Förstärknings plagg...

Okej, då är jag med på noterna. Jag håller ju faktiskt inte på med seriös alpinism, så jag kör fortfarande för dunjackan, för viktens skull och mysfaktorn i tältet/bivacken. Det passar utmärkt för mina turer med turskidor.

Det här med fuktspärr passar nog ändå inte mig, obehagskänslan är för stor för mig vid mina typer av aktiviter. Det blir för blött helt enkelt. Jag är en sån som svettas BRUTALT! Jag satsar hellre på tunna andningsaktiva material som visst kanske blir blöta, men har förmågan att torka snabbt. Skalplagget ligger oftast i ryggsäcken.

Jag tror till sist att det är individuellt och beroende på aktivitet, vad som passar bäst.
 
Jag envisas

Ix; sa:
Jag vill inte ha en dunväst... Jag vill ha typ en dunväst men den ska värma trotts att den är blöt. T ex efter en vecka i tält ska den inte vara en isbit.

Jag har ägnat mig åt att sova ute på vintern i hela mitt vuxna liv sisådär en tjugofem vintrar och kommit till slutsatsen att dunplagg är det bästa som förstärkningsplagg.

De ända gånger jag haft problem med isbildning i utrustningen är vid en vecka eller mer av tältande i temperaturer ner mot - 25 till - 30 grader C. Och då har det varit i sovsäcken.
 
Förstärkningsplagg

Svettas man extremt under ansträngningen så får man ta av sig svettplagget, torka av kroppen och ta på sig ett torrt plagg innan man tar på sig förstärkningsplagget.
Jag gör så och har en tunn ylletröja och en snäv dunväst i säcken. För mig har det här fungerat sen bomullstiden!
Is i dunvästen och dunjackan är inga problem men sovsäcken är en annan historia. Bär du skaljacka?

Go tur

Johan K
 
Pontus,

ja fuktspärr är en ganska speciell grej som slår mycket personligt huruvida det fungerar bra eller ej. För fötterna är min erfarenhet dock att det passar de flesta människor. Ur ett biomedicinskt perspektiv "upptäcker kroppen" att det är väldigt fuktigt på utsidan av huden så att svettmekanismen helt enkelt stängs av eftersom det inte är någon mening med att pumpa ut mer vattenånga. Ur fysikalisk synvinkel kan man säga att en jämvikt har uppstått. Hursomhelst så får det som ytterligare positiv bieffekt att även vätskeförlusterna går ner.
Det är mycket enkelt att prova själv, ta en innerstrumpa i syntet (tex Coolmax), dra en fryspåse över och sätt sedan på en tjock yttersocka i tex ylle. Fryspåsen kommer antagligen att ha gått sönder redan efter mindre än en dag men det är ett enkelt och billigt sätt att prova. Tejpa gärna upp tänkbara skavsårsområden i preventivt syfte eftersom huden blir mycket känslig. Fötterna BÖR vara torra över natten (i tex de alldeles torra yttersockorna) så ta om möjligt av fuktspärren då (och torka innerstrumporna i jackan) eftersom skyttegravsfot (immersion foot) annars lätt kan uppstå, studier har visat att det kan ske redan efter 15 timmar. Mycket mer kan sägas (och har sagts) om ämnet fuktspärr men det hör hemma i en annan diskussion.

Så tillbaka till huvudämnet, förstärkningsplagg. Vi håller alla på med olika aktiviteter i olika väderförhållanden vilket gör olika material lämpliga eller olämpliga. Diskussionen skulle därmed kunna vara slut i och med det enkla konstaterandet. Som ett råd till Gustav så kan sägas att det enda som spelar någon roll i slutändan är hur kläderna fungerar för DIG! Om någon stormtrivs i dun, järvskinn, kamelhud eller asbetsmatta - kul för honom eller henne! För mig personligen så har jag prövat olika system och jag vet vad som fungerar för mig och det jag håller på med.

Och även om jag lovade att inte påpeka det så är utgångspunkten att försöka minska nerblötningen av kläderna vid själva aktiviteten. Allt för många turar i fleecetröja och skaljacka och klagar sedan på att de svettas... Personligen har jag nästan aldrig (förutom vid brutal kyla) på mig mer än en underställströja och eventuellt en vindtröja. "Om du fryser när du börjar så blir det lagom sen" är en bra grundregel som får modifieras efter behov.

/m
 
Re: Inte dun - syntet!

SWE3171; sa:
Själv har jag helt övergett dun till den typen av förstärkningsplagg du nämner och använder numera en syntetjacka (Patagonia Puff Jkt) fylld med Polarguard. Överlägsen på alla sätt. Det finns numera en hel uppsjö av liknande plagg, Polarguard HV eller ännu bättre 3D eller Primaloft är isoleringar att leta efter. Tex har Lowe Alpine en lätt "tröja" som man drar på sig, Millet, Lafuma, Marmot, The North Face och tom (tror jag) Haglöfs har liknande varianter. Eller varför inte Chugach (jacka/väst/byxor) från Mountain Hardwear fyllda med Polarguard 3D? Har byxorna och har bara gott att säga om dom. Dessa, liksom västen går på under 1000-lappen.


Nu börjar vi komma in på rätt ämne... Det var ngt sådant som jag hade tänkt mig.

Jag brukar inte ha så mkt på mig. Underställ + tröja (typ newline eller liknande.) + Gt skal, funkar ned till ca -20 för mig lite beroende på vad man gör.

Men som du skrev under ryggsäcken är det oundvikligt att bli blöt. Användnings området skulle vara vid turskidåkning, klättring, och kalla dagar.

Ska funka till det mesta alltså...

/Gustaf
 
Gustaf,

Ja då är väl frågan mest om hur pass tjock den bör vara samt jacka (med eller utan huva?), väst eller vad det nu kan tänkas bli! Jag tycker själv mycket bra om västar (har en i fleece som brukar få vara på under skaljackan när det är riktigt kallt samt en superlätt med syntetfyllning som främst brukar vara förstärkning sommartid. Vintertid så tror jag att en överdragsväst skulle bli lite väl kallt för mig (fast det är hög värme-per-vikt, så vid korta raster skulle det nog vara optimalt). Jackan jag använder har en stor huva (som passar över hjälmen) som värmer fenomenalt när världen runt omkring börjar bli jobbig. Dessutom avtagbar så att man kan strippa jackan om man vill. Patagucci är dock inhumant dyra i Sverige, hade spanat på den förra hösten och jag tror att den gick loss på 2500 kr eller något i den stilen. Som tur var hittade jag den på utförsäljning i Frankernas land till obetydligt över tusenlappen...

Men som sagt, det finns ganska många märken som till slut har börjat komma med intressanta "over-the-top"-lösningar så kolla runt lite och se vad som kan passa!

/m
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg