• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Finns det osjälviska människor ?

Med den nu ack så populära relativismen som ram för diskussioner så kan de fortgå i evig rundgång. Och ingen blir något klokare.

"Finns det osjälviskhet under si och så förutsättningar" är mer fruktsamt.

Annars:

Dumbom1 -Själva exixtensen är självisk. At dra ner syre i lungorna är en självisk handling för att främja fortlevandet av den organism som är du--själviskt.
Dumbom2 -Nej. Personen inandas syre för att hålla liv i den organism som är den för att kunna fortsätta sina uppoffrande handlingar till gagn för andra människor. Alltså är det osjälviskt av den personen att andas.
Dumbom1- Men personen får ut något av att göra uppoffringar för andra: en känsla av tillfredställelse. Alltså är det själviskt av den personen att andas och främja fortlevandet av sin organism så personen ska kunna uppfyllas av en känsla av tillfredsställelse för att ha egerat uppoffrande.
Dumbom2 -Ungefär samma som mitt förra svar.
Dumbom1 -Jag också
Utomstående3 -Håll käften!

Andning är en reflex, inget som man behöver tänka på.
 
Nja... att bryr sig om sina barn gör man för att det gagnar fortlevnaden av ens egna gener. Det är ju liksom det det hela går ut på... Att maximera sina egna chanser att få barnbarn.

Så om man försöker maximera sina chanser för att få barnbarn borde då inte ses som något själviskt utan bara ett resultat av att man blir utnyttjad av sina gener. De gener som inte lyckas utnyttja sina bärare kommer aldrig att fortleva.
Varför ska man se det som ett mål att sprida sina gener?

/Stellan
 
Som alltid, så är det hela en definitonsfråga; vad menar man med osjälviskt. Innan man har det klart för sig är det väl inte lönt att ställa frågan?

Det ligger ju rent allmänt lite i farans riktning med det här resonemanget att själva frivilligheten i sig, i handlandet, går att betrakta som tillfredsställelse och vinning och därmed skulle förstås svaret på frågan med automatik bli nej - för folk som tvingas till goda gärningar för ju förstås detta för att slippa nåt hot.

Så vad är en god gärning och när är det osjälviskt att göra den?

(Detta kan naturligtvis besvaras godtyckligt.)
 
Det är möjligt att det inte görs handlingar som är 100% osjälviska. Men själviskhet har då en felaktigt negativ klang. Som ett exempel; Dagens miljardärer som satsat stenhårt på att nå största möjliga personilga framgång har ofta, men förstås inte alltid, genererat tusentals miljonärer och hundratusentals jobb som en "bieffekt" av sin strävan. Ingvar Kamprad, Bill Gates och andra superentreprenörer kan mycket väl ha räddat fler liv i det långa loppet än Moder Theresa? (Ja, jag spekulerar) Visst kan man kan nämna Stalin, Hitler och många fler vidriga egoister men ren, otyglad ondska är väl inte dominerande åtminstone. För övrigt är det ju trevligt att synbart osjälviska handlingar ger en kickback i form av välmående och stärkt självbild. Win-win är sällan fel.
 
Det finns inga bevis för att någon altruism existerar.

Nu vet jag i och för sig inte hur man skulle kunna lyckas bevisa det.

Nja, jag ser gärna att man skiljer på osjälviskhet och altruism. Altruism är ju självuppoffran, man offrar en del av sig själv eller tom livet för nån annan eller för gruppen. Det finns det flera exempel på i djurvärlden, kanske främst bland ex.vis Spindlar, Myror och Getingar. Det handlar om att föra arten vidare.

Osjälviskhet handlar oftast om tid, de minuter det tar att skriva ett inlägg på www.utsidan.se t ex. Men jo, ibland smyger ju tanken upp att man ska få svar på egna frågor. Och där blir det väl som med skatten, facket och blodgivning. Kanske är det så det måste vara i ett samhälle.


valdemar