre alternativ, sålde den och köpte en syntetjacka i stället som jag använde resten av säsongen. Det bästa byte jag gjort. Jag kan inte annat än hålla med Twight till 100% - dun är säkert jättebra för kalla, höga och torra snowplods eller för att sitta och mysa i tältet. För seriös alpinism är det syntet som gäller. I tex Lowe Alpinefallet så har man designat den som en tröja/anorak för att få bort vikten av dragkedjan.

Vad gäller fuktspärrvästen så är alltså detta ett alternativ för att inte blöta ner jacka och/eller eventuella ytterligare värmeplagg (som tex fleecejacka eller den utmärkta DriClimejackan från Marmot) utan bara understället på samma sätt som användandet av fuktspärrsockor. Och ja, på samma sätt som med sockor så blir man alltså dyngsur intill kroppen men blöter dels inte ner de övriga kläderna som sedan fryser samt förhindrar helt avkylning genom evaporation även om konduktionsförlusterna (mycket mindre) ökar.

/m
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg